Ουκρανία: Σε εγρήγορση οι χώρες του ΝΑΤΟ μετά την κλιμάκωση του πολέμου

Στο μέτωπο, οι Ρώσοι τις τελευταίες ημέρες ανακτούν χαμένα εδάφη και προελαύνουν, με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι να απευθύνει δραματικές εκκλήσεις για μεγαλύτερες ενισχύσεις και όπλα από τους δυτικούς.

Κλιμάκωση

Ο ουκρανικός στρατός σφυροκοπά ρωσικά εδάφη με αμερικανικούς πυραύλους ATACAMS για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες.

Ρωσικό Σουκχόι χτυπά θέσεις που έχουν καταλάβει Ουκρανοί στρατιώτες στην περιφέρεια του Κουρσκ. Τη νύχτα που πέρασε οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν επίθεση με drone κατά της περιφέρειας του Κιέβου.

Η πρωτεύουσα και η περιφέρειά της κηρύχθηκαν σε κατάσταση συναγερμού. Οι σειρήνες ηχούν ασταμάτητα στο Κίεβο, ενώ μεγάλες διακοπές ρεύματος σημειώνονται εξαιτίας των ρωσικών πληγμάτων σε κρίσιμες υποδομές.

Η κάμερα του MEGA καταγραφεί εικόνες πανικού

Η κάμερα του MEGA καταγράφει εικόνες πανικού λίγο μετά την ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο. Κάτοικοι και μέλη σωστικών συνεργείων τρέχουν για να γλιτώσουν.

«Αυτήν την ώρα στο Χάρκοβο, στο κέντρο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης, σημαίνει συναγερμός. Όλοι τρέχουν να κρυφτούν. Βλέπετε ότι απομακρύνονται από το σημείο όπου σημειώθηκε η επίθεση πριν από ελάχιστα δευτερόλεπτα», μετέφερε από το μέτωπο ο δημοσιογράφος του MEGA, Μαρίνος Αλειφέρης.

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τη νέα ρωσική επιδρομή στο Χάρκοβο.

Την ίδια ώρα, η Βρετανία επιβάλλει το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων εναντίον του σκιώδους στόλου της Ρωσίας, θέτοντας στο στόχαστρο 30 πλοία. Τα πλοία αυτά μετέφεραν πετρέλαιο και πετρελαϊκά προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων στερλινών το περασμένο έτος. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας είπε πως τα νέα μέτρα θα ανεβάσουν σε 73 τον αριθμό των δεξαμενόπλοιων που τελούν υπό βρετανικές κυρώσεις.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα. Και θα ήταν σωστό οι Ευρωπαίοι εταίροι… σε επίπεδο ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και άλλοι εταίροι να υποστηρίξουν τέτοιες κυρώσεις», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Η Γερμανία συντάσσει κατάλογο καταφυγίων λόγω της κατάστασης

Στο ψυχροπολεμικό κλίμα των τελευταίων εβδομάδων έρχεται να προστεθεί και η απόφαση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών να συντάξει λίστα με καταφύγια που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο κατάλογος θα περιλαμβάνει υπόγειους σιδηροδρομικούς σταθμούς και πάρκινγκ αυτοκινήτων, καθώς και κρατικά κτίρια και ιδιωτικές ιδιοκτησίες.

Η Γερμανία διαθέτει 579 καταφύγια για τα 84 εκατομμύρια πολίτες της. Είναι της εποχής του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και του Ψυχρού Πολέμου, τα οποία μπορούν να στεγάσουν περίπου 480.000 ανθρώπους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Μάρκ Ρούτε. Ο πρόεδρος της Τουρκίας και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις πιθανότητες κατάπαυσης του πυρός.


Πηγή