Παραδοσιακή και κλασική συνταγή για μαμαδίστικο παστίτσιο.
Υλικά
250 γραμμάρια βούτυρο
1,5 λίτρο γάλα (εκτός ψυγείου)
300g γραβιέρα τριμμένη
800g κιμά βοδινoύ από σπάλα (μια φορά περασμένο)
500g μακαρόνια για παστίτσιο (πένες ριγέ)
2 κρεμμύδια ξερά
3 κ.σ. πελτές τομάτας
½ ποτήρι κόκκινο κρασί
1 κ.σ. Μοσχοκάρυδο
½ κ.γ. Κανέλα
1 κ.γ. πάπρικα
6κ.σ. Αλεύρι γοχ
Αλάτι
Εκτέλεση
Βάζουμε ένα τηγάνι αντικολλητικό σε πολύ δυνατή φωτιά και ρίχνουμε 50g βούτυρο μέσα.
Μόλις το βούτυρο λιώσει, ρίχνουμε τον κιμά στο τηγάνι μας και δεν τον ανακατεύουμε.
Ψιλοκόβουμε και ρίχνουμε το κρεμμύδι μας, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον πελτέ τομάτας και πάπρικα για άρωμα.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά. Αν χρειαστεί υγρασία, μπορούμε να ρίξουμε λίγο νερό.
Παράλληλα σε μια κατσαρόλα βάζουμε 200g βούτυρο, το αλεύρι μας και προσθέτουμε λίγο- λίγο το κρύο γάλα, ανακατεύοντας καλά το μείγμα κάθε φορά.
Προσθέτουμε μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι στην κατσαρόλα με την μπεσαμέλ και κανέλα στον κιμά.
Μισοβράζουμε τα μακαρόνια και τα τοποθετούμε στο πυρέξ ή στο ταψί που θα φτιάξουμε το παστίτσιο, ρίχνουμε τον κιμά ομοιόμορφα και ρίχνουμε την μπεσαμελ με την κουτάλα σιγά-σιγά.
Στην συνέχεια προσθέτουμε 300g γραβιέρα και απλώνουμε ομοιόμορφα.
Βάζουμε το ταψί μας στον φούρνο στους 160 βαθμούς(αέρας και αντίσταση) για 30 λεπτά.