To 2022 θα είναι μια πιο ισορροπημένη χρονιά για το clawback, εκτίμησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από το βήμα της ημερίδας του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), το πρωί της Παρασκευής (17/06/2022).
Ο κ. Πλεύρης είπε ότι αναμένεται η έκδοση 6-7 Υπουργικών Αποφάσεων μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, οι οποίες απηχούν τις αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική που νομοθετήθηκαν πρόσφατα. Μεταξύ αυτών, είναι η κατανομή της φαρμακευτικής δαπάνης σε δύο κλειστούς προϋπολογισμούς, έναν για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους και έναν για τα φάρμακα της κοινότητας. Όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας, οι αλλαγές αυτές γίνονται προς την κατεύθυνση της προβλεψιμότητας.
Αναφερόμενος στις επιμέρους αλλαγές, ο Θάνος Πλεύρης έκανε λόγο για αντισταθμιστικές ρυθμίσεις ως προς την εισαγωγή νέων rebate, για την κατάργηση του 80-20 και του 90-10 στον υπολογισμό της ανάπτυξης στον τύπο του clawback. Όσο για το “σπάσιμο” της δαπάνης, σημείωσε ότι ο κλειστός προϋπολογισμός μακροπρόθεσμα δεν συμφέρει -ειδικά τα φάρμακα υψηλού κόστους-, τα οποία γρήγορα θα πρέπει να πάνε στις διαπραγματεύσεις.
Στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να διαμορφωθούν πιο ρεαλιστικοί προϋπολογισμοί και καταναλώσεις, αλλά και “με ειλικρίνεια να πούμε στους πολίτες τι μπορούμε να αγοράζουμε” είτε πρόκειται για φάρμακα, είτε για άλλες παροχές υγείας. Η μείωση του clawback απαιτεί στάδια: διαρθρωτικές αλλαγές, “πυροσβεστικά” μέτρα, αλλά και ορθολογική κατανομή των επιστροφών. Οι πρόσφατες αλλαγές επικεντρώνονται μεν στα δύο τελευταία. Όμως με τον ψηφιακό φάκελο ασθενούς και τις άλλες μεταρρυθμίσεις που θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται το επόμενο διάστημα, σε συνδυασμό με τη ρήτρα συνυπευθυνότητας με την Πολιτεία μέχρι το 2025, θα ξεκινήσει μια αντίστροφη πορεία ήδη από το 2023, ώστε να έχουμε “πιο ισορροπημένες χρονιές” στο μέλλον, ανέφερε, τέλος, ο υπουργός Υγείας.
cnn.gr