Όταν ανοίγουμε «συζητήσεις ενηλίκων» μπροστά στα παιδιά μας, συχνά ζητάμε από εκείνα να μην κάνουν ερωτήσεις και να μην εμπλέκονται σε ό,τι δεν τα αφορά. Όταν όμως άλλοι ενήλικες συζητούν μπροστά μας για ένα θέμα, ενδιαφερόμαστε να συμμετέχουμε. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με εκείνα.
Εάν λοιπόν πραγματικά δεν θέλουμε να ακούσουν κάτι τα παιδιά, είναι προτιμότερο να μην μπαίνουμε σε διαδικασία συζήτησης, ειδικά για θέματα που θεωρούνται «απαγορευτικά», όπως τα παρακάτω.
Θέματα που δεν πρέπει να συζητάμε παρουσία παιδιών
Το αν θα μιλήσουμε ή όχι για ένα θέμα μπροστά σε ένα παιδί εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού και την αντίστοιχη αντιληπτική του ικανότητα. Σε γενικές γραμμές όμως, δεν είναι ωφέλιμο να αρχίζουμε συζητήσεις που αφορούν:
Οικονομικά προβλήματα
Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν νιώθοντας ασφαλή. Ανοίγοντας μπροστά τους συζητήσεις που προκαλούν σε εσάς ενδεχομένως λύπη και ανασφάλεια, τους προκαλείται ανησυχία και φόβος που δύσκολα μπορούν να διαχειριστούν. Επομένως, εάν θέλετε να τους εξηγήσετε κάτι, μπορείτε φυσικά να το κάνετε, αλλά πάντα προσαρμόζοντας τα λόγια σας ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.
Εργασιακά προβλήματα
Ακόμη κι αν δεν αισθάνεστε καλά με την εργασία σας, προσπαθήστε να μην την υποτιμάτε μπροστά στο παιδί διότι είναι σαν να υποτιμάτε τις καθημερινές σας υποχρεώσεις. Το παιδί είναι πιθανό να αρχίσει να χάνει το κίνητρό του για τις δικές του καθημερινές ενασχολήσεις, βλέποντας μονάχα την αρνητική τους πλευρά. Σκεφτείτε πως υπάρχει άλλωστε πάντα και η θετική πλευρά των πραγμάτων και κατά κύριο λόγο, αυτή είναι που πρέπει να μεταδίδουμε στα παιδιά.
Συζυγικά προβλήματα
Δεν είναι σπάνιο τα ζευγάρια να μαλώνουν χωρίς να σκέφτονται πως υπάρχουν δυο μικρά μάτια που κοιτούν και δυο μικρά αυτάκια που ακούν. Ανεξάρτητα από το πόσο έντονη ίσως είναι η επιθυμία σας να ξεσπάσετε συναισθηματικά όταν η σχέση με τον σύντροφό σας περνά μια άσχημη περίοδο, θα πρέπει να συγκρατηθείτε μπροστά στα παιδιά. Οι τσακωμοί μπροστά τους, το μόνο που αποφέρουν είναι υπερβολική ανασφάλεια και στεναχώρια.
Προσέξτε επίσης:
- Να μην προσβάλετε άλλους ανθρώπους ενώπιον των παιδιών. Φυσικά και δεν μπορείτε να τα πηγαίνετε καλά με όλους, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να μιλάτε με σεβασμό.
- Να μην μιλάτε για τα παιδιά σαν να μην υπάρχουν (σας ακούν ακόμη κι αν κάνουν πως δεν σας ακούν)!
- Να μην μιλάτε με «κώδικες» υποθέτοντας πως… δεν θα σας καταλάβουν.