Πλασματικές δαπάνες και κρυφός τζίρος επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών: Τι αλλάζει από την 1η Οκτωβρίου στην Εφορία

Τέλος στις πλασματικές δαπάνες και στον “κρυφό” τζίρο των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων της χώρας  βάζει από την 1η Οκτωβρίου η Εφορία.

Ουσιαστικά από την παραπάνω ημερομηνία και μετά οι παραπάνω δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν  στην Εφορία καμία απόκλιση στα δεδομένα των εσόδων τους καθώς όλα θα γίνονται μέσω των ηλεκτρονικών βιβλίων και συγκεκριμένα μέσω του Mydata. Ενώ στα δεδομένα των εξόδων θα δίνεται η δυνατότητα για επιπλέον δαπάνες σε ποσοστό 5% έως τις 31 Δεκεμβρίου. Yπενθυμίζεται δε πως έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, τα περιθώρια για αποκλίσεις διαμορφώνονται στο 10% για τα δεδομένα των εσόδων και στο 20% για τα έξοδα.

Τι αλλάζει από το νέο έτος

Η φορολόγηση των εισοδημάτων, των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών θα γίνεται από το 2025 μόνο με τα δεδομένα των ηλεκτρονικών βιβλίων και η Εφορία δεν  θα αναγνωρίζει κανένα άλλο παραστατικό για αγορές και πωλήσεις  πέραν αυτών που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα myDATA. Με αυτόν τον τρόπο, οι δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος θα είναι προ συμπληρωμένες, οι κωδικοί θα είναι «κλειδωμένοι» και ο υπολογισμός του φόρου θα γίνεται αυτόματα. Με το μηδενισμό των ανεκτών αποκλίσεων στα έσοδα και τα έξοδα δεν θα μπορεί να γίνεται η αύξηση των δαπανών των ελεύθερων επαγγελματιών ωστόσο θα δίνεται η δυνατότητα να δηλωθούν υψηλότερα έσοδα.

Δηλαδή οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν και άλλα έσοδα και να αυξήσουν το ποσό του ΦΠΑ που πρέπει να καταβάλλουν στην περίπτωση που έχουν εκδώσει τιμολόγια πωλήσεων τα οποία ωστόσο δεν είχαν διαβιβαστεί εντός 24 ωρών στη ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ  εξαιτίας της απώλειας σύνδεσης ή εκδόθηκαν χειρόγραφα ή ειδικής εξαίρεσης  (όπως  λόγω πολύ χαμηλού ετήσιου τζίρου).

Σημειώνεται δε πως τα δεδομένα για τα έσοδα και τα έξοδα των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που θα αναρτώνται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ” myDATA” θα μεταφέρονται χωρίς να γίνεται κάποια μεταβολή στη δήλωση ΦΠΑ και έτσι θα είναι προσυμπληρωμένη από την ΑΑΔΕ. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να συμβάλλει στη μείωση του «κενού ΦΠΑ», δηλαδή στα έσοδα που χάνει η κυβέρνηση από τη μη είσπραξη του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Επίσης θα ανοίξει και ο δρόμος για το κλείδωμα των κωδικών του εντύπου Ε3 με βάση το οποίο  γίνεται ο υπολογισμός των φορολογητέων κερδών και  του φόρου εισοδήματος. Αυτό θα γίνει με την ηλεκτρονική καταγραφή των στοιχείων για τις εισπράξεις από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών και για τις δαπάνες που έχουν καταβάλλει οι φορολογούμενοι.

 

Ηλεκτρονική τιμολόγηση: Ποια κίνητρα θα δίνονται στις επιχειρήσεις 

Υπενθυμίζεται πως οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί προαιρετικά στην ηλεκτρονική τιμολόγηση κερδίζουν τα εξής:

  • Περιορισμό κατά 2 έτη στη προβλεπόμενη πενταετία, εντός της οποίας η φορολογική διοίκηση μπορεί να εκδώσει πράξη διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.
  • Μείωση του χρόνου σε 45 ημέρες από 90 ημέρες εντός του οποίου η φορολογική διοίκηση εξετάζει τα αιτήματα επιστροφής φόρου τα οποία αφορούν το φορολογικό έτος ή τα φορολογικά έτη, για τα οποία οι εκδότες επιλέγουν και εφαρμόζουν αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση.
  • Πλήρη απόσβεση στο έτος πραγματοποίησής της προσαυξημένης κατά ποσοστό 100% στη  δαπάνη για την αρχική προμήθεια τεχνικού εξοπλισμού και λογισμικού που απαιτείται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
  • Προσαύξηση κατά  100% στη  δαπάνη για την παραγωγή, διαβίβαση και ηλεκτρονική αρχειοθέτηση ηλεκτρονικών τιμολογίων για το πρώτο έτος έκδοσης των παραστατικών πώλησης μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης, που αναγνωρίζεται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

 

 

 


enikonomia.gr