Με τις εκκλήσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει να τροφοδοτεί τη ρωσική «πολεμική μηχανή» στην Ουκρανία να έχουν γίνει πλέον εκκωφαντικές, αξιωματούχοι του ευρωπαϊκού μπλοκ προχωρούν στην κατάρτιση προσχεδίου για την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο σε βάρος της Μόσχας, το οποίο και αναμένεται κατά πληροφορίες να τεθεί προς διαπραγμάτευση μετά την 24η Απριλίου, ημέρα διξαγωγής του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών.
Παρά τη σθεναρή αντίσταση στους κόλπους της ΕΕ, κυρίως εκ μέρους της Γερμανίας, εξαιτίας της προοπτικής περαιτέρω ανόδου στις τιμές της ενέργειας, οι New York Times σημειώνουν, επικαλούμενοι Ευρωπαίους αξιωματούχους και διπλωμάτες, πως το προσχέδιο για την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο -σταδιακά και σε δύο φάσεις- βρίσκεται πλέον στο στάδιο της επεξεργασίας.
Αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ, που επικαούνται οι New York Times, υποστηρίζουν ότι η Ένωση κινείται τώρα προς την υιοθέτηση μιας σταδιακής απαγόρευσης, που θα δώσει στη Γερμανία και σε άλλες χώρες χρόνο να προχωρήσουν σε συμφωνίες με εναλλακτικούς προμηθευτές.
Παρόμοια προσέγγιση ακολούθησαν οι Βρυξέλλες νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν απαγόρευσαν τον ρωσικό άνθρακα, προβλέποντας μια μεταβατική περίοδο τεσσάρων μηνών.
Το εμπάργκο πετρελαίου δεν αναμένεται να τεθεί προς διαβούλευση μεταξύ των κρατών-μελών μέχρι και τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών, στις 24 Απριλίου, για να διασφαλιστεί ότι ο αντίκτυπος στις τιμές του φυσικού αερίου δεν θα βοηθήσει την ακροδεξιά λαϊκίστρια υποψήφια Μαρίν Λεπέν και δεν θα βλάψει τις πιθανότητες επανεκλογής του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Αξιωματούχοι και διπλωμάτες, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να συζητήσουν το θέμα με τα μέσα ενημέρωσης, δήλωσαν ότι υπάρχει μια αυξανόμενη πεποίθηση ότι το μέτρο θα ληφθεί ακόμη και αν δεν υπάρξουν περισσότερες αποκαλύψεις όπως οι φρικαλεότητες στη Μπούτσα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει προχωρήσει σε πέντε γύρους κλιμακούμενων οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, δέχεται ισχυρή πίεση από τους συμμάχους να σταματήσει να γεμίζει τα ταμεία του Κρεμλίνου μέσω εισαγωγών πετρελαίου. Μέχρι στιγμής έχει κρατήσει εκτός συζήτησης τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, επειδή αποτελεί ένα θέμα πολύ κρίσιμο για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, ιδιαίτερα τη Γερμανία.
cnn.gr