Παραδοσιακοί πολίτικοι κεφτέδες με πλιγούρι

Το συγκεκριμένο πιάτο αποτελεί μία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας.

Υλικά για 6 μερίδες

Για τους κεφτέδες:

700 γρ. κιμά κοτόπουλο ή γαλοπούλας (γίνονται ωραίοι και με μοσχάρι ή πρόβειο κιμά)

120 γρ. πλιγούρι ολικής

1 αυγό

2 μεγάλα κρεμμύδια, τριμμένα

3 σκελίδες σκόρδο

2 κολοκυθάκια μικρά, τριμμένα

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο

1 κ. του γλυκού κύμινο

2 κ. της σούπας ελαιόλαδο (αν χρησιμοποιήσετε κιμά από κόκκινο κρέας τότε μειώστε το λάδι σε 1 κ. της σούπας)

1 κ. της σούπας ξύδι

Αλάτι

Πιπέρι

Για τη σάλτσα (dip) γιαουρτιού:

350 γρ. γιαούρτι πλήρες

2 κ. της σούπας ελαιόλαδο

1 κ. της σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο

1 κ. του γλυκού αποξηραμένο σκόρδο

1 κ. της σούπας ξύδι λευκό

½ κ. του γλυκού πάπρικα γλυκιά

½ κ. του γλυκού σουμάκ

¼ κ. του γλυκού μπούκοβο

Αλάτι

Εκτέλεση

Πλένουμε το πλιγούρι και το βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε 250 ml καυτό νερό και το μουλιάζουμε για 15’.

Στραγγίζουμε το πλιγούρι, αν τυχόν δεν έχει απορροφήσει όλο το νερό.

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια, ζυμώνουμε καλά και τον αφήνουμε για 15’ στην άκρη.

Με λαδωμένα χέρια πλάθουμε κεφτέδες και τους ακουμπάμε σε λαμαρίνα ψησίματος που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.

Ψήνουμε τα κεφτεδάκια, σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο με τις στις αντιστάσεις στους 200οC για περίπου 25’ και σερβίρουμε.

Για τη σάλτσα (dip) γιαουρτιού:

Σε ένα μπολ με γιαούρτι προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το ξύδι, τη γλυκιά πάπρικα, το μπούκοβο, το σουμάκ, το αλάτι, το πιπέρι και τον δυόσμο και ανακατεύουμε καλά. Το σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ψηθούν οι κεφτέδες.


Πηγή