Ο χυμός από μύρτιλα βελτιώνει την μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες

Καλά είναι τα μήλα, αλλά υπάρχει κι ένα άλλο φρούτο που… τον γιατρό τον κάνει πέρα, ειδικά για τους ηλικιωμένους.

Μια μελέτη έχει δείξει ότι η κατανάλωση χυμού από μύρτιλα βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου σε υγιείς ηλικιωμένους.

Η μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στην Αγγλία, εξέτασε 26 υγιείς ανθρώπους ηλικίας 66-77 ετών, που έπιναν είτε συμπυκνωμένο χυμό μυρτίλων, είτε ένα εικονικό φάρμακο σε καθημερινή βάση.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν χυμό από μύρτιλα εμφάνισαν βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και βελτιωμένη ροή αίματος.

Οι συμμετέχοντες, που έκαναν γνωστικά τεστ τόσο πριν όσο και μετά την περίοδο των τριών μηνών, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες:

  1. 12 έλαβαν τον χυμό από μύρτιλα και
  2. 14 έλαβαν εικονικό φάρμακο κάθε μέρα

Η ομάδα που ήπιε τον χυμό από μύρτιλα “έδειξε σημαντικές αυξήσεις στην εγκεφαλική δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τα τεστ”, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

“Σε αυτήν την μελέτη δείξαμε ότι με μόλις 3 μήνες κατανάλωσης 30 ml συμπυκνωμένου χυμού μυρτίλων κάθε μέρα, η ροή του αίματος στον εγκέφαλο, η ενεργοποίηση του εγκεφάλου και ορισμένες πτυχές της λειτουργικής μνήμης βελτιώθηκαν σε αυτή την ομάδα υγιών ηλικιωμένων”, είπε η δρ. Joanna Bowtell, επικεφαλής των Επιστημών Αθλητισμού και Υγείας στο πανεπιστήμιο του Έξετερ.

Η δρ. Bowtell και η ομάδα της βρήκαν επίσης ότι όσοι έπιναν χυμό από μύρτιλα παρουσίαζαν βελτιωμένη μνήμη εργασίας.

Προηγουμένως, είχε αποδειχθεί ότι ο κίνδυνος άνοιας στους ηλικιωμένους μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Έτσι, οι ερευνητές απέκλεισαν από την μελέτη οποιονδήποτε κατανάλωνε περισσότερες από πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα για να το αντισταθμίσουν.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε το 2017 στο επιστημονικό περιοδικό Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism.

φωτό: iStock

iatropedia.gr


Πηγή