Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, εκτίμησε ότι τα αιτήματα ένταξης της χώρας της και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να παγώσουν εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία -η οποία μπλοκάρει επί του παρόντος τις υποψηφιότητές τους- πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στις 28 Ιουνίου στη Μαδρίτη.
Οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν εκφράσει πολλές φορές την έκπληξή τους για τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα στήριζε τα αιτήματά τους, μέχρι τη στιγμή που τα υπέβαλαν.
«Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε μπροστά σε αυτό το στάδιο. Αν δεν λύσουμε αυτά τα προβλήματα πριν από τη Μαδρίτη, η κατάσταση μπορεί να παγώσει», δήλωσε η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, αναφερόμενη στην επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
«Δεν ξέρουμε για πόσο, όμως η κατάσταση θα μπορούσε να παγώσει για κάποιο διάστημα», συνέχισε μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Σουηδία.
Αν και αντιμέτωπος με ισχυρές πιέσεις εκ μέρους των ΝΑΤΟϊκών εταίρων o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένος να κάνει χρήση του τουρκικού βέτο εάν δεν ικανοποιηθούν οι «όροι» που θέτει η Άγκυρα, με κεντρικό άξονα την παρουσία Κούρδων αυτονομιστών και γκιουλενιστών στην επικράτεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας, καθώς και την άρση του εμπάργκο εξαγωγών οπλικών συστημάτων.
Η Σάνα Μάριν ανέφερε ότι Φινλανδία και Σουηδία παίρνουν πολύ σοβαρά τις ανησυχίες της Τουρκίας και επιθυμούν «αν υπάρχουν παρανοήσεις, να τις διορθώσουμε».
Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας υπενθύμισε ότι η Τουρκία ανέφερε προηγουμένως ότι οι σκανδιναβικές χώρες θα γίνονταν δεκτές στους κόλπους του ΝΑΤΟ, όμως άλλαξε τόνο όταν κατατέθηκαν τα αιτήματα.
«Ασφαλώς, παίρνουμε όλα τα ζητήματα πολύ σοβαρά και συζητάμε, όμως πιστεύω ότι επαφίεται στην Τουρκία να προσπαθήσει να βρει λύσεις», είπε η Σάνα Μάριν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους σκανδιναβούς ομολόγους της.
Υποχωρήσεις της Σουηδίας – «Θεμιτές» οι ανησυχίες της Τουρκίας κατά Στόλτενμπεργκ
Η Σουηδία αλλάζει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της, καθώς και το νομικό πλαίσιο για τις εξαγωγές όπλων, προς αποφυγή τουρκικού βέτο στην πορεία που επέλεξε να ακολουθήσει από κοινού με τη Φινλανδία προς το ΝΑΤΟ, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σουηδία, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, έκανε λόγο για «σημαντικά βήματα» της Στοκχόλμης ενώπιον «θεμιτών» ανησυχιών της Άγκυρας.
«Χαιρετίζω το γεγονός ότι η Σουηδία άρχισε ήδη να αλλάζει την νομοθεσία της κατά της τρομοκρατίας και ότι θα διασφαλίσει ότι το νομικό πλαίσιο για τις εξαγωγές όπλων θα αντανακλά το μελλοντικό καθεστώς της ως μέλος του ΝΑΤΟ με νέες δεσμεύσεις προς τους συμμάχους» δήλωσε τη Δευτέρα ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Αυτά είναι δύο σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση των ανησυχιών που έχει θέσει η Τουρκία» επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι το ζητούμενο παραμένει η ταχύτερη δυνατή ένταξη Στοκχόλμης και Ελσίνκι στο ΝΑΤΟ, επαναβεβαιώνοντας επίσης τη δέσμευση του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια των δύο σκανδιναβικών χωρών.
Αρνήθηκε εντούτοις να προβεί σε εκτίμηση εάν το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα λάβει χώρα στις 28 Ιουνίου στη Μαδρίτη ή τις σουηδικές βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 11 Σεπτεμβρίου.
Η Μαγκνταλένα Άντερσον από πλευράς της επισήμανε κατά τη συνέντευξη Τύπου ότι η χώρα της έχει ήδη προχωρήσει σε τροποποιήσεις στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία, η οποία και πρόκειται να ενισχυθεί περαιτέρω.
«Από την 1η Ιουλίου θα έχουμε ακόμη αυστηρότερη νομοθεσία σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το πόσο αυστηρά αντιμετωπίζει η Σουηδία την τρομοκρατία και για το γεγονός ότι είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε στη μάχη εναντίον της» ανέφερε.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ βρέθηκε στη Σουηδία την επομένη της επίσκεψής του στη Φινλανδία, από όπου χαρακτήρισε «θεμιτές» τις ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλειά της, τονίζοντας επίσης πως «κανένας άλλος ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία».
«Αυτές είναι θεμιτές ανησυχίες. Πρόκειται για τρομοκρατία, πρόκειται για εξαγωγές όπλων» είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε από κοινού με τον Σαούλι Νιινίστο από τη θερινή κατοικία του τελευταίου στο Νααντάλι της Φινλανδίας.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε πως η Τουρκία αποτελεί σύμμαχο-κλειδί για το ΝΑΤΟ, εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης στη Μαύρη Θάλασσα, μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, ενώ έκανε αναφορά και στην υποστήριξη που η Τουρκία προσέφερε στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.
cnn.gr