Ουκρανία: Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν 80% τον Μάιο

“Eκτοξεύθηκαν” οι  εξαγωγές της Ουκρανίας σε σιτηρά, ελαιόσπορους και φυτικά έλαια τον Μάιο σε μηνιαία βάση .

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Γεωργίας, οι εξαγωγές της Ουκρανίας σε σιτηρά, ελαιόσπορους και φυτικά έλαια αυξήθηκαν κατά 80% τον Μάιο σε μηνιαία βάση σε 1,743 εκατ. τόνους αλλά οι όγκοι συνεχίζουν να είναι σημαντικά χαμηλότερα από τις εξαγωγές τον Μάιο του 2021.

Παράλληλα το υπουργείο επισημαίνει ότι το καλαμπόκι κυριαρχεί στις εξαγωγές με 959.000 τόνους, ενώ οι εξαγωγές ηλιέλαιου ανήλθαν σε 202.650 τόνους. Η Ουκρανία εξήγαγε 2,245 εκατ. τόνους καλαμποκιού και 501.800 τόνους ηλιέλαιου τον Μάιο του 2021.

 Τα στοιχεία για τις  εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας

Οι  εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας  είχαν φθάσει τα 47,2 εκατ. τόνους  κατά  την περίοδο Ιουλίου 2021-Ιουνίου 2022,  μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται  148.000 τόνοι  τις πρώτες  5 ημέρες του Ιουνίου, σύμφωνα με το υπουργείο.

Η Ουκρανία, κορυφαίος παραγωγός αγροτικών προϊόντων είχε εξαγωγές έως 6 εκατ. τόνους σιτηρών τον μήνα πριν από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα, αλλά τους τελευταίους μήνες οι όγκοι μειώθηκαν περίπου σε 1 εκατ. τόνους.

Η χώρα συνήθιζε να εξάγει το μεγαλύτερο μέρος αυτών από θαλάσσιους λιμένες αλλά λόγω της εισβολής της Ρωσίας αναγκάστηκε να εξάγει με τρένα μέσω των δυτικών συνόρων της ή των μικρότερων λιμένων στον Δούναβη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, συνολικά 3,04 εκατ. τόνοι διάφορων αγροτικών προϊόντων έχουν εξαχθεί από την Ουκρανία τους τρεις μήνες της ρωσικής εισβολής.

Η Άγκυρα λέει ότι συντονίζεται με τη Μόσχα και το Κίεβο για να συμφωνηθεί σχέδιο για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών

Η Τουρκία συντονίζεται στενά με τη Ρωσία και την Ουκρανία για να συμφωνηθεί ένα σχέδιο για την επανεκκίνηση των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια παρόλο που σε άλλα σημεία της χώρας μαίνονται συγκρούσεις,  όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της χώρας  Χουλουσί Ακάρ.

Το σχέδιο που προωθούν τα Ηνωμένα Έθνη θα ανοίξει έναν ασφαλή διάδρομο για τη ναυτιλία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προκάλεσε η ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να ανασταλούν οι ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Ακάρ δήλωσε ότι οι τέσσερις πλευρές εξετάζουν πώς θα εξουδετερωθούν οι νάρκες που βρίσκονται έξω από το λιμάνι της Οδησσού και σε άλλες περιοχές κατά μήκος των ακτών της Ουκρανίας, ποιος θα αναλάβει την εξουδετέρωσή τους καθώς και ποιος θα είναι υπεύθυνος για την προστασία του διαδρόμου αυτού.

«Καταβάλλουμε προσπάθειες για να το ολοκληρώσουμε αυτό το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους ύστερα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αργά χθες. «Έχει σημειωθεί πολλή πρόοδος σε αυτό το θέμα» και συνεχίζεται ο τεχνικός σχεδιασμός, πρόσθεσε.

Η Τουρκία μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία και έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να αναλάβει έναν ρόλο εντός ενός «μηχανισμού παρατήρησης» εάν επιτευχθεί συμφωνία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντά αύριο τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για συνομιλίες σχετικά με το σχέδιο αυτό.


Πηγή