Οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας στο τραπέζι του πολιτικού διαλόγου – Τι είπαν Πλεύρης, Μαρκογιαννάκη και Καραμέρος

Για το κομμάτι της Υγείας μίλησε αρχικά ο κ. Πλεύρης.

«Γίνονται παρεμβάσεις μετά την πανδημία για να εξορθολογιστεί αυτό το κομμάτι και στα χειρουργεία, με τα δωρεάν απογευματινά, τα οποία υλοποιούνται και δυστυχώς δεν στηρίχθηκαν από την αντιπολίτευση. Αυτά που ανακοινώθηκαν χθες από τον υπ. Υγείας σχετίζονται με το κομμάτι που αφορά στις αναμονές στα χειρουργεία. Με μια σειρά από μέτρα, και με συνεργασία Πρωτοβάθμιας, καλύτερη λειτουργία των Κέντρων Υγείας  και καλύτερη παρακολούθηση στα ΤΕΠ φιλοδοξούμε να τα μειώσουμε. Τα ασθενοφόρα δεν θα πηγαίνουν σε Κέντρα Υγείας. Άμα χρειαστεί κάποιος ασθενοφόρο αξιολογείται η περίπτωση του και το εάν πρέπει να πάει σε νοσοκομείο και σε ποιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 40% των περιπτώσεων ασθενών, αξιολογήθηκε πως εάν υπήρχε καλύτερη Πρωτοβάθμια φροντίδα, δεν θα χρειαζόταν να πάνε σε νοσοκομείο. Υπάρχουν πολύ καλά στελεχωμένα Κέντρα Υγείας», είπε αρχικά.

«Οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός, δεν θα γίνουν. Οι ασφαλιστικές ακολουθούν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο. Οι ασφαλιστικές έχουν και μια ιδιωτική υγεια την οποία και πληρώνουν. Πρέπει να υπάρχει μια συνολική ρύθμιση γι΄αυτό. Το κομμάτι που δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ σε όλες τις ιδιωτικές κλινικές, ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει συγκεκριμένο ποσό, το υπόλοιπο καλύπτεται από την ιδιωτική ή το σύνολο καλύπτεται από την ιδιωτική», συνέχισε.

Με την σειρά της η κ. Μαρκογιαννάκη σημείωσε: «Βλέπουμε την κυβέρνηση να έρχεται να επεμβαίνει με μεγάλη καθυστέρηση και σε αυτό το9 ζήτημα. με δική της αποκλειστική ευθύνη το 2020 νομοθετήθηκε ο δείκτης για να διαμορφώνουν οι ασφ. εταιρείες την αύξηση των ασφάλιστρων. Κατήργησαν τις προστατευτικές διατάξεις που είχε ο νόμος του 1994, για τους καταναλωτές. Η επιστημονική επιτροπή της βουλής είχε φέρει αντιρρήσεις σχετικά με την αντισυνταγματικότητά του. Το ΠΑΣΟΚ πήρε πρωτοβουλία, να καταθέσουμε τροπολογία για την κατάργηση του καθεστώτος αυτού.  Η πρότασή μας λέει να επανέλθουν οι προστατευτικές διατάξεις του 1994 και από κει και πέρα να διαμορφώνεται ο δείκτης για τα ασφάλιστρα, μέσα από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ».

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε ο κ. Καραμέρος.

«Είμαστε πρώτοι στην ιδιωτική δαπάνη σε όλη την Ευρώπη. Η κυβέρνηση ευνόησε συγκεκριμένα Fund. Η κυβέρνηση νομοθετεί και ευνοεί τα καρτέλ και στην συνέχεια έρχεται και τα «χαϊδεύει». Προτείνουμε ως ΣΥΡΙΖΑ να καταργηθεί η αύξησης των δημοτικών τελών και να μετατραπεί σε τέλος κυκλικής οικονο9μίας προκειμένου να μην αυξάνονται τα δημοτικά τέλη. Όλα αυξάνονται. Θα κάτσουμε συζητήσουμε για το τι θα κάνουμε και αν θα το ψηφίσουμε», υπογράμμισε.

Αναφορικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Λούκα Κατσέλη και την Προεδρία της Δημοκρατίας: «Η Λούκα Κατσέλη είναι μια προσωπικότητα του προοεδευτικο9υ χώρου που έχει συνδυάσει την ιστορική πολιτική διαδρομή της με συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις και στάσεις».

«Εμείς περιμένουμε την πρόταση του πρωθυπουργού για να τοποθετηθούμε θεσμικά. Αλλά έχουμε θέσει εδώ και καιρό το πλαίσιο για να μπορέσει να υπάρξει συναίνεση. Αυτό είναι να είναι ένας πρόεδρος που θα προέρχεται από την κεντροαριστερά. Δεν μπαίνουμε σε ονοματολογία», σχολίασε η κ. Μαρκογιαννάκη.

Τέλος, ο κ. Πλεύρης δήλωσε: «βλέπουμε μια εργαλειοποίηση του θεσμού της ΠτΔ από την αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση προτείνει μία υποψηφιότητα που θα είναι απέναντι στην κυβέρνηση. Πώς θα είναι συναινετικός ένας πρόεδρος ο οποίος θα καλύπτει όλη την αντιπολίτευση και όχι την κυβέρνηση; Ο πρόεδρος θα αναζητήσει μία υποψηφιότητα, είτε της νυν Προέδρου είτε κάποιου άλλου που να μπορεί να καλύπτει την λογική της συναινετικής διαδικασίας που ζητά το Σύνταγμα».


Πηγή