Πεντανόστιμες πατάτες ογκρατέν

Συνταγή για απολαυστικές πατάτες με σπιτική μπεσαμέλ!

Υλικά

2 κουταλιές γάλα

100 γραμμάρια τριμμένο τυρί έμμενταλ

360ml κρέμα γάλακτος

1 πρέζα αλεσμένο μοσχοκάρυδο

40 γραμμάρια βούτυρο κλασικό

1 κιλό μικρές πατάτες

1 καθαρισμένη σκελίδα σκόρδο

40 γραμμάρια βούτυρο Culinesse

Αλάτι

Αλεσμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε λεπτές φέτες και τις ανακατεύουμε με αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

Κόβουμε τη σκελίδα σκόρδο στη μέση και τρίβουμε με αυτή τα τοιχώματα και τον πάτο ενός ταψιού ή ενός πυρέξ. Επίσης, το αλείφουμε με βούτυρο Culinesse.

Βάζουμε στο σκεύος τις πατάτες, σε στρώσεις, πασπαλίζοντας λίγο τυρί ανάμεσα σε κάθε στρώση.

Όσο τυρί μείνει, το βάζουμε σε ένα μπολ, το χτυπάμε καλά με την κρέμα γάλακτος και το γάλα, και το ρίχνουμε επάνω από τις πατάτες.

Πασπαλίζουμε τις πατάτες με το βούτυρο, κομμένο σε κύβoυς, και κάνουμε τις πατάτες ογκρατέν, βάζοντάς τες για περίπου 1 ώρα σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C.

 


Πηγή