Παραδοσιακή καρυδόπιτα από τη Νάξο

Εύκολη συνταγή για Μελαχρινό ή Μελαχρινή Νάξου!

Υλικά

8 μεγάλα αυγά, σε κρόκους και ασπράδια
70 γρ. παξιμάδια τριμμένα
180 γρ. καρυδόψιχα τριμμένη
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
160 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 + 3/4 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σκόνη
1 κάψουλα βανιλίνη
50 ml λικέρ κίτρο
1 ½ κουτ. γλυκού ξύσμα κίτρου ή λεμονιού
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
20 γρ. βούτυρο για το σκεύος
Για το σιρόπι
500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
600 ml νερό
1 ξυλάκι κανέλα
2-3 γαρίφαλα
φλούδες κίτρου ή λεμονιού

Εκτέλεση

Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ σε σφιχτή μαρέγκα. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το παξιμάδι, την καρυδόψιχα και το μπέικιν πάουντερ.
Στο μίξερ αφρατεύουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας νερό. Μόλις το μείγμα γίνει σαν κρέμα, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη βανίλια, το λικέρ, το ξύσμα και το αλάτι και σταματάμε το χτύπημα. Αρχίζουμε να προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το μείγμα παξιμάδι – καρύδι ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
Τέλος, αφού ενσωματωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους, προσθέτουμε τη μαρέγκα σε 4-5 δόσεις, αφού η κάθε δόση έχει ενσωματωθεί πλήρως στο μείγμα πριν συνεχίσουμε με την επόμενη.
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 38 εκ. ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε για 1 ώρα στους 175°C στον αέρα για περίπου 50΄.
Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν για 4΄-5΄ και το αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις βγει καυτή η καρυδόπιτα τη σιροπιάζουμε κουταλιά – κουταλιά και την αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι για 3 ώρες προτού τη σερβίρουμε.


Πηγή