Στις αρχές της εβδομάδας αναμένεται να γίνει μια σειρά συσκέψεων για να οριστικοποιηθεί το πακέτο μέτρων, στο οποίο το βάρος θα πέσει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και στα πρόσθετα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Ωστόσο, υπό τις πρωτόγνωρες συνθήκες που διανύει η οικονομία, το πακέτο ελαφρύνσεων που θα εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να ισορροπεί μεταξύ δημοσιονομικής πειθαρχίας και στήριξης της πραγματικής οικονομίας.
Εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΕ
Τα βλέμματα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι στραμμένα στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου, παραμονή των εγκαινίων της ΔΕΘ. Σε περίπτωση που διαφανεί ότι οι Βρυξέλλες ανάβουν το «πράσινο φως» σε τολμηρές αποφάσεις, ανοίγοντας την κάνουλα της χρηματοδοτικής στήριξης των κρατών-μελών για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, τότε το πακέτο στήριξης της κυβέρνησης θα έχει περιθώρια να ενισχυθεί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, διεμήνυε μάλιστα ότι το Μέγαρο Μαξίμου κινείται στη λογική της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης δυνατής επιτάχυνσης των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων.
Τις τελευταίες ημέρες, όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητούν την αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από αυτή του φυσικού αερίου. Παράλληλα εμφανίζονται ανοιχτοί σε ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις τιμές,διαχωρισμού της χονδρικής αγοράς σε ΑΠΕ και ορυκτών καυσίμων ή της έκτακτης φορολογίας στις εταιρείες παροχής ενέργειας.
Παροχές στα όρια του δημοσιονομικού χώρου
Ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο είναι να διατηρηθεί μέχρι τις εκλογές ο δημοσιονομικός χώρος που θα επιτρέπει να στηριχθούν τα νοικοκυριά τον επόμενο χρόνο, τουλάχιστον στην έκταση που γίνεται τώρα ή θα πρέπει να περιοριστούν τα κονδύλια που θα δοθούν.
Καθοριστικός παράγοντας θα είναι τα στοιχεία που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ, την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, για την ανάπτυξη στο β΄τρίμηνο. Αν συνεχιστεί η αύξηση του ΑΕΠ του α΄τρίμηνου, το κοινωνικό πακέτο που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τίθεται σε ευνοϊκότερη βάση. Τα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό και την είσπραξη του ΦΠΑ έχουν επίσης δημιουργήσει προσδοκίες.
Ωστόσο ο δημοσιονομικός χώρος περιορίζεται συνεχώς από την αύξηση των τιμών ενέργειας και τις πληθωριστικές πιέσεις που αυτή δημιουργεί. Είναι αμφίβολο αν οι πόροι φθάνουν για τη στήριξη των νοικοκυριών π.χ. με την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος το 2023 που δεν έχει προβλεφθεί, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να υπολογιστεί η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μέρος της αύξησης των συντάξεων. Αρνητικός παράγοντας είναι επίσης η αύξηση των επιτοκίων -την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αύξησή τους.
Με αυτά τα δεδομένα ο πρωθυπουργός από τις Σέρρες, όπου περιόδευσε, διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους πολίτες, χωρίς όμως να θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία και συνέστησε λίγη υπομονή έως την άνοδό του στη Θεσσαλονίκη.
Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα νωρίτερα επιχείρησε να βάλει «φρένο» στην παροχολογία, δηλώνοντας: «Προσοχή, οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν η Πολιτεία σήμερα είναι σε θέση να στηρίζει με πάνω από 2 δισεκατομμύρια τον μήνα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, το οφείλει και στη συνετή πολιτική, η οποία αύξησε τον δημόσιο πλούτο, ώστε αυτός να μπορεί να επιστρέφεται στους πολίτες», είπε, καταλήγοντας πως «τα μέτρα μας θα είναι πάντα μετρημένα και χωρίς οι πρόσκαιρες ανάγκες να ναρκοθετούν τις εθνικές αναγκαιότητες».
Σχεδόν ταυτόχρονα ο κυβερνητικό εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δήλωνε: «Δέσμευσή μας ήταν και παραμένει να εξαντληθεί και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας- ιδιαίτερα μάλιστα των οικονομικά αδύναμων και της μεσαίας τάξης- χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία».
Το πακέτο μέτρων
Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, το μίγμα των πρωθυπουργικών εξαγγελιών, που ενδεχομένως θα αγγίξουν τα 2,5 δισ. ευρώ, θα περιλαμβάνει:
- Fuel Pass 3
- Επίδομα θέρμανσης με διευρυμένα κριτήρια
- Επιδότηση στους λογαριασμούς του φυσικού αέριου, οι τιμές του οποίου βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα (εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν 700.000 νοικοκυριά)
- Τέλος στην εισφορά αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους
- Αύξηση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (η τρίτη κατά σειρά)
- Αύξηση των συντάξεων
- Μείωση κατά το ήμισυ του τέλους επιτηδεύματος
- Ρυθμίσεις για χρέη
- Νέα στεγαστική πολιτική με έμφαση στα νέα ζευγάρια
- Στο «τραπέζι» βρίσκεται επίσης και η επιταγή ακρίβειας
cnn.gr