H σημαία του ΠΑΣΟΚ με τον πράσινο ήλιο για έμβλημα,που κυμάτισε ακόμη και σε αγώνα τένις με τον Τσιτσιπά στη Ρώμη από έναν Έλληνα που βρέθηκε στο γήπεδο, είναι κάτι που σχολιάστηκε όχι μόνο στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και μεταξύ των στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη, λίγες μόλις ημέρες μετά την ψηφοφορία – δημοψήφισμα, στο οποίο προσήλθαν 180 χιλιάδες μέλη.
Στην παρούσα φάση το όνομα «ΠΑΣΟΚ», που δίπλα του προστέθηκαν και δύο ακόμη λέξεις «Κίνημα Αλλαγής» για ευνόητους λόγους, «πουλάει» ακόμη και στη νεολαία και έχει γίνει σαν ένα είδος πολιτικού «vintage»: Ο πράσινος ήλιος, η σημαία και το γνωστό τραγούδι («Θα τον μεθύσουμε τον ήλιο») που ακούγεται μέχρι και στα μπαρ, τα μεταμεσονύκτια κλαμπ και γενικά όπου υπάρχει κέφι, χαρά και διασκέδαση. Ίσως γιατί συναισθηματικά έχει συνδεθεί με καλές εποχές που η χώρα και οι πολίτες ευημερούσαν.
Από τότε όμως τις μέρες της «πράσινης ευτυχίας» -για ορισμένους επίπλαστη, για πολλούς όμως υπαρκτές- μέχρι σήμερα σίγουρα έχουν αλλάξει πολλά και σίγουρα η ευτυχία δεν υφίσταται, τουλάχιστον με τον τρόπο που υπήρχε τότε και γνώριζε η κοινωνία. Έχουν περάσει άλλωστε τρεις δεκαετίες και μόνο ως γλυκιά ανάμνηση θα μπορούσε να υπάρχει.
Οι αλλαγές που επήλθαν, σημαντικές στο βιοτικό επίπεδο όλων μας, είχαν ως αποτέλεσμα να φύγουν αυτά τα «ωραία χρόνια»και να ζούμε πλέον σε μία άλλη εποχή, γκρίζα, ανασφαλή, αβέβαιη, άγνωστη και σε κάθε περίπτωση πρωτόγνωρη. Το παρελθόν δεν επιστρέφει και το μέλλον είναι αβέβαιο.
Η επανάσταση του αυτονόητου
Σχεδόν μισό αιώνα μετά από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, στις 3 του Σεπτέμβρη του 1974, οι συνεχιστές του Κινήματος σήμερα και μετά από έξι αλλαγές αρχηγών, επιχειρούν να κάνουν την επανάσταση του αυτονόητου.
Δηλαδή να επαναφέρουν υπό τις σημερινές συνθήκες έστω κάποιες θέσεις και προτάσεις που μέσω της συναίνεσης, της σύνεσης και της συμφωνίας να γνωρίζει η ελληνική κοινωνία το πού βρισκόμαστε ως χώρα, τι θέλουμε να κάνουμε, ποιες είναι οι προτεραιότητές μας και φυσικά ποιο αποτέλεσμα θέλουμε, όσον αφορά στα θέματα Δημοκρατίας, θεσμών, λύσεων και πρακτικών που θα πάνε τη χώρα μπροστά και δεν θα την καθηλώνουν σε ένα μίζερο παρόν.
Αυτό στην ουσία φιλοδοξούν να προσφέρουν τα στελέχη και η νέα ηγεσία του «ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής» στη σημερινή κοινωνία και ειδικότερα στα νέα παιδιά που θέλουν να δημιουργήσουν αλλά πνίγονται από τους «ισχυρούς» που έχουν τα μέσα και τις γνωριμίες και χάνουν τις ευκαιρίες για το δικό τους αύριο.
«Μαζί Μπορούμε»
Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στις 20-22 Μαΐου, στο Παλαιό Φάληρο είναι για τους διοργανωτές μια ευκαιρία να αναδείξουν τη νέα εποχή που θέλουν και για το κόμμα και την κοινωνία.
Το κεντρικό σύνθημα που θα κυριαρχεί είναι: «Μαζί μπορούμε» και απευθύνεται σε όλους . Και σε εκείνους που έζησαν τα καλά χρόνια του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τις μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά και στη σημερινή κοινωνία δείχνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μπορεί και θέλει να είναι πρωταγωνιστής ξανά.
Τρία workshop
Το επίδικο του συνεδρίου θα είναι αυτό που επιζητά ο Νίκος Ανδρουλάκης ως γενική φιλοσοφία: Μία ιστορική παράταξη που την πήρε στα χέρια της μια νέα γενιά.
Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος περίπου πέντε χιλιάδες σύνεδροι από όλη την Ελλάδα που εξελέγησαν την προηγούμενη Κυριακή. Αυτοίθα ψηφίσουν αφενός για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.
Σε ό,τι αφορά στις θέσεις του κόμματος για τα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία (οικονομία, ανεργία, ενεργειακή κρίση, πόλεμος, πανδημία), θα γίνουν συζητήσεις σε τρία workshop:
Ένα από τα αντικείμενα συζήτησης θα είναι η κοινωνική κατοικία, θέμα που έχει εισαγάγει ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά τη συνάντησή του με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα. Στο συγκεκριμένο τραπέζι για το κοινωνικό κράτος θα συμμετέχει και η αρμόδια υφυπουργός της Πορτογαλίας που θα έρθει στην Αθήνα για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.
Ένα δεύτερο τραπέζι συζήτησης θα αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης και το τρίτο τους θεσμούς και θέματα Δημοκρατίας.
Η κεντρική ψηφιακή εξέδρα, τα podcast και οι influencer
Οι διοργανωτές του συνεδρίου έχουν σχεδιάσει να φτιάξουν μία κεντρική εξέδρα με ένα επιβλητικό ψηφιακό σκηνικό 24 τ.μ για να παρουσιάζονται ισχυρά επικοινωνιακά μηνύματα, τα συνθήματα, οι θέσεις και οι ομιλίες των στελεχών.
Έχουν κληθεί οι πάντες, ενώ θα απευθύνουν χαιρετισμό και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων. Και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης οι διοργανωτές έχουν προβλέψει και live μεταδόσεις του συνεδρίου από το Διαδίκτυο και μετάδοση των εργασιών μέσω podcast.
Επίσης θα υπάρχουν νέα στελέχη του κόμματος και θα καταγράφουν μέσω κάμεραςπαρασκήνια από τις συζητήσεις και τους καλεσμένους, κάτι δηλαδή σαν το «green room της Eurovision», ενώ έχουν προσκληθεί και ονόματα με επιρροή στα social media (influencers), αναδεικνύοντας το συνέδριο στο Instagram (ο ίδιος ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είναι δεινός χρήστης του Διαδικτύου και της συγκεκριμένης κοινωνικής πλατφόρμας).
Είναι συνταγή που ακολουθείτε στα συνέδρια των ευρωπαϊκών κομμάτων, ώστε να υπάρχει απήχηση στις νεότερες ηλικίες που παρακολουθούν μέσω αυτών των «εργαλείων» κοινωνικής δικτύωσης πολιτικά γεγονότα, που υπό άλλες συνθήκες θα τους ήταν αδιάφορα.
Video αφιέρωμα στη Φώφη Γεννηματά
Στην αρχή της πρώτης μέρας του συνεδρίουόπως άλλωστε παραδοσιακά κάνει το ΠΑΣΟΚ, σε όλα του τα συνέδρια από το 1996 και μετά, θα παρουσιάσει και δύο βίντεο με αφιέρωμα στην ιστορία και τα πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ πουσυνέβαλαν σε όλη του την πορεία, από τον ιδρυτή του Ανδρέα Παπανδρέου και τους επόμενους αρχηγούς που ακολούθησαν.
Ξεχωριστό αφιέρωμα μέσω βίντεο θα παρουσιάσουν οι διοργανωτές και για την πρόωρα χαμένη, αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Η απώλειά της προκάλεσε θλίψη στην κοινωνία και η απουσία της άφησε τεράστιο κενό. Η μνήμη της παραμένει στο ΠΑΣΟΚ ζωντανή όπως και η παρακαταθήκη των δικών της απόψεων για την προοπτική του χώρου που ηγείτο, της Κεντροαριστεράς, την οποία ένωσε με τη σύμπραξη άλλων κομμάτων, κινήσεων πολιτών ιδρύοντας το «Κίνημα Αλλαγής».
cnn.gr