Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις συρρέουν στο Ντονμπάς – Ενδεχόμενη χρήση χημικών στη Μαριούπολη

Μαίνονται οι μάχες στα ανατολικά και νότια της Ουκρανίας, όπου επικεντρώνεται πλέον η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» όπως αποκαλεί η Ρωσία την εισβολή, κατά την 48η ημέρα του πολέμου. Εν μέσω αυξανόμενων αναφορών περί χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί, οι άμαχοι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν την περιοχή, ενόψει μιας ευρέως αναμενόμενης ρωσικής επίθεσης, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζονται για την «μεγάλη μάχη».

Πολλοί εκτιμούν ότι αυτή η επόμενη φάση του πολέμου στα ανατολικά θα μπορούσε να καθορίσει την έκβαση αυτής της σύγκρουσης. Πολλοί επίσης περιμένουν ότι θα είναι αιματηρή. Ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ προέτρεψε τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή το συντομότερο δυνατό χρησιμοποιώντας τους συμφωνημένους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις κατευθύνονται στο Ντονμπάς.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε ανησυχίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζουν «ένα νέο στάδιο τρόμου» που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει εάν πράγματι είχαν χρησιμοποιηθεί. Παράλληλα, μιλώντας στο κοινοβούλιο της Λιθουανίας, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι σχεδόν καθημερινά ανακαλύπτονται νέοι μαζικοί τάφοι και ότι σοροί βρίσκονται σε αποχετεύσεις και κελάρια.


cnn.gr