Ντόναλντ Τραμπ: Πλήθος κατηγοριών βαραίνουν τον πρώην πρόεδρο της Αμερικής – Κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης 100 ετών

Μπροστά σε μια ντουζιέρα, δίπλα στη λεκάνη της τουαλέτας, στοιβαγμένες κούτες με άκρως απόρρητα έγγραφα για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή την κατάσταση αντίκρυσαν μέσα στη βίλα του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα οι πράκτορες του FBI. Και δεν ήταν μόνο αυτό.

Συνολικά 120 κούτες με 13 χιλιάδες έγγραφα υπήρχαν σε διάφορα σημεία της βίλας στο Μαρ α Λάγκο, άλλες σε αποθήκες και κάποιες σε κοινή θέα στην αίθουσα χορού. Τις είχε πάρει ο Τραμπ φεύγοντας από το Λευκό Οίκο.

«Τα διαβαθμισμένα έγγραφα που αποθήκευε ο Τραμπ στις κούτες του περιλάμβαναν πληροφορίες σχετικά με τις αμυντικές και οπλικές δυνατότητες τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και ξένων χωρών, τα πυρηνικά προγράμματα των Ηνωμένων Πολιτειών, τα πιθανά τρωτά σημεία των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους σε στρατιωτική επίθεση, καθώς και σχέδια για πιθανά αντίποινα ως απάντηση σε μια ξένη επίθεση», αναφέρει το κατηγορητήριο.

Το κατηγορητήριο των 49 σελίδων περιλαμβάνει 37 κατηγορίες κατά του Τραμπ που επισύρουν φυλάκιση 100 ετών. Ο Τραμπ δηλώνει αθώος, κατηγορεί τους αντιπάλους του για κυνήγι μαγισσών με εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης.

«Η χώρα μας πάει κατά διαόλου. Κυνηγούν τον Ντόναλντ Τραμπ, χρησιμοποιώντας ως όπλο το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε αυτό να συνεχιστεί, γιατί καταστρέφει τη χώρα μας. Έχουμε τόσο μεγάλα προβλήματα και αυτό δεν πρέπει να είναι ένα από αυτά. Είναι μια φάρσα. Είναι όλο μια φάρσα» δήλωσε ο Τραμπ.

Ακόμα και αν καταδικαστεί, θεωρητικά ο Τραμπ μπορεί να είναι πάλι υποψήφιος για το Λευκό Οίκο. Φαίνεται όμως ότι οι αντίπαλοί του ποντάρουν πως υπό τη βροχή των κατηγοριών θα αποσυρθεί από την προεκλογική κούρσα.

«Αυτό το κατηγορητήριο δείχνει πως σε δυο περιπτώσεις το 2021 ο πρώην Πρόεδρος έδειξε απόρρητα έγγραφα σε άλλους. Περιγράφει πώς προσπάθησε να δείξει τα έγγραφα σε μέλη του επιτελείου του, σε ανθρώπους που ήταν εκεί και έγραφαν ένα βιβλίο κανείς από τους οποίος δεν είχε έγκριση», εξηγεί σε δελτίο του το CNN.

Ως συνεργός κατηγορείται ο βοηθός του, Walt Nauta, ο οποίος έμεινε στο πλευρό του μετά το τέλος της θητείας του.


Πηγή