Πακέτα ακινήτων προς αξιοποίηση

της Σίσσυ Σταυροπιερράκου-Πηγή: Realnews 

Στην πιο αποδοτική εκμετάλλευση των ακινήτων του δημοσίου ακόμα και με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης προχωράει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών νομοθετώντας έως το καλοκαίρι τον Κώδικα Δημόσιας Περιουσίας.

Η ορθολογική διαχείριση της περιουσίας του δημοσίου, αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες του αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη για την εξασφάλιση σημαντικών και σταθερών εσόδων σε μακροχρόνια βάση και τη δημιουργία πρόσθετου αναπτυξιακού οφέλους.

Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας κρύβει μεγάλες δυνατότητες και θα συμβάλλει στις επενδύσεις και την ανάπτυξη, ωστόσο είναι ένας τομέας στον οποίο μέχρι τώρα δεν υπάρχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα καθώς προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν δεν είχαν πάντοτε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Το 2025 θα ενισχυθεί περαιτέρω η ευρεία χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών για όλες τις διαδικασίες που αφορούν στη διαχείριση και την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου και ταυτόχρονα θα εκσυγχρονισθεί η νομοθεσία της δημόσιας περιουσίας.

Το σχέδιο για την εκμετάλλευση των ακινήτων θα «πατήσει» πάνω στη στρατηγική που εφαρμόζει η ΕΤΑΔ με την προκήρυξη διαγωνισμών για την αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου σε «πακέτα» και όχι για το κάθε ακίνητο ξεχωριστά, προκειμένου η διαδικασία να προχωρήσει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Αυτό σημαίνει ότι θα ομαδοποιηθούν πολλά από αυτά τα ακίνητα και οι ιδιώτες, αφού κερδίσουν τους διαγωνισμούς, θα αναλάβουν την αξιοποίησή τους.

Βασικές παράμετροι της παρέμβασης θα είναι:

  • Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας με σκοπό την εναρμόνιση της αξιοποίησης των δημόσιων ακινήτων με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της αγοράς αλλά και με τις βέλτιστες πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης.
  • Ανάπτυξη συνεργασίας και διαλειτουργικότητας με άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που διαχειρίζονται ακίνητα.
  • Δημιουργία ολοκληρωμένης λύσης καταγραφής, διαχείρισης και αξιοποίησης των ακινήτων του ελληνικού δημοσίου, μέσω της αναβάθμισης της υπάρχουσας πλατφόρμας αλλά και της ανάπτυξης συστήματος επιχειρηματικής ευφυΐας (Business Intelligence), το οποίο θα επιτρέπει τη σύνθετη ανάλυση δεδομένων και την εξαγωγή αναφορών, ενισχύοντας τη στρατηγική αξιοποίηση των πληροφοριών.

Ο ρόλος της ΕΤΑΔ

Βασικό ρόλο στην αξιοποίηση των ακινήτων θα παίξει η ΕΤΑΔ. Ηδη με τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μια σειρά από ρυθμίσεις επιτρέπουν στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου να συμμετέχει σε επενδυτικά σχήματα, έχοντας τη δυνατότητα να εισφέρει ακίνητα ή δικαιώματα επιφανείας. Η συμμετοχή μπορεί να γίνει με εισφορά σε είδος, δηλαδή με εισφορά κυριότητας, επιφάνειας ή άλλου εμπράγματου δικαιώματος. Καθιερώνεται αυστηρή διαδικασία για την αποτίμηση του δικαιώματος αυτού, η οποία επικυρώνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο αφού προηγηθούν εκθέσεις αποτίμησης ανεξάρτητων εκτιμητών. Σε αυτό το πλαίσιο βασική προτεραιότητα είναι το ξεκαθάρισμα των 36.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ με στόχο να εισέλθουν στα δημόσια ταμεία 2,2 δισ. ευρώ το 2027.

Το 2025 θα προκηρυχτεί διαγωνισμός για το ακίνητο του Τάε Κβο Ντο ενώ αναμένεται να οριστικοποιηθούν και οι διαπραγματεύσεις με τους δήμους για σειρά ακινήτων της ΕΤΑΔ, όπως η Ακτή Βουλιαγμένης, προκειμένου να προχωρήσει η προκήρυξη διαγωνισμού αξιοποίησης.

Στα σχέδια περιλαμβάνεται και η ακίνητη περιουσία της ΓΑΙΑΟΣΕ, με αιχμή την αξιοποίηση του στρατοπέδου Γκόνου και σιδηροδρομικών σταθμών.

Σημειώνεται ότι το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνει χιλιάδες τίτλους τουριστικών ακινήτων και υποδομών, όπως είναι οι μαρίνες, τα κάμπινγκ, τα χιονοδρομικά κέντρα, τα πολιτιστικά κέντρα, τα σπήλαια, τα τουριστικά περίπτερα, οι ιαματικές πηγές και τα πρώην ξενοδοχεία Ξενία, σειρά αστικών ακινήτων, αγροτικές και παραθαλάσσιες αγροτικές εκτάσεις, πρώην ολυμπιακά ακίνητα και εγκαταστάσεις, αλλά και μεγάλα εμβληματικά ακίνητα τόσο στις πόλεις όσο και σε ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

Οι μισθώσεις

Ταυτόχρονα αλλάζει και ο νόμος 3130/2003 για τις μισθώσεις ακινήτων για στέγαση δημοσίων υπηρεσιών. Είκοσι δύο χρόνια μετά την ενεργοποίηση του ο νόμος θεωρείται ξεπερασμένος με πολλούς φορείς της αγοράς ακινήτων να υποστηρίζουν ότι εάν δεν επιλυθούν μία σειρά από προβλήματα που καταγράφονται σήμερα το Δημόσιο όχι μόνον δεν θα μπορεί να βρει για να ενοικιάσει κτίρια για τη στέγαση των υπηρεσιών του, αλλά θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει σταδιακά και τα ήδη μισθωμένα, κατά τη λήξη των μισθώσεών τους. Σε αυτή την κατεύθυνση, οι διαδικασίες επιταχύνονται και γίνονται πιο ευέλικτες, καθώς το δημόσιο θεωρείται ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων, αλλά νοικιάζει κτίρια ιδιωτών για να στεγάσει τις υπηρεσίες του. θα συνεχιστεί ο εξορθολογισμός των αναγκών στέγασης των δημόσιων υπηρεσιών με τη διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών και με την εκπόνηση κτιριολογικών προγραμμάτων, σύμφωνα με τα πρότυπα που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΔΠ.

Επιπλέον θα αναζητηθούν κτήρια που θα πληρούν σύγχρονες απαιτήσεις περί ενεργειακής απόδοσης και ασφάλειας. Στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των δαπανών του δημοσίου και της περαιτέρω εξοικονόμησης πόρων, θα εξακολουθήσει η παραχώρηση χώρων σε δημόσια ακίνητα από τις κτηματικές υπηρεσίες για τη στέγαση δημόσιων υπηρεσιών, σύμφωνα με το άρθρο 83 του νόμου 4583/2018.


enikonomia.gr