Οικουμενικό Πατριαρχείο: Επιστρέφει στην κανονικότητα η Εκκλησία της Αχρίδος στη Βόρεια Μακεδονία

Λύση στο εκκλησιαστικό ζήτημα της Βορείου Μακεδονίας δρομολογεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ικανοποιώντας το αίτημα του αρχιεπισκόπου Στέφανου και των κρατικών αρχών της γειτονικής χώρας για επαναφορά της τοπικής Εκκλησίας στην κανονικότητα και την ευχαριστιακή κοινωνία.

Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου αποφάσισε σήμερα, Δευτέρα 9 Μαΐου, να ανταποκριθεί θετικά στην προσφυγή των τοπικών εκκλησιαστικών αρχών των Σκοπίων από τον Μάιο του 2018, καθώς και τις εκκλήσεις των κυβερνητικών αρχών της Βορείου Μακεδονίας, για επιστροφή στην κανονικότητα. Στο αίτημα τότε προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπήρχε έγγαφη υπόσχεση του προκαθημένου της εν λόγω Εκκλησίας ότι θα αποκλείεται η χρήση του όρου «Μακεδονία» ή άλλου παράγωγού της στον τίτλο της. Ανάλογο αίτημα είχε υποβληθεί στις 13 Ιανουαρίου του 2020 από τον τότε πρωθυπουργό Όλιβερ Σπάσοφσκι και τον προκάτοχό του Ζόραν Ζάεφ, που επισκέφθηκαν το Φανάρι για να συζητήσουν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο το εκκλησιαστικό ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας.

Έτσι, με τη σημερινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου το Φανάρι «δέχεται εις ευχαριστιακήν κοινωνίαν τιν Ιεραρχίαν, τον κλήρον και τον λαόν της υπό τον Αρχιεπίσκοπον κ. Στέφανον Εκκλησίας ταύτης, θεραπεύουσα την πληγήν του σχίσματος, και επιχέουσα εις το τραύμα των εκείσε αδελφών ημών Ορθοδόξων “έλαιον και οίνον”».


cnn.gr