ΟΗΕ: Αυτή είναι η ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφάλειας

Την επίσημη εκστρατεία της ελληνικής υποψηφιότητας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025 – 2026 εγκαινίασε ο Νίκος Δένδιας στη Νέα Υόρκη.

Η ελληνική πρόταση

Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ με τον ΓΓ, Αντόνιο Γκουτέρες, όπου και του παρουσίασε την ελληνική υποψηφιότητα.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για ευρύτερο φάσμα θεμάτων. Καταρχάς, όπως πάντα, το Κυπριακό, τη δυνατότητα μιας νέας πρωτοβουλίας μετά την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλά, επίσης, για την κατάσταση στην Ουκρανία, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και μια σειρά από θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, στην προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και άλλα πολλά».

Η ελληνική υποψηφιότητα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει ως στόχο να διευρύνει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας μας στη διεθνή σκηνή.

«Θα συνεργαστούμε με όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών για να υποστηρίξουμε το σύστημα συλλογικής ασφάλειας που θεσπίστηκε από τον Χάρτη, ,με ιδιαίτερη έμφαση στην απαγόρευση χρήσης ή απειλής χρήσης βίας».

Οι λέξεις δημοκρατία, διάλογος και διπλωματία θα αποτελέσουν τον οδικό χάρτη για την ελληνική υποψηφιότητα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Να σημειωθεί ότι η εκλογή των 5 μη μόνιμων μελών θα γίνει στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού τον Οκτώβριο του 2024.


Πηγή