«Η Ελλάδα παρενοχλεί καθημερινά τα σύνορά μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έδωσε το παρών στην τελετή Εγκαινίων της οδού Marmaris-Datca, της μονάδας επεξεργασίας πόσιμου νερού Milas και του κρατικού νοσοκομείου της Αλικαρνασσού, καθώς και άλλων ολοκληρωμένων έργων στη λεωφόρο Mentese Ataturk, συνεχίζοντας την προκλητική ρητορική του εις βάρος της Ελλάδας.
Απευθυνόμενος στους Τούρκους πολίτες, ο Ερντογάν είπε αρχικά: «Όσο η Ελλάδα συμπεριφέρεται καλά και μένει ήσυχη, εμείς δεν έχουμε καμία δουλειά και δεν χρειάζεται να φοβάται τους πυραύλους μας». Και πρόσθεσε, επιμένοντας στα τουρκικά fake news: «Η Ελλάδα παρενοχλεί καθημερινά τα σύνορά μας».
«Φοβούνται ότι ένας πύραυλος θα εκτοξευθεί από τη Σμύρνη και θα τους επιτεθεί. Και λέω: Έλληνες, όσο είστε ήσυχοι, μην φοβάστε», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στη Μούγκλα.
Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Αδέρφια μου, μπορεί κάποιος που επιδεικνύει και προσβάλλει με ασέβεια τους διοικητές του στρατού μας, που δεν έδειξε ή δεν μπόρεσε να δείξει αντίδραση, ενάντια στην Ελλάδα, που παρενοχλεί τα σύνορά μας καθημερινά, ενάντια στο PKK, που έχει το αίμα δεκάδων χιλιάδων αθώων στα χέρια του, ενάντια στο FETO, τη μεγαλύτερη προδοτική συμμορία που έχει δει πρόσφατα η χώρα μας, στις χώρες που στοχεύουν την κυριαρχία μας και τους εχθρούς της Τουρκίας και του τουρκικού έθνους, να είναι πολιτικός αυτής της χώρας; Αδέρφια μου, σύμφωνα με το σύνταγμά μας, αυτός ο αδελφός σας είναι ο αρχιστράτηγος αυτού του στρατού. Το σύνταγμά μας το λέει αυτό, όχι εγώ».
Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Μπορούμε και θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα. Δεν μπορούν να ανεχτούν το γεγονός ότι η Τουρκία είναι σε θέση να σχεδιάζει και να παράγει τα δικά της προϊόντα σε κάθε τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, από τη στεριά μέχρι τον αέρα, από τη θάλασσα μέχρι τον κυβερνοχώρο. Μπορούμε λοιπόν να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ. Και θα έρθουμε…».
Επίσης, προχώρησε σε μια σειρά ερωτημάτων στους παρευρισκομένους. «Για 20 χρόνια, ελπίζουμε ότι θα κινητοποιήσουμε το όραμα του “Αιώνα της Τουρκίας” με τον ίδιο τρόπο που κάναμε με τα έργα που πετύχαμε. Είμαστε έτοιμοι να οικοδομήσουμε μαζί τον “αιώνα της Τουρκίας”; Είμαστε έτοιμοι να ματαιώσουμε τις φιλοδοξίες των εξωτερικών αλλά και των εσωτερικών εχθρών της Τουρκίας; Είμαστε έτοιμοι να καλωσορίσουμε τον νέο αιώνα της Δημοκρατίας το 2023 ως Τουρκία μαζί, αδελφοί και αδελφές μου;».
Έτσι, οι ομιλίες του προέδρου της Τουρκίας, έχουν πλέον, ξεκάθαρα προεκλογικό χαρακτήρα με τις απειλές κατά της Ελλάδας να μην απουσιάζουν σχεδόν ποτέ από το «κεφάλαιο» εξωτερική πολιτική.
Economist: Μπορεί η Τουρκία να καταλάβει ένα μικρό ελληνικό νησί;
Κινδυνεύει το Καστελόριζο από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν; Μπορεί η Τουρκία να καταλάβει ένα μικρό ελληνικό νησί; Είναι ανάμεσα στα ερωτήματα που θέτει η βρετανική εφημερίδα Economist σε δημοσίευμα της με το συμπέρασμα να είναι ότι «…το Καστελόριζο θα μπορούσε να αποτελεί σημείο ανάφλεξης».
To δημοσίευμα περιλαμβάνει χάρτη που παρουσιάζει ως αντικρουόμενους ισχυρισμούς τις παράνομες βλέψεις της Τουρκίας προς τη διεθνή νομιμότητα και πραγματεύεται ακόμη και το ενδεχόμενο να εισβάλει η Τουρκία για να καταλάβει το νησί.
Παράλληλα, αναφέρει ότι «η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο Καστελόριζο και σε ορισμένα άλλα νησιά. Τον περασμένο μήνα, ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι οι τουρκικοί βαλλιστικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να πλήξουν την Αθήνα. ”Μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά”, είχε προειδοποιήσει δύο μήνες νωρίτερα, υπονοώντας εισβολή».
Ο Economist στέκεται επίσης στη γεωγραφία, υπενθυμίζοντας ότι «οι ακτές της Τουρκίας βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το Καστελόριζο. Το κοντινότερο ελληνικό νησί, η Ρόδος, απέχει 120 χιλιόμετρα». Παρουσιάζει, ωστόσο, ως απλή διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τους ισχυρισμούς των Τούρκων για την ΑΟΖ.
Το Καστελόριζο στο επίκεντρο της ελληνοτουρκικής διαμάχης
Το νησί πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο της ελληνοτουρκικής διαμάχης. Η Ελλάδα, στην οποία ανήκει το νησί υποστηρίζει ότι το Καστελόριζο διαθέτει μια περιοχή υφαλοκρηπίδας, ή ΑΟΖ, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Στον αντίποδα, η Τουρκία λέει ότι το Καστελόριζο είναι πολύ μικρό και απέχει πολύ από την ελληνική ηπειρωτική χώρα για να δικαιούται ΑΟΖ. Επίσης, η Άγκυρα καταγγέλλει ότι οι ελληνικές αξιώσεις μπλοκάρουν την έξοδο της Τουρκίας στην Μεσόγειο.
Ο Ερντογάν αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Economist, η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο Καστελόριζο αλλά και σε ορισμένα άλλα νησιά. Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρός της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι οι τουρκικοί βαλλιστικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να πλήξουν την Αθήνα.
Υπενθυμίζεται ότι λίγους μήνες νωρίτερα ο τούρκος πρόεδρος είχε προειδοποιήσει ότι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», προτείνοντας εισβολή. Ας σημειωθεί ότι οι ακτές της Τουρκίας βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το Καστελόριζο ενώ το κοντινότερο ελληνικό νησί, η Ρόδος, απέχει 120χλμ.
Μια σειρά από συνθήκες συνηγορούν ενάντια στον κίνδυνο ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Το ένα είναι το γεγονός ότι και τα δύο κράτη είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Το άλλο είναι ότι ο πόλεμος θα συνέτριβε τον τουριστικό τομέα κάθε χώρας. Αλλά ο κίνδυνος υπάρχει, επίσης επειδή η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν πολλές φορές χρησιμοποιεί βία για την επιδίωξη των συμφερόντων της, ειδικά στη Συρία.
Καταγγελίες της Τουρκίας για στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών
Η Τουρκία κατηγορεί τους Έλληνες για στρατιωτικοποίηση των νησιών, σε αντίθεση με τις διεθνείς συνθήκες. Πέρυσι, τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν εικόνες, που καταγράφηκαν από drones, που δείχνουν παραδόσεις τεθωρακισμένων οχημάτων σε ορισμένα από τα νησιά.
Η Ελλάδα δεν αρνείται την αποστολή νέων στρατευμάτων, αλλά λέει ότι το κάνει μόνο για αμυντικούς σκοπούς. Με τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία φέτος, αναμένεται περισσότερη ένταση μεταξύ των δύο χωρών.
cnn.gr