Ο Σωκράτης την είχε πρώτος – Η απαραίτητη δεξιότητα για την επιτυχία

Η φράση «Γνώθι σαυτόν» είναι χαραγμένη στο μαντείο των Δελφών και την χρησιμοποιούσε τακτικά ο Σωκράτης και σημαίνει «γνώρισε τον εαυτόν σου».

Sτην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι μόνο το 10-15% των ανθρώπων έχει όντως αυτογνωσία, τη σήμερον ημέρα. Πρόκειται για την ικανότητά μας να κατανοούμε τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις μας και πώς επηρεάζουν τις συμπεριφορές μας.

Η καθηγήτρια φιλοσοφίας και ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Γέιλ, Ταμάρ Γκέντλερ, η οποία μελετά πώς τα μυστικά των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων μπορούν να λύσουν τα σύγχρονα προβλήματα, θεωρεί πως η οικοδόμηση της αυτογνωσίας, περιλαμβάνει την επαφή του καθενός με τον «Σωκράτη που κρύβει μέσα του».

Ο Σωκράτης έλεγε ότι οι άνθρωποι μέσα στην άγνοιά τους πιστεύουν δύο πράγματα…

  • Ότι είναι βέβαιοι για οτιδήποτε γνωρίζουν, ακόμη και τον εαυτόν τους.
  • Ότι γνωρίζουν καλά πως είναι ο κόσμος και η ίδια η ζωή.

Για να μάθει κανείς τον πραγματικό του εαυτόν και να γνωρίσει τον τρόπο που υπάρχει ο κόσμος, πρέπει να σταματήσει να είναι βέβαιος και απόλυτος γι’ αυτά που γνωρίζει.

Η ανάπτυξη της αυτογνωσίας οδηγεί στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης του ανθρώπου.

Η βαθιά κατανόηση των προσωπικών μας σκέψεων και συναισθημάτων και του τρόπου που μπορεί να επηρεάζουν τους γύρω μας μπορεί να είναι ανεκτίμητη.

Στην εργασία, αυτή η δεξιότητα μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική επικοινωνία, ισχυρότερες σχέσεις και αυξημένη παραγωγικότητα.

Η Σωκράτης ήταν πρόθυμος να αμφισβητήσει τα πάντα

Ο Έλληνας φιλόσοφος ήταν σκεπτικιστής. Η σωκρατική μέθοδός του περιλάμβανε την απάντηση σε ερωτήσεις με ερωτήσεις, αντί για άμεσες απαντήσεις, για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα τις πεποιθήσεις και τις δυνατότητές τους.

Ο καθένας πρέπει να ξεκινήσει να κάνει το ίδιο για κάθε πεποίθηση που προσπαθεί να ξεμάθει.

Για παράδειγμα, αν κάποιος προσπαθεί να ξεφύγει από την ιδέα ότι τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία, πρέπει να αρχίσει να κάνει στο εαυτό του ερωτήσεις όπως: «Γιατί πιστεύω ότι τα χρήματα θα με κάνουν ευτυχισμένο; Την τελευταία φορά που πήρα χρήματα, τι ένιωσα πραγματικά;».


vita.gr