Νικόλαος Μπογονικολός: Το 2020 κέρδισε διαγωνισμό για αλεξίσφαιρα γιλέκα

Την σύλληψη Έλληνα επιχειρηματία ανακοίνωσαν οι αμερικανικές Αρχές με την κατηγορία ότι βοήθησε την Ρωσία να αποκτήσει πλήθος τεχνολογικών μυστικών που σχετίζονται με τους τομείς της κβαντικής πληροφορικής και των πυρηνικών ελέγχων.

Κατά του Έλληνα επιχειρηματία Νικόλαου Μπογονικολού ασκήθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν ποινική δίωξη για συνωμοσία και λαθρεμπόριο.

Στο φως της δημοσιότητας έχουν έρθει μηνύματα, emails, και συνομιλίες που περιλαμβάνονται στην αναφορά των αμερικανικών αρχών και στοιχειοθετούν την δράση του Έλληνα επιχειρηματία.

Ο αστυνομικός συντάκτης του «Βήματος» και των «Νέων», Βασίλης Λαμπρόπουλος, έφερε στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία για την υπόθεση.

Συγκεκριμένα, το MEGA επικοινώνησε με τον νομικό του εκπρόσωπο, και όπως είπε ο πελάτης του αντικρούει την κατηγορία και λέει πως οι ΗΠΑ των κατηγορούν πως πήρε τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και τα παρέδωσα στη Ρωσία, παραβιάζοντας τον κανόνα του τελικού χρήστη.

Όπως λέει, δεν υπάρχει καμία σχετική απόδειξη για κάτι τέτοιο και αναφέρει πως εκείνος έδωσε τα σχετικά προϊόντα σε εταιρίες ευρωπαϊκές και δεν γνωρίζει αν οι ίδιες οι εταιρίες το πούλησαν στο ρωσικό κράτος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν υποσχεθεί πως θα δώσουν αναλυτικότερο πόρισμα 50 σελίδων όπου θα αναλύουν τις συνομιλίες και αυτό είναι που αναμένει.

Η επιχειρηματική του δραστηριότητα

Σύμφωνα με την έρευνα του Βασίλη Λαμπρόπουλου, ο Νικόλαος Μπογονικολού είχε αρκετές συναλλαγές με το ελληνικό Δημόσιο και με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μάλιστα, η εταιρία του, η «Άρατος» είχε παρουσιάσει σύστημα χαρτογράφησης ναρκοπεδίου με χρήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε συνεργασία με την κρατική «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα».

Προσπαθούσε δηλαδή να αναλάβει την εκπροσώπηση εταιριών σε διάφορους τομείς υψηλής τεχνολογίας και όχι μόνο.

Χαρακτηριστικότερο είναι πως το 2020 συμμετείχε σε διαγωνισμό, ενώ είναι φορέας εταιριών υψηλής τεχνολογίας, με βουλγαρική εταιρία για 15.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα της Ελληνικής Αστυνομίας και τον κέρδισε.

Στην αρχή υπήρχε ένα πόρισμα που δεν έκανε δεκτή τη συμμετοχή της αλλά στη συνέχεια ξεπεράστηκε.

Υπάρχουν αναφορές αξιωματούχων πως τον είχαν βοηθήσει άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες να προωθήσει το προϊόν και να συμμετάσχει στον διαγωνισμό παρά τις αντιρρήσεις.

Φαίνεται πως είχε ένα κύκλωμα γνωριμιών από πολιτικά πρόσωπα μέχρι υπηρεσιακούς παράγοντες.

Το 2012 εμφανίζεται ως εκπρόσωπος του ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας του υπουργείου Παιδείας και συνεργαζόταν με το Αστεροσκοπείο Αθηνών.


Πηγή