ΠΑΣΟΚ: Σήμερα η επέτειος των 50 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του ΠΑΣΟΚ και τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη. Παρουσιάστηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το 1974.

Μια πρωτοβουλία που αποδείχθηκε ανθεκτική στον χρόνο έστω κι αν το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα πέρασε από σαράντα κύματα.

Ένα κείμενο-τομή που φέρει την υπογραφή του ιδρυτή και ιστορικού του ηγέτη, που έμελλε να μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μεταπολιτευτική πορεία της πολιτικής ζωής του τόπου, αφού αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τον χώρο που προσδιορίζεται ως προοδευτικός-σοσιαλιστικός.

Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας της ιδρυτικής διακήρυξης τέθηκε και το ζήτημα της ονομασίας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου πρότεινε το «Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Αναγέννηση της Ελλάδας», αλλά ο όρος «αναγέννηση» θα θεωρηθεί από τους περισσότερους συνομιλητές του απαρχαιωμένος.

Τελικά, θα εγκαταλειφθεί και θα επιλεγεί η ονομασία «Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα».

Το απόγευμα η εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος

Εορταστική εκδήλωση στο Ζάππειο για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιείται σήμερα στις 19:30.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ θα τιμηθούν τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που υπέγραψαν τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη 1974.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις τους καθώς τα γενέθλια του κόμματος είναι έναν περίπου μήνα πριν τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ.

Οι τρεις πρώην πρόεδροι αναμένεται να μιλήσουν για όλες τις πολιτικές με τις οποίες στήριξε το ΠΑΣΟΚ την κοινωνία όταν βρισκόταν στην διακυβέρνηση της χώρας ενώ θα υπάρξουν και αναφορές για την επόμενη μέρα και το πως θα πρέπει να πορευτεί το κόμμα.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, και θα ακολουθήσει συναυλία – αφιέρωμα στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, που έφυγε από τη ζωή πριν ένα χρόνο και το έργο του ταυτίστηκε με τον αγώνα κατά της χούντας και τη Μεταπολίτευση.


Πηγή