Οι πρώτες ενστάσεις επαγγελματιών για τα τεκμήρια

Με αργούς ρυθμούς η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Τι δείχνουν τα εκκαθαριστικά

Εξαιρετικά μικρός είναι ο αριθμός των ελευθέρων επαγγελματιών που αμφισβητεί τα τεκμήρια και ζητά έλεγχο από την εφορία καθώς σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών από τους 15.765 που έχουν υποβάλλει δήλωση μόλις το 0,2% δηλαδή 31 φορολογούμενοι έχουν συμπληρώσει το σχετικό κωδικό στο έντυπο.

Πάντως με δεδομένο το περιορισμένο δείγμα δεν μπορεί να εκτιμηθεί ποια θα είναι η έκταση των τελικών ενστάσεων με την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τους πάνω από 700.000 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που θα φορολογηθούν με το νέο καθεστώς των τεκμηρίων.

Επισημαίνεται ότι με βάση το νόμο οι φορολογούμενοι που ζητούν έλεγχο θα πρέπει να υποβάλλουν στις φορολογικές αρχές αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση ενώ ο έλεγχός μπορεί να επεκταθεί σε βάθος πενταετίας αλλά σε κάθε περίπτωση το αίτημα αμφισβήτησης δεν ακυρώνει αυτόματα το εκκαθαριστικό με βάση το τεκμαρτό εισόδημα και ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί από τον φορολογούμενο.

Στο μεταξύ μόνο το 3,84% του φορολογούμενων και συγκεκριμένα 253.759 σε σύνολο 6,6 εκατομμυρίων υπόχρεων έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση

Από την εκκαθάριση προκύπτουν τα εξής:

  • Το 52,68% η 133.680 δηλώσεις είναι μηδενικές.
  • Το 23,96% των φορολογουμένων ή 60.800 φυσικά πρόσωπα έχουν επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 324 ευρώ.
  • Για το 23,36% η για 59.278 φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 54,1 εκατ. ευρώ και το μέσο πρόσθετο φόρο σε 913 ευρώ. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο 8 μηνιαίες δόσεις ενώ σε περίπτωση της εφάπαξ καταβολής παρέχεται έκπτωση 3%. Επίσης μπορούν να εντάξουν την οφειλή στη πάγια ρύθμισης σε έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες.

Όσον αφορά στη διαδικασία επιστροφής φόρων και συμψηφισμών το ισχύον καθεστώς προβλέπει ότι επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση ενώ οι επιστροφές φόρου σε όσους έχουν φορολογικές οφειλές συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου.

Επίσης οι οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2024 προκειμένου σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού να παρέχεται η έκπτωση 3%.

vradini.gr

Ακολουθήστε το agrinio24.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.


Πηγή