«Δεν είμαι πολύ καλά σήμερα, έχει και πανσέληνο…». Πόσες φορές έχετε ακούσει ή έχετε πει αυτήν τη φράση; Πράγματι, πολύ συχνά μπορεί να έχετε νεύρα ή να βιώνετε ασυνεννοησία και κακή επικοινωνία κατά τη διάρκεια των ημερών της πανσελήνου. Επηρεάζει όμως η πανσέληνος την διάθεσή μας;
Τίποτα δεν είναι τυχαίο, αλλά ούτε και μυστικιστικό. Με βάση την επιστημονική έρευνα για το θέμα της πανσελήνου και τις αλλαγές στην ανθρώπινη συμπεριφορά, καταδεικνύεται η απλή συσχέτιση και όχι η αιτιότητα. Παρ’ όλα αυτά, μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων πιστεύουν στη μεγάλη δύναμη του φεγγαριού.
Η πανσέληνος ως πηγή δεισιδαιμονίας
Ανά τους αιώνες έχουν ειπωθεί πολλά γύρω από τα φεγγάρι. Ο Αριστοτέλης και ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος πίστευαν ότι επειδή ο εγκέφαλος περιέχει νερό, θα μπορούσε να επηρεαστεί με τους ίδιους τρόπους που επηρεάζονται τα νερά της γης από το φεγγάρι, οδηγώντας ακόμα και σε παραφροσύνη, επιληψία ή κρίσεις τρέλας.
Και στη σύγχρονη εποχή όμως, έχει υποστηριχθεί πως επειδή το ανθρώπινο σώμα είναι περίπου 70% νερό, οι άνθρωποι βιώνουν παλιρροϊκές μετατοπίσεις που προκαλούνται από τις φάσεις της σελήνης, όπως ακριβώς και οι ωκεανοί της γης. Γι’ αυτό υπό το φως και τη δύναμης της πανσελήνου θα μπορούσαν να αυξηθούν τα περιστατικά βίας, επιθέσεων, ψυχιατρικών επειγόντων περιστατικών κ.α.
Ωστόσο, αυτό αναιρέθηκε επιστημονικά, καθώς σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα η βαρυτική έλξη της γης είναι 5.012 φορές ισχυρότερη από αυτή της σελήνης, η έλξη της οποίας δεν είναι μεγαλύτερη από το βάρος ενός ψύλλου.
Το φεγγάρι μπορεί από τη μία να ρυθμίζει τις παλίρροιες μεγάλων, ανοιχτών υδάτινων σωμάτων, αλλά η επίδρασή του σε ένα ποτήρι νερό ή μια μπανιέρα γεμάτη με νερό, πόσο μάλλον στο νερό που συνθέτει το ανθρώπινο σώμα, δεν θεωρείται σημαντική και ανιχνεύσιμη.
Ειδικότερα, το 1985 οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μετα-ανάλυση 37 μελετών, συγκρίνοντας τους σεληνιακούς κύκλους με περιπτώσεις κλήσεων στο κέντρο κρίσεων, αυτοκτονιών, εγκλημάτων και ψυχιατρικών ζητημάτων. Τα αποτελέσματα δεν δείχνουν καμία σχέση μεταξύ της πανσελήνου και οποιασδήποτε αύξησης στα παραπάνω.
Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνουν και αρκετές σύγχρονες μελέτες, αναιρώντας τη σχέση μεταξύ της πανσελήνου και των εισαγωγών σε ψυχιατρικές εισαγωγές ή επιθετικής συμπεριφοράς.
Υφίσταται όμως η σεληνιακή συμπεριφορά;
Ίσως το φωτεινότερο φεγγάρι ήταν πιο πιθανό να διαταράξει την ποιότητα του ύπνου των προγόνων μας, προκαλώντας κακή διάθεση και ευερεθιστότητα. Πράγματι, υπάρχουν κάποια στοιχεία που επισημαίνουν πως ο ύπνος επηρεάζεται από τον σεληνιακό κύκλο.
Επομένως, ενδεχομένως να εξηγούνται κάπως μερικές αλλαγές στη συμπεριφορά. Μήπως, όμως, είμαστε λίγο υποψιασμένοι και επηρεασμένοι από τα αρχέγονα μυστήρια και προσαρμόζουμε αναλόγως και τη συμπεριφορά μας τις μέρες της πανσελήνου;
Η πνευματική σημασία της Σελήνης
Το φεγγάρι, παρ’ όλα αυτά, κατέχει μια σημαντική και πολλές φορές ιερή θέση σε πολλούς πολιτισμούς και φυλές.
Στις ΗΠΑ, οι πρώτοι ιθαγενείς της Αμερικής αναγνώρισαν ότι η Γιαγιά Σελήνη ρύθμιζε τις παλίρροιες και παρακολουθούσε τα νερά της γης και ότι οι πανσέληνοι ήταν σημαντικές για την παρακολούθηση του έτους που περνούσε, ενώ χρησιμοποιούσαν τις πανσελήνους για την παρακολούθηση του έτους.
Επιπλέον, το φεγγάρι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αστρολογία, που ο σεληνιακός κύκλος πιστεύεται ότι επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις συμπεριφορές και τις διαθέσεις.
Ο ενσυνείδητος συγχρονισμός με τις φάσεις της σελήνης θεωρείται επίσης ένα ισχυρό εργαλείο αυτοφροντίδας. Συγκεκριμένα, η πανσέληνος θεωρείται μια περίοδος για αυτοστοχασμό, ενώ η νέα σελήνη είναι μια ευκαιρία για να καθορίσετε τις προθέσεις σας.
Αν και η επιστήμη έχει καταρρίψει πολλούς μύθους γύρω από τις δεισιδαιμονίες για την πανσέληνο και το φεγγάρι, η σελήνη περικλείεται από μια γοητεία που μπορεί να σας εμπνεύσει καλλιτεχνικά, για να δημιουργήσετε ενδιαφέροντες εσωτερικούς κόσμους και απαράμιλλη ατμόσφαιρα.
vita.gr