Νίκη Κεραμέως: Τι είπε για μισθούς, συντάξεις, αυξήσεις μισθών και ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων

Αρχικά με το ζήτημα του κατώτατου μισθού αλλά και για τους εργαζόμενους που δεν θα δουν αύξηση.

«Για τον κατώτατο μισθό, ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη ξετυλίξει τον οδικό χάρτη μέχρι το τέλος της 4ετίας. Ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ το 2027. Με τους φορείς τον τελευταίο καιρό συζητάμε για το πόσο και πώς θα αυξάνεται ο κατώτατος μετά το 2027. Υπάρχει μια οδηγία ευρωπαϊκή που λέει ότι τα κράτη – μέλη πρέπει να έχουν σαφή κριτήρια για τον καθορισμό του κατώτατου. Ένα πόρισμα μιας επιστημονικής επιτροπής ανέφερε πως  για μετά το 2027, να υπάρχει ένας μαθηματικός τύπος που θα λαμβάνει υπόψη την άνοδο των τιμών αφενός και αφετέρου θα λαμβάνει υπόψη την οικονομικά και την παραγωγικότητα της γενικότερα. Ο πρωθυπουργός έχει θέση έναν στόχο για τον μέσο μισθό. Ήδη είμαστε κοντά στα 1.300 ευρώ και γίνονται προσπάθειες. Είχαμε μείωση τα τελευταία χρόνια 5,5% στις ασφαλιστικές εισφορές. Την τελευταία 5ετία έχουν δημιουργηθεί 500.000 νέες θέσεις εργασίας», είπε αρχικά.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις συντάξεις, τις αυξήσεις και στην προσωπική διαφορά.

«Η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη έχει καταφέρει μετά από πολύ δύσκολα χρόνια οικονομικής κρίσης να αυξάνει συνολικά το διαθέσιμο εισόδημα των συνταξιούχων συμπολιτών μας. μαζί και με την αύξηση που θα γίνει τώρα μιλάμε για μια αύξηση σωρευτική που αγγίζει το 13%. Από 1/1/25 θα έχουμε μια αύξηση που θα κυμαίνεται από 2,2-2,5% οριζοντίως στους συνταξιούχους. Είναι ενθαρρυντικά τα στοιχεία σε σχέση για το πού οδεύουμε για την αύξηση», ανέφερε αρχικά.

«Η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων έχει το εξής ζήτημα: «Η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται από τα 1.400 ευρώ και πάνω. Κάποιος συνταξιούχος μπορεί να παίρνει 1395 ευρώ άθροισμα κύριων συντάξεων και με την αύξηση να ξεπερνά τα 1.400 ευρώ και να επιβάλλεται η ΕΑΣ και να βρίσκεται εν τέλει με λιγότερα. Αυτό θέλουμε να διορθώσουμε. Θέλουμε να μην υπάρχει αυτή η στρέβλωση. Δουλεύουμε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις συντάξεις με τους συντελεστές. Πρέπει να σεβόμαστε τα δημοσιονομικά όρια. Το ότι μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές, αυτό κοστίζει πάνω από 400 εκ. ευρώ μόνο για την μείωση της μισής αυτής μονάδας. Το επόμενο διάστημα θα φέρουμε ρύθμιση που θα διορθώνει την στρέβλωση αυτή στην ΕΑΣ. Για την προσωπική διαφορά θα δοθεί στο τέλος του χρόνου το επίδομα. Θα ψηφιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα.», συμπλήρωσε η κ. Κεραμέως.

Αναφορικά με την ανεργία σημείωσε η κ. Κεραμέως:

«Παραλάβαμε την ανεργία στο 18%. Σήμερα η ανεργία είναι στο 9%, ωστόσο δεν εφησυχάζουμε, γιατί φτάνουμε στον σκληρό πυρήνα της ανεργίας. Πρέπει να πάμε πιο στοχευμένα να βρούμε πού υπάρχει το αναξιοποίητο ανθρώπινο δυναμικό και να στοχεύσουμε εκεί πχ γυναίκες, νέοι, άτομα με αναπηρία».

«Αυτές τις μέρες είναι και οι μέρες καριέρας της ΔΥΠΑ,  όπου έρχονται εκατοντάδες επιχειρήσεις και άνθρωποι που ψάχνουν δουλειά. Τέλος Νοεμβρίου έχουμε ημέρες καριέρας και στο εξωτερικό, συγκεκριμένα στο Άμστερνταμ», συμπλήρωσε.

Τέλος για τα αναδρομικά: «Μιλάμε για το 11μηνο 2015-16, το 11μηνο ΣΥΡΙΖΑ που έχουν υπάρξει δυο αντικρουόμενες αποφάσεις του ΣτΕ κι του Αρείου Πάγου. Το θέμα είναι στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και θα περιμένουμε την απόφαση».


Πηγή