Μπορεί το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη Γη να μοιάζει αρκετά μικρό, ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα μπορεί να αποβεί μοιραία για το περιβάλλον.
Η λύση, φυσικά, είναι για ακόμη μια φορά στα χέρια μας. Τι σημαίνει αυτό; Βιώσιμη ανάπτυξη, ενεργειακή αναβάθμιση και λελογισμένη χρήση των φυσικών πόρων, είναι μερικές από τις κυριότερες λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή του φαινομένου.
Ομολογουμένως, όσο μακρινό όνειρο και εάν μοιάζει η ύπαρξη ενός «πράσινου» πλανήτη, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως μέσα από μικρότερες ή μεγαλύτερες αλλαγές στην καθημερινότητά μας εντός του σπιτιού, μπορούμε να συμβάλλουμε και εμείς σε μία πιο «πράσινη» ζωή.
Τι είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα;
Ουσιαστικά, πρόκειται για το σύνολο των επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων επί της γης, του νερού και της ατμόσφαιρας. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμά μας, προκύπτει τόσο από τους φυσικούς πόρους που απαιτούνται για την παραγωγή των προϊόντων και των υπηρεσιών που καταναλώνουμε, όσο και από τη διάθεση των αποβλήτων που προκύπτουν από αυτή μας την κατανάλωση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα καταναλώνει φυσικούς πόρους 2,5 φορές ταχύτερα σε σχέση με το χρόνο που χρειάζονται τα οικοσυστήματα προκειμένου να τους αναπληρώσουν.
Και όσο μικρή και αν αισθανόμαστε ότι είναι η επίπτωση της καθημερινότητάς μας επί του περιβάλλοντος, ίσως αρκεί να αναφέρουμε ότι, για παράδειγμα, το 2016, η συμμετοχή της οικιακής κατανάλωσης ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας της χώρας έφτασε στο υψηλότατο 26% και να αντιληφθούμε πως υπάρχουν απλοί αλλά ουσιαστικοί τρόποι, για να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.
Αναβαθμίζουμε ενεργειακά το σπίτι μας
Η ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού μας είναι το «άλφα» και το «ωμέγα», για να συμβάλλουμε στην δημιουργία μίας πιο «πράσινης» ζωής. Είτε η αφορμή είναι να κινήσουμε διαδικασίες εξοικονόμησης ενέργειας, ώστε να περιορίσουμε κάποια έξοδα κατανάλωσης, είτε στόχος είναι να αναβαθμίσουμε ενεργειακά το ακίνητό μας, για να αυξήσουμε την αξία μεταπώλησής του, η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που θα αφήσει στο περιβάλλον η συγκεκριμένη αναβάθμιση είναι σημαντική.
Περιορίζουμε το food waste
Πόσες φορές έχει τύχει να πετάξουμε φαγητό που περίσσεψε ή να απορρίψουμε κάποιο προϊόν που έχει φτάσει κοντά ή έχει ξεπεράσει την ημερομηνία λήξης; H μείωση της ποσότητας κρέατος που καταναλώνουμε έχει κομβική σημασία για τη διατήρηση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος σε χαμηλά επίπεδα. Ο λόγος; Το γεγονός πως για τη μαζική εκτροφή ζώων, απαιτείται πλήθος φυσικών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του νερού, ενώ παράλληλα τα εδάφη που χρησιμοποιούνται για την κτηνοτροφία υποβαθμίζονται. To γεγονός αυτό είναι το λιγότερο σουρεαλιστικό, εάν σκεφτεί κανείς ότι ζούμε σε έναν πλανήτη που ο μισός πληθυσμός υποσιτίζεται.
Σταματάμε τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης
Μπορεί, μέχρι σήμερα, να έχουμε συνηθίσει τα πλαστικά μιας χρήσης να «πρωταγωνιστούν» στις ζωές μας, ωστόσο, εάν σκεφτούμε πως το συγκεκριμένο υλικό δεν διασπάται, επιβαρύνοντας έτσι σημαντικά το φυσικό περιβάλλον, η αντικατάστασή του από άλλα προϊόντα πολλαπλών χρήσεων θα είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί. Άλλωστε, τις περισσότερες φορές, η πλειονότητα των πλαστικών μιας χρήσης προέρχεται από το εσωτερικό του σπιτιού μας, γεγονός που οδηγεί αναπόδραστα ένα μεγάλο μέρος αυτών των πλαστικών, στο περιβάλλον, ρυπαίνοντας τις θάλασσες και απειλώντας την άγρια ζωή αλλά και την ανθρώπινη υγεία.
Εξοικονομούμε το πιο πολύτιμο «αγαθό», το νερό
Οι πιο συχνές συνήθειές μας εντός του σπιτιού, περιλαμβάνουν τη λέξη νερό. Από το μπάνιο μας, μέχρι το πλύσιμο των πιάτων και των χεριών μας, το νερό είναι εκεί και μας συντροφεύει σχεδόν σε κάθε μας κίνηση. Το χαμηλό κόστος του, ωστόσο, δεν πρέπει να μας ξεγελάει, καθώς το νερό είναι ενδεχομένως το πιο πολύτιμο αγαθό της καθημερινότητάς μας, γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην προβαίνουμε στην άσκοπη κατανάλωσή του.
Για εμάς, λοιπόν, που αναρωτιόμαστε πώς θα δράσουμε υπέρ του περιβάλλοντος, αρκεί απλώς να ενημερωθούμε για το τι είναι το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και να βρούμε με ποιους τρόπους θα θέσουμε σε προτεραιότητα το περιβάλλον, μέσα στην καθημερινή μας ρουτίνα.
cnn.gr