Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: Ο κόσμος μέσα από τα μάτια του κατοικιδίου μας

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ’ ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα.

Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων, ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.

Τα ζώα είναι «παιδιά» της φύσης, πατούν στη γη απευθείας με τα πόδια τους χωρίς να φορούν παπούτσια και χρησιμοποιούν το δέρμα ή το τρίχωμά τους για προστασία. Δεν φοράνε ρούχα και μας δείχνουν πως μπορούμε να ζούμε χωρίς επιτήδευση.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι παίζουν το ρόλο του διαμεσολαβητή για τη στενότερη επαφή του ανθρώπου με τη φύση.

Με άλλη ματιά

Μπορεί να χρησιμοποιούν τις ίδιες πέντε αισθήσεις με εμάς, αλλά βλέπουν τον κόσμο με εντελώς διαφορετικό τρόπο…

Όραση

Οι σκύλοι και οι γάτες χρησιμοποιούν την όρασή τους για να βλέπουν το περιβάλλον τους – και για να κυνηγούν το επόμενο «σνακ» τους.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν οι σκύλοι βλέπουν τα πράγματα ασπρόμαυρα. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ πιθανό να βλέπουν το κίτρινο και το μπλε χρώμα, καθώς και τα παράγωγά τους.

Οι γάτες βλέπουν, επίσης, λιγότερες αποχρώσεις από τους ανθρώπους. Η όρασή τους είναι, μάλιστα, και πιο θολή. Δηλαδή, αυτό που οι γάτες μπορούν να δουν από απόσταση 20 μέτρων, εμείς μπορούμε να το δούμε σε απόσταση 100 μέτρων.

Ωστόσο, αυτό δεν τις επιβραδύνει. Τόσο οι γάτες όσο και οι σκύλοι ανταποκρίνονται πιο εύκολα στην κίνηση παρά στις περίπλοκες λεπτομέρειες και τα χρώματα μιας εικόνας.

Επιπλέον, τα μάτια της γάτας «λάμπουν» στο σκοτάδι, καθώς μπορεί να δει πιο καθαρά από τον άνθρωπο σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού – γεγονός που της επιτρέπει να είναι δραστήρια από το σούρουπο ως την αυγή.

Τα σκυλιά μπορούν να δουν, περίπου, στο μισό τη νύχτα, σε σχέση με τις γάτες, όμως βλέπουν τέσσερις φορές καλύτερα από τους ανθρώπους.

Κατά προσέγγιση, η οπτική οξύτητα των ανθρώπων είναι κατά μέσο όρο τρεις φορές υψηλότερη από ό, τι στους σκύλους σε φωτεινές συνθήκες.

Όσφρηση

Η όσφρηση είναι η υπερδύναμη του σκύλου! Για να καταλάβετε, οι άνθρωποι έχουμε περίπου 5 με 6 εκατομμύρια υποδοχείς όσφρησης. Αναλόγως την φυλή, οι σκύλοι έχουν 100 εκατομμύρια (μπορεί και παραπάνω) υποδοχείς όσφρησης στις μύτες τους. Περίπου το 40% του εγκεφάλου ενός σκύλου ασχολείται αποκλειστικά με την όσφρηση.

Smart info: Μήπως είστε έξτρα αγχωμένοι τελευταία; Κι όμως, το σκυλάκι σας μπορεί να έχει ήδη… μυριστεί ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την ψυχική σας υγεία. Ερευνητές από Πανεπιστήμιο Dalhousie υποστηρίζουν ότι οι σκύλοι μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να μυρίζουν τα αυξημένα επίπεδα στρες από την ανάσα μας.

Η όσφρηση της γάτας είναι μία από τις δυνατότερες αισθήσεις της. Η μικροσκοπική μυτούλα της γάτας σας είναι 40 φορές πιο ισχυρή από μια ανθρώπινη μύτη.

Οι γάτες επικοινωνούν μεταξύ τους με την όσφρηση, π.χ. για να ζευγαρώσουν, χρησιμοποιώντας φερομόνες. Μάλιστα, μπορούν να μας αναγνωρίζουν μυρίζοντάς μας πριν καν μας δουν.

Ακοή

Όπως και η όσφρηση, έτσι και η ακοή των σκύλων είναι αρκετά πιο ανεπτυγμένη από τη δική μας. Μπορούν να διακρίνουν ήχους σε πεδίο, περίπου, τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το δικό μας, αλλά και σε πολύ μεγαλύτερο εύρος συχνότητας.

Αυτό οφείλεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στον μοναδικό σχεδιασμό των αυτιών τους, τα οποία μπορούν να κινούνται ακόμα και αυτόνομα το ένα από το άλλο, λειτουργώντας σαν «κεραίες»! Διαθέτουν 15 διαφορετικούς μυς μόνο στο αυτί, για να τους εξυπηρετούν σε αυτές τις κινήσεις.

Τα τριγωνικά αυτιά της γάτας λειτουργούν σαν μικρά, τριχωτά δορυφορικά πιάτα. Τα πτερύγια των αυτιών τους περιστρέφονται για να εντοπίσουν τη θέση ενός ήχου με ακρίβεια – σε μόλις έξι εκατοστά του δευτερολέπτου – από απόσταση έως και τρία μέτρα.

Αφή

Κάθε σκύλος αντιδρά πολύ διαφορετικά στα ερεθίσματα που δέχεται από την αφή. Σε άλλα σκυλιά αρέσουν τα έντονα χάδια, ενώ σε άλλα τα πιο απαλά. Τα περισσότερα δεν χαίρονται πολύ όταν ακουμπάμε τις πατούσες τους.

Γνωρίζατε ότι τα μουστάκια της γάτας είναι ενσωματωμένα και συνδεδεμένα με το νευρικό της σύστημα;

Οι άκρες τους είναι εφοδιασμένες με αισθητήρια όργανα, που λέγονται «ιδιοδέκτες» και βοηθούν τη γάτα να υπολογίσει την απόσταση από κάποιο αντικείμενο, την κατεύθυνση ενός άλλου ζώου ή αντικειμένου, ακόμα και την υφή κάποιας επιφάνειας.

Γεύση

Η αίσθηση της γεύσης των σκύλων δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη σαν τη δική μας, αφού έχουν αρκετά λιγότερους γευστικούς κάλυκες από εμάς. Αυτό, όμως, αντισταθμίζεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, από το πόσο ανεπτυγμένη είναι η αίσθηση της όσφρησής τους.

Οι γάτες έχουν αρκετά λιγότερους γευστικούς κάλυκες από τους ανθρώπους αλλά και τους σκύλους. Σκεφτείτε ότι εμείς οι άνθρωποι έχουμε περίπου 9.000, οι σκύλοι περίπου 1.700 και οι γάτες έχουν μόλις 470 γευστικούς κάλυκες. Αυτό τους επιτρέπει να γεύονται κάποιες  τις αλμυρές, τις ξινές και τις πικρές γεύσεις ενώ τις γλυκιές όχι.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Λάζαρο Καρανάσιο, κτηνίατρο.


vita.gr