Παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου μετά τις αντιδράσεις για τα σχόλια του εισαγγελέα στη δίκη Φιλιππίδη

Η εγκύκλιος της ανώτατης δικαστικής λειτουργού αποτελεί, σύμφωνα με πηγές από τον χώρο της Δικαιοσύνης, έμμεση αλλά σαφή αποδοκιμασία των δημόσιων ερωτήσεων και τοποθετήσεων εισαγγελικού λειτουργού στη δίκη με κατηγορούμενο τον ηθοποιό Πέτρο Φιλιππίδη, τοποθετήσεις που προκάλεσαν αντιδράσεις εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας.

Στην εγκύκλιό της η πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου σημειώνει, μεταξύ άλλων:

«Η ακεραιότητα και η ευπρέπεια της συμπεριφοράς των δικαστικών λειτουργών εντός της υπηρεσίας συνίσταται στην άσκηση των καθηκόντων τους, χωρίς ευνοικρατία, μεροληψία ή διακρίσεις, με ψυχραιμία και σεβασμό στα διάδικα μέρη, χωρίς την εκφορά σχολίων, παρατηρήσεων ή συμπερασμάτων που ερείδονται σε ατομικές αντιλήψεις ή προτιμήσεις».

Ανακοίνωση – απάντηση στην εγκύκλιο της κα Κλάπα εξέδωσαν από την πλευρά τους οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του σκηνοθέτη και ηθοποιού.

«(…) Η ενέργεια της προέδρου του Αρείου Πάγου είναι θεσμικά πρωτοφανής», σημειώνουν μεταξύ άλλων.

«Αυτό που πρέπει να δούμε είναι το περιεχόμενο»

Σχολιάζοντας το θέμα, η Άννα Ζαΐρη, επίτιμη αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, λέει:

«Αυτό που πρέπει να δούμε είναι το περιεχόμενο. Το περιεχόμενο της εγκυκλίου δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να επαναλαμβάνει τα λόγια του νόμου, τις υποχρεώσεις των δικαστών για τη συμπεριφορά τους. Το πρόβλημα δεν είναι το περιεχόμενο, το ζήτημα είναι το χρονικό σημείο στο οποίο γίνεται αυτό. Όταν υπάρχει μια δίκη εν εξελίξει, το πρώτο ζητούμενο είναι η ψυχραιμία των παραγόντων της δίκης. Δεν μπορεί αυτή η ψυχραιμία να διαταράσσεται με οποιαδήποτε παρέμβαση η οποία μπορεί να αφήσει και υπονοούμενο για την μη καλή εξέλιξη της προσωπικής τους πορείας. Ως προς τούτο πρέπει κανείς να το δει και νομίζω πως ήταν άτοπο. Ήταν άτοπο να γίνει στην χρονική στιγμή στην οποία έγινε. Ακόμα και αν έπρεπε να σταλεί μια τέτοια εγκύκλιος, δεν έπρεπε να σταλεί στην χρονική στιγμή αυτήν».

Όπως λέει η ίδια:

«Ακόμα και αν έχει συμβεί κάποιο ατόπημα από την πλευρά του δικαστικού λειτουργού, δεν το διορθώνουμε με ένα δεύτερο ατόπημα. (…) Από την στιγμή που οτιδήποτε επεμβαίνει και διαταράσσει του δικαστηρίου την ψυχραιμία, κατά την γνώμη μου είναι ατόπημα».


Πηγή