Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση σε νυχτερινή τηλεοπτική εκπομπή έκανε την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο διάσημο σόου «Jimmy Kimmel Live!».
Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε χαλαρός και ευδιάθετος, έβγαλε τη μάσκα του μπαίνοντας στο πλατό και χαιρέτισε με στρατιωτικό νεύμα τον παρουσιαστή.
Αφού τον συνέκρινε με τον Τομ Κρουζ για την αγάπη του στα γυαλιά αεροπορίας, ο γνωστός παρουσιαστής δεν έχασε την ευκαιρία να ρωτήσει τον Αμερικανό πρόεδρο για το φλέγον ζήτημα της οπλοκατοχής, το οποίο μετά και το μακελειό στο Ουβάλντε απασχολεί έντονα την αμερικανική κοινωνια.
Ανακαλώντας τη συζήτηση που είχαν πριν από 3 χρόνια για την οπλοκατοχή ο Τζίμι Κίμελ ρώτησε γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει κάτι για την αποφυγή των τραγωδιών.
Αφού κατηγόρησε τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, ότι η τελευταία φορά που ελήφθη κάποιο σοβαρό μέτρο για τον περιορισμό της οπλοκατοχής ήταν υπό τη δική του αντιπροεδρία, ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι η προηγούμενη διοίκηση έθεσε κυριολεκτικά τη δημοκρατία σε κίνδυνο.
Παίρνοντας μάλιστα «πάσα» από τον παρουσιαστή, ο οποίος τον ρώτησε τι πρέπει να γίνεται όταν ο αντίπαλος παίχτης στη Monopoly, το δημοφιλές επιτραπέζιο παιχνίδι, δεν παίζει σύμφωνα με τους κανόνες, εκείνος απάντησε ότι θα πρέπει «να μπει φυλακή».
Μπάιντεν και Κίμελ μίλησαν επίσης για τον πληθωρισμό, τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε ως «την καταστροφή της ύπαρξής μας», τονίζοντας ιδιαίτερα την ακρίβεια στα τρόφιμα και τη βενζίνη.
Την εκπομπή παρακολουθούσε από το κοινό η σύζυγος του Τζο Μπάιντεν, Τζιλ, αλλά και η εγγονή του, ενώ ο πρόεδρος έκανε γνωστό ότι σήμερα (σ.σ. χθες) είναι τα γενέλθια της κόρης του, ενώ της ευχήθηκε «χρόνια πολλά μωρό μου».
Στην ερώτηση του παρουσιαστή για το αν πρέπει κάποιος να υπενθυμίζει στον πρόεδρο των ΗΠΑ αυτές τις ημερομηνίες ώστε να είναι συνεπής και στα οικογενειακά του καθήκοντα ο Μπάιντεν είπε: «Ο πατέρας μου έλεγε ότι η οικογένεια είναι η αρχή, η μέση και το τέλος».
Παραότι παραδέχτηκε ότι η χώρα εξακολουθεί να υποφέρει από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ο Μπάιντεν επέμεινε ότι «ποτέ δεν ήταν πιο αισιόδοξος στη ζωή» του, για να λάβει την απορία του παρουσιαστή ο οποίος τον ρώτησε: «Γιατί είστε τόσο αισιόδοξος; Δεν βγάζει νόημα!»
Ο Μπάιντεν είπε ότι εναποθέτει τις ελπίδες του στους νέους, την «καλύτερα μορφωμένη, τη λιγότερο προκατειλημμένη και την πιο χαρισματική γενιά στην αμερικανική ιστορία».
«Αυτή η γενιά θα αλλάξει τα πάντα», είπε ο Μπάιντεν. «Πρέπει απλώς να βεβαιωθούμε ότι δεν θα τα παρατήσουμε».
Η δημοκρατία «απαραίτητο στοιχείο» για το μέλλον της ηπείρου
Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε βρεθεί στο βήμα της Συνόδου της Αμερικής τονίζοντας ότι η δημοκρατία είναι «απαραίτητο στοιχείο για το μέλλον» της ηπείρου, κατά την ομιλία του με την οποία άρχισε και τυπικά στο Λος Άντζελες το μεγάλο διπλωματικό ραντεβού με τα κράτη της Λατινικής Αμερικής.
«Η περιοχή μας είναι μεγάλη και ποικιλόμορφη. Δεν συμφωνούμε πάντα, ή για όλα. Όμως, επειδή είμαστε δημοκρατίες, προσεγγίζουμε τις διαφωνίες μας με αμοιβαίο σεβασμό και με διάλογο», είπε.
Η Σύνοδος της Αμερικής ήδη πριν αρχίσει σημαδεύτηκε από την απουσία αρκετών αρχηγών κρατών, όπως του Μεξικού, της Γουατεμάλας, της Βολιβίας, της Ονδούρας.
Ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ξεκαθάρισε πως δεν επρόκειτο να συμμετάσχει επειδή ο Λευκός Οίκος απέκλεισε από τη Σύνοδο την Κούβα, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα.
Η αμερικανική κυβέρνηση δικαιολόγησε την απόφαση αυτή επικαλούμενη τις «επιφυλάξεις» της εξαιτίας «της έλλειψης δημοκρατικού χώρου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στα τρία κράτη.
Στην ομιλία του, ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε στην «Εταιρική Σχέση της Αμερικής για την Οικονομική Ευημερία», πρόταση των ΗΠΑ για να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς στη Λατινική Αμερική.
«Αυτό που είναι αλήθεια στις ΗΠΑ είναι αλήθεια και σε όλες τις άλλες χώρες. Η οικονομία του trickle-down δεν λειτουργεί», επισήμανε ο Δημοκρατικός, επικρίνοντας την ιδέα ότι ο περαιτέρω πλουτισμός όσων έχουν ήδη μεγάλες περιουσίες και των μεγάλων εταιρειών οδηγεί αυτόματα στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης για όλους.
Ο Αμερικανός πρόεδρος παρότρυνε επιπλέον τις χώρες της ηπείρου να επενδύσουν ώστε οι αλυσίδες εφοδιασμού να γίνουν πιο ασφαλείς και ανθεκτικές.
Στη Σύνοδο της Αμερικής επιδιώκεται, στη θεωρία τουλάχιστον, να επιδειχθεί η πρόθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αποκαταστήσει και να ανανεώσει τις σχέσεις με χώρες της περιοχής, που είχαν τρωθεί επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ. Η Ουάσινγκτον έχει ελπίδες πως θα επαναβεβαιώσει την επιρροή της στην περιφέρεια, εν μέσω επενδύσεων της Κίνας στην περιοχή με σκοπό να αποκτήσει ερείσματα.
cnn.gr