Παιδιά και γονείς: Πώς γίνεται να γεννιούνται την ίδια εποχή;

Πολλές μητέρες είναι πιθανό να γεννήσουν τα παιδιά τους τον ίδιο μήνα που γεννήθηκαν και εκείνες, αποκαλύπτει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Population Studies».

Γιατί άραγε μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Η μελέτη

Ομάδα ερευνητών από την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσε επίσημα δεδομένα για περισσότερες από 10 εκατομμύρια γεννήσεις στην Ισπανία και τη Γαλλία για σειρά ετών.

Είναι γνωστό ότι οι γεννήσεις σε συγκεκριμένες χώρες ακολουθούν ορισμένα πρότυπα που ευθυγραμμίζονται με πολιτισμικές και ψυχολογικές τάσεις, ένα φαινόμενο γνωστό ως «εποχικότητα των γεννήσεων».

Ωστόσο, όταν η ερευνητική ομάδα κατηγοριοποίησε τα δεδομένα των γεννήσεων σε ομάδες με βάση τον μήνα γέννησης μητέρων και μωρών, παρατήρησαν μια ιδιαίτερη συσχέτιση.

Αν και η έρευνα έδειξε ότι η περίοδος γέννησης των μητέρων μπορεί να επηρεάσει έως ένα βαθμό την ημερομηνία γέννησης των παιδιών τους, δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί οι ακριβείς μηχανισμοί πίσω από αυτή τη σύνδεση, δηλώνουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, στην Ισπανία οι γυναίκες με ανώτατη εκπαίδευση είναι πιο πιθανό λόγω διαφορετικού τρόπου ζωής και υποχρεώσεων να προγραμματίσουν τη γέννηση του παιδιού τους σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έχουν το ίδιο εκπαιδευτικό υπόβαθρο. Η πιο κοινή εποχή που συνήθως οι γυναίκες που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία γεννούν φάνηκε στατιστικά να είναι η άνοιξη.

Τα παιδιά των συγκεκριμένων οικογενειών είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν και εκείνα ανώτατη εκπαίδευση και να καταλήξουν με τη σειρά τους να προγραμματίσουν τη δική τους εγκυμοσύνη μεγαλώνοντας, την ίδια εποχή.

Το παραπάνω εύρημα μπορεί να αποτελεί μια πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τα λεγόμενα των ερευνητών.

Ένα μοτίβο που περνά από γενιά σε γενιά;

Τα αδέρφια που ήταν κοντά σε ηλικία σε οικογένειες που οι γονείς είχαν λάβει ανώτατη εκπαίδευση είχαν 12,1% περισσότερες πιθανότητες να μοιράζονται τον ίδιο μήνα γέννησης. Παρατηρήθηκε επίσης πως σε αυτές τις οικογένειες υπάρχει 2% μεγαλύτερη πιθανότητα τα παιδιά να γεννηθούν τον ίδιο μήνα με τον μπαμπά τους από ό,τι στις οικογένειες που οι γονείς δεν έχουν σπουδάσει.

Ακόμη και οι ίδιοι οι γονείς βρέθηκαν να έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν γενέθλια παρόμοια ημερομηνία.

Χαρακτηριστικά, τα ζευγάρια που είχαν ένα παιδί, είχαν 4,4% περισσότερες πιθανότητες να γιορτάζουν τα γενέθλιά τους τον ίδιο μήνα.

Οι ερευνητές καταλήγουν πως αυτό το φαινόμενο πιθανότατα οφείλεται σε κοινωνικούς- συμπεριφορικούς παράγοντες.

Οι άνθρωποι τείνουν να επιλέγουν συντρόφους με παρόμοια κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά, τα οποία συσχετίζονται με διαφορετικά εποχιακά πρότυπα γέννησης.

Άτομα με παρόμοιο εκπαιδευτικό υπόβαθρο φαίνεται όχι μόνο να επιλέγουν συντρόφους που έχουν γεννηθεί παρόμοια εποχή με τους ίδιους αλλά και να γεννούν παρόμοια εποχή παιδιά.

vita.gr