Σε μια ευρύτερη επίδειξη δύναμης σε βάρος αμάχων και κρίσιμων υποδομών ενέργειας στην Ουκρανία επιδίδεται η Ρωσία τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα, ως αντίποινα στην έκρηξη της γέφυρας της Κριμαίας που έφερε στο προσκήνιο την ήδη υπάρχουσα εσωτερική αμφισβήτηση της στρατηγικής του Βλαντιμίρ Πούτιν, από μέρος των σκληροπυρηνικών υποστηρικτών του πολέμου.
Ο Ρώσος πρόεδρος δεχόταν ήδη επικρίσεις για την αποτελεσματική ουκρανική αντεπίθεση του τελευταία μήνα, καθώς και για την μερική επιστράτευση που κήρυξε. Οι πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε η Μόσχα, δεν φαίνεται να έπληξαν σοβαρά την ικανότητα του ουκρανικού στρατού να συνεχίσει την ανακατάληψη εδαφών, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές.
Οι προειδοποιητικές σειρήνες για επικείμενη αεροπορική επιδρομή ακούστηκαν σε όλη την Ουκρανία για δεύτερο συνεχόμενο πρωινό, με τις αρχές να ζητούν από τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση ρεύματος και να προμηθευτούν νερό.
Όπως και τα πλήγματα της Δευτέρας, οι βομβαρδισμοί της Τρίτης έπληξαν τόσο ενεργειακές υποδομές όσο και αμάχους, καθώς σχολεία, κτήρια κατοικιών και δομές υγείας βρέθηκαν στο στόχαστρο των ρωσικών επιθέσεων. Προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετωπίζουν περισσότερες από 300 ουκρανικές πόλεις.
To ρωσικό σφυροκόπημα επιδοκιμάστηκε από Ρώσους αξιωματούχους και υποστηρικτές του Κρεμλίνου.
Ο Τσετσένος ηγέτης και ένθερμος υποστηρικτής του Πούτιν, Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος πρόσφατα είχε ζητήσει την αποπομπή των στρατιωτικών διοικητών, δήλωσε ότι υποστηρίζει πλέον 100% τη στρατηγική του Ρώσου προέδρου. Η Μαργαρίτα Σιμόνιαν, επικεφαλής του κρατικού τηλεοπτικού RT, δήλωσε ότι η Μόσχα περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να επιδείξει τη δύναμή της.
Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Πούτιν και υπέρ του πυρηνικού εκφοβισμού, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορέσει τώρα να διευρύνει τους στόχους της: «Ο στόχος των μελλοντικών μας ενεργειών, κατά την άποψή μου, θα πρέπει να είναι η πλήρης διάλυση του πολιτικού καθεστώτος της Ουκρανίας».
«Πιθανό έγκλημα πολέμου» οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις
Ωστόσο οι ρωσικές επιθέσεις κατά αμάχων εντείνουν τις διεθνείς προειδοποιήσεις ότι συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Εκτός των χθεσινών δηλώσεων Μπάιντεν και του ΟΗΕ, 11 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ χαρακτήρισαν τους βομβαρδισμούς έγκλημα πολέμου, υπογραμμίζοντας ότι τυχόν πυρηνικές απειλές είναι «απαράδεκτες».
Οι έρευνες για εγκλήματα πολέμου βρίσκονται εδώ και καιρό σε εξέλιξη σε πόλεις όπου βρέθηκαν μαζικοί τάφοι, μαζί με άλλες ενδείξεις φρικαλεοτήτων, μετά την απελευθέρωσή τους από τη ρωσική κατοχή.
Στο Λάιμαν, βασικός υλικοτεχνικός κόμβος στο ανατολικό Ντονέτσκ, ιατροδικαστές ανέσυραν δεκάδες πτώματα από έναν ομαδικό τάφο, στο πλαίσιο συλλογής στοιχείων για το τι συνέβη κατά τη διάρκεια της τετράμηνης και πλέον ρωσικής κατοχής. Ο κυβερνήτης της περιοχής Παύλο Κιριλένκο δήλωσε ότι τα πτώματα 32 Ουκρανών στρατιωτών έχουν μέχρι στιγμής εκταφεί.
Στήριξη της Δύσης «για όσο χρειαστεί» και έναντι των πυρηνικών απειλών
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε την Τρίτη ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα μόνο εάν το ρωσικό κράτος αντιμετώπιζε επικείμενη καταστροφή. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, κατηγόρησε τη Δύση ότι ενθαρρύνει ψευδείς εικασίες σχετικά με τις προθέσεις του Κρεμλίνου.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δεσμεύτηκε ότι η Συμμαχία θα συνεδριάσει για να «ενισχύσει και να υποστηρίξει» την Ουκρανία εντός της εβδομάδας.
«Παρακολουθούμε στενά τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας, δεν έχουμε δει αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση, είπε χαρακτηριστικά, ενώ κάλεσε εκ νέου τον Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Ουκρανία.
Για την ακλόνητη στήριξή τους στην Ουκρανία διαβεβαίωσαν οι ηγέτες της G7, προαναγγέλλοντας νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας και απευθύνοντας σαφή προειδοποίηση προς τη Ρωσία για «σοβαρές συνέπειες» εάν κλιμακώσει την επίθεσή της με πυρηνικά όπλα.
Παράλλησα καταδίκασαν τις πιο πρόσφατες μαζικές ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, δηλώνοντας ότι θα καταστήσουν υπόλογο τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Πάντως, ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας GCHQ (Government Communications Headquarters) είπε ότι δεν υπάρχουν επί της παρούσης ενδείξεις πως η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Με πληροφορίες από CNNi, Associated Press, Politico
cnn.gr