Ρωσικοί πύραυλοι σπέρνουν τον θάνατο και την καταστροφή στο Κίεβο, λίγες ώρες μετά τις απειλές για νέες επιθέσεις που εξαπέλυσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν οκτώ βαλλιστικούς πυραύλους Κινζάλ και Ισκαντέρ. Από τα θραύσματα προκλήθηκαν φωτιές σε κτίρια. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, 12 είναι οι τραυματίες.
Από το κατεστραμμένο διαμέρισμά του, μιλώντας στα ρωσικά, κάτοικος του Κιέβου έστειλε μήνυμα στους ηγέτες της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Ο λαός μας είναι δυνατός. Όλοι θέλουμε η Ουκρανία να νικήσει. Δεν πρέπει να φοβάστε το επίμονο κάθαρμα. Διαφορετικά θα πάρει θάρρος και θα έρθει και στα δικά σας σπίτια».
Ένας από τους πυραύλους έπεσε σε κτίριο όπου στεγάζονται οι πρεσβείες έξι χωρών.
«Είναι οι πρεσβείες της Αλβανίας, της Αργεντινής, της Παλαιστίνης, της Βόρειας Μακεδονίας, της Πορτογαλίας και του Μαυροβουνίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας.
Ζημιές προκλήθηκαν στον δεύτερο παλαιότερο ναό στο Κίεβο, μια καθολική εκκλησία, καθώς και σε κτήριο όπου στεγαζόταν κέντρο αποκατάστασης τραυματισμένων στρατιωτών.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι στις επιθέσεις σκοτώθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη του ουκρανικού στρατού και των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών.
Πρόκειται για αντίποινα για τα πρόσφατα ουκρανικά χτυπήματα με δυτικούς πυραύλους σε ρωσικό έδαφος, λέει η Μόσχα.
«Τέτοιες επιθέσεις έγιναν σε ρωσικό έδαφος. Ο πρόεδρος είπε ότι θα υπάρχει απάντηση κάθε φορά», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Η Ρωσία κατηγόρησε τον ουκρανικό στρατό για τον βομβαρδισμό της πόλης Ριλσκ, στην περιφέρεια του Κουρσκ με αμερικανικούς πυραύλους Himars.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί. 13 είναι οι τραυματίες.
«Η Μόσχα θα θέσει το θέμα των επιθέσεων στο Ριλσκ στην αποψινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα οι ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων τους στην Ουκρανία σε περίπτωση που επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία.
Την πρόταση που έφερε η Γαλλία φέρονται να στηρίζουν η Βρετανία και οι χώρες της Βαλτικής ωστόσο άγνωστο παραμένει ποιες άλλες χώρες προτίθενται να στείλουν δικά τους στρατεύματα ως εγγυητές της εκεχειρίας.
Πηγή