Πόλεμος Ουκρανία: Ανελέητοι βομβαρδισμοί μετά το τελεσίγραφο για τη Μαριούπολη – «Δεν παραδινόμαστε»

Άλλη μία μεγάλη εβδομάδα είναι αυτή που ξεκινά σήμερα για την Ουκρανία, μία ημέρα αφότου οι στρατιώτες της αγνόησαν το ρωσικό τελεσίγραφο να παραδώσουν τα όπλα του στη Μαριούπολη, εάν θέλουν να βγουν ζωντανοί από την πόλη, ενώ το Κίεβο ξεκινά και επισήμως τη διαδικασία ένταξής του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η μαρτυρική Μαριούπολη, θεωρείται πλέον ζήτημα ωρών να περιέλθει ολοκληρωτικά υπό ρωσικό έλεγχο, κάτι που η Μόσχα διατείνεται ήδη πως έχει καταφέρει στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης, με τους υπερασπιστές της Ουκρανίας να έχουν περιοριστεί στις αχανείς εκτάσεις της σοβιετικής χαλυβουργίας Azovstal. Εκεί ίσως επισφραγιστεί και η πτώση της, σε μία «μάχη μέχρις εσχάτων» που ετοιμάζονται, κατά το Κίεβο, να δώσουν οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις.

Η κατάληψη της Μαριούπολης αποτελεί τεράστιας στρατηγικής, όσο και συμβολικής σημασίας, «τρόπαιο» που επιδιώκει να επιδείξει ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την υπαναχώρηση από το Κίεβο. Η πρώτη «νίκη» σε σχεδόν δύο μήνες πόλεμου, και ενόσω οι πολεμικές μηχανές ζεσταίνονται για τη μεγάλη χερσαία επίθεση με στόχο την κατάληψη του συνόλου του Ντονμπάς.


cnn.gr