Τα μπιφτέκια σόγιας είναι ιδανική επιλογή τόσο για τα άτομα που νηστεύουν.
Υλικά
150-200 γρ. κιμάς σόγια
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο στον τρίφτη
1 τομάτα τριμμένη στον τρίφτη
2 κ.σ. μουστάρδα
3-4 κ.σ. κέτσαπ καυτερή και κλασική (μισο-μισο)
50 γρ. βρώμη αλεσμένη στο μπλέντερ (να είναι σαν αλεύρι)
10-12 φρυγανιές ολικής άλεσης αλεσμένες στο μπλέντερ
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
Ρίγανη ξηρή
Αλάτι
Πιπέρι
2 κ.γ. σκόνη σκόρδο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Δυόσμο ψιλοκομμένο φρέσκο (ή 1 κ.σ. ξηρό)
Ελαιόλαδο για το ψήσιμο
Εκτέλεση
Αρχικά ετοιμάζουμε τη σόγια, σύμφωνα με τις οδηγίες παρασκευής της συσκευασίας. Αφήνουμε τη σόγια δέκα λεπτά στο βρασμένο νερό, έπειτα σουρώνουμε καλά και ξεπλένουμε με κρύο νερό. Την αφήνουμε να μείνει και να στραγγίξει καλά από το νερό πριν την χρησιμοποιήσουμε για τα μπιφτέκια.
Μεταφέρουμε τη σόγια σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και την κέτσαπ, το τριμμένο κρεμμύδι και τη τομάτα, τον μαϊντανό και το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και ρίγανη. Ανακατεύουμε καλά. Στο τέλος προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά και την αλεσμένη βρώμη και ζυμώνουμε ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα για τα μπιφτέκια σόγιας.
Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη το μπολ και τοποθετούμε στο ψυγείο για μία ώρα τουλάχιστον.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC σε αέρα και φούρνο. Πλάθουμε μπιφτέκια όσο είναι η παλάμη μας (μέτρια σε μέγεθος) και τα τοποθετούμε σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα.
Αλείφουμε το κάθε μπιφτέκι με μία κ.γ. ελαιόλαδο και ψήνουμε τα μπιφτέκια σόγιας για περίπου 30 λεπτά. Προσέχουμε να μην παραψηθούν και ξεραθούν.
Πηγή