Ο πολιτικός απόηχος της πολύνεκρης τραγωδίας στα Τέμπη

Η κ. Βουλτέψη ξεκίνησε τη συζήτηση λέγοντας πως οι ευθύνες ανήκουν σε όλους ενώ αναφέρθηκε στην περίπτωση του Άδενδρου.

«Πιστεύω πως η τραγωδία είναι πολύ μεγάλη και το πένθος βαρύ για να κάνουμε παιχνίδι ανάθεσης ευθυνών. Προφανώς και οι ευθύνες ανήκουν σε όλους. Πρέπει να κάνουμε όλοι ένα βήμα μπροστά και να παραδεχτούμε τα λάθη μας. Αυτό που άκουσα χτες από τον κ. Σπίρτζη, πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ευθύνεται, είναι τραγικό», είπε αρχικά.

Όσον αφορά τη δήλωση του κ. Καραμανλή στη Βουλή, η κ. Βουλτέψη είπε πως δεν μπορεί να γνωρίζει εάν ήξερε την αλήθεια ή έλεγε ψέμματα.

«Και εγώ που είμαι υπεύθυνη για την ευθύνη των ασυνόδευτων ανηλίκων και λέω πως είναι απολύτως ασφαλή, κάνω και τον σταυρό μου. Το απρόβλεπτο και να συνδυαστούν τόσα πολλά μαζί, δεν ελέγχονται. Μετά το Άδενδρο, ο κ. Σπίρτζης είχε πει πως είναι ασφαλή, και δεν ήταν».

«Εάν δεν το ήξεραν είναι βλαξ»

Ο κ. Κουρουμπλής απάντησε, λέγοντας πως η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να καταμερίσει τις ευθύνες και στα υπόλοιπα κόμματα.

«Είμαστε στο τέλος της τετραετίας και χρειαζόμαστε πολιτική γενναιότητα διότι οι συμπεριφορές σε άλλα γεγονότα του παρελθόντος ιδίων προσώπων, ήταν η ίδια που είναι σήμερα. Θέλουν να διαχυθεί ευθύνη στις άλλες κυβερνήσεις. Κανένας δεν ανάθεσε από τους προηγούμενους στον κ. Μητσοτάκη να μιλάει εκ μέρους τους. Τα κόμματα, τα πρόσωπα και οι πολιτικές κρίνονται. Η κυβέρνηση κρίθηκε και δεν έχει καμία δικαιολογία για να μεταφέρει τις ευθύνες στα άλλα κόμματα. Εμείς ζητήσαμε να ξεσκονίσουν τις συμβάσεις οι δικαστές γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη περίοδος που δεν κατηγορήθηκε για σκάνδαλα. Ήρθε ο κ. Καραμανλής αλλά και ο κ. Καραγιάννης, και διαβεβαίωναν στη Βουλή για την ασφάλεια. Εάν δεν το ήξεραν είναι βλαξ. Το 2019 παρέδωσε το σταθμό Λαρίσης με 28 σταθμάρχες και σήμερα είναι 10. Αυτή είναι η λογική της κυβέρνησης».

Ο κ. Σκανδαλίδης με τη σειρά του δήλωσε πως οι ευθύνες ανήκουν στη σημερινή κυβέρνηση.

«Κάθε φορά όταν γίνεται μία τραγωδία η εκάστοτε κυβέρνηση προσπαθεί να μοιράσει τις ευθύνες και καταλαβαίνω τον κ. Μητσοτάκη γιατί βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Αλλά εδώ, τα πράγματα είναι συγκεκριμένα. Υπάρχει η χρεοκοπία του επιτελικού κράτους που είχε τη δυνατότητα να ολοκληρώσει μία υπόθεση που δεν είχε ολοκληρώσει η προηγούμενη κυβέρνηση και δεύτερο γιατί το έργο αυτό δεν είναι κανένα φοβερό έργο. Η ευθύνη είναι στη σημερινή κυβέρνηση. Και το πολιτικό σύστημα όμως, δεν μπορεί να αφήνει πίσω του τις εκατόμβες των νεκρών. Φταίνε και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Εγώ δέχομαι το μερίδιο που αναλογεί στις εκάστοτε κυβερνήσεις. Έγινε ένα πρόγραμμα το 2014 που εδώ και οχτώ χρόνια δεν ολοκληρώθηκε. Δεν μπορούμε να αποδεχόμαστε πως για το Μάτι, μας έφταιγε ο καιρός και τώρα μας φταίει ο σταθμάρχης».

Οι εκλογές και υποψηφιότητα Καραμανλή

Αναφορικά με τις εκλογές και τις δημοσκοπήσεις η κ. Βουλτέψη ανέφερε πως μία δημοσκόπηση αυτή τη στιγμή μπορεί να δείξει το αίσθημα του λαού μετά την τραγωδία και αναφέρθηκε επίσης, στην υποψηφιόπτητα του κ. Κραμανλή.

«Το θέμα με τις δημοσκοπήσεις, είναι πως όταν είναι σε εξέλιξη ένα γεγονός δεν θα πρέπει να μετράμε. Η δημοσκόπηση όμως, έχει μία λογική αυτή τη στιγμή γιατί βλέπεις το αίσθημα του λαού.  Αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις γραμμές είναι λάθος καθώς η Ευρωπαϊκή οδηγία είναι πως συγχρόνως θα γίνει η σήραγγα και η ασφάλειά της.  Όταν θα έρθει η Δικαιοσύνη και θα δει μήπως από το 2014 έγινε κατάτμηση έργων, μήπως αυτό έφερε αρνητικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου; Είχαν γίνει έργα, αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί αυτό το συγκεκριμένο από όλους. Εδώ δεν μπορείς να έχεις μία πρακτική κατάτμησης των συμβάσεων. Σε σχέση με το Άδενδρο, ο κ. Σπίρτζης είπε πως ευθύνεται το ανθρώπινο λάθος. Ο μηχανοδηγός που επέζησε δικάστηκε και αθωώθηκε μετά από πέντε χρόνια. Οι συνδικαλιστές που επικαλείται ο κ. Τσίπρας, έδωσαν συνέντευξη μετά το Άδενδρο και μίλησαν για όλα τα προβλήματα. Ο κ. Καραμανλής έχει παραιτηθεί και αυτή τη στιγμή δεν έχουν προκηρυχθεί εκλογές, και το θέμα μας είναι εάν θα κατέβει ξανά;».

Ο κ. Κουρουμπλής απάντησε λέγοντας πως τώρα κρίνεται η κυβέρνηση της ΝΔ και όχι οι υπόλοιπες.

«Όταν έχουμε μία τόσο κατηγορηματική δήλωση υπουργών πως υπάρχει ασφάλεια, ερχόμαστε τώρα και λέμε πως υπήρχαν ευθύνες και παλαιότερα. Τώρα όμως, κρίνεται η κυβέρνηση που ήταν για τέσσερα χρόνια και κορόιδευε, λέγοντας ψέματα και δημιουργώντας με τη βοήθεια των ‘’πετσωμένων’’ καναλιών, όχι το MEGA γιατί το δικό σας δεν πήρε λεφτά, τη μεγάλη εικόνα που ήθελε να δημιουργήσει ο κ. Μητσοτάκης. Είμαστε ένα βήμα πριν την αγιοποίησή του και δεν θέλουν να αναλάβουν ευθύνες. Μιλάνε για τις συμβάσεις. Έλεος! 600 εκ. απαλλάξατε την εταιρία. Όταν έχουν δημιουργηθεί αυτά τα ζητήματα, έρχονται και λένε πως φταίνε και άλλοι».

Ο κ. Σκανδαλίδης μίλησε για την υποψηφιότητα του κ. Καραμαλή λέγοντας πως είναι στη δική του επιλογή εάν θα κατέβει ή όχι.

«Νομίζω πως είναι στη δική του δικαιοδοσία το τι θα κάνει αλλά η κοινή γνώμη θέλει να αναλαμβάνει κάποιος τη γενικότερη ευθύνη. Υπάρχουν δύο τεράστια θέματα. Το ένα είναι ο τρόπος που πουλήθηκε στην ιταλική εταιρία και το δεύτερο που αφορά την Νέα Δημοκρατία, είναι πως το 2020 υπέγραψε τη νέα σύμβαση με την εταιρία, η οποία προέβλεπε πως μέχρι το 2021 θα ολοκληρωσεί τα έργα που δεν είχαν ολοκληρωθεί αλλά έφερε την κύρωσή της στη Βουλή. Κάλεσα τον κ. Γεραπετρίτη να φέρει την αρχική σύμβαση διότι το 2021 έπρεπε να έχει τελειώσει το έργο και το 2022 ήρθε η κύρωσή της. Όσον αφορά τις εκλογές, είναι φανερό πως ο κόσμος στην οργή του πάνω θα έχει μία αντισυστηματική στάση. Την κύρια ευθύνη την έχει η ΝΔ και δευτερευόντως ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ δεν ευθύνεται».


Πηγή