Μέχρι τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Κίρα Ομπεντίνσκι ήταν ένα χαρούμενο, αξιαγάπητο, 12χρονο κορίτσι. Σήμερα, ορφανή, τραυματισμένη και μόνη της σε ένα υπό ρωσικό έλεγχο νοσοκομείο στην ανατολική Ουκρανία, έχει γίνει άθελά της ένα πιόνι στον πόλεμο πληροφοριών της Μόσχας.
Η μητέρα της πέθανε όταν εκείνη ήταν μωρό. Ο πατέρας της, πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας πόλο της Ουκρανίας, σκοτώθηκε στις 17 Μαρτίου από τις ρωσικές δυνάμεις.
Τις ημέρες που ακολούθησαν, η Κίρα μαζί με τη σύντροφο του πατέρα της, διέφυγαν με τα πόδια από τη Μαριούπολη.
Όταν όμως το κορίτσι τραυματίστηκε από νάρκη, μεταφέρθηκε στην περιοχή του Ντονέτσκ, η οποία ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές.
Ο παππούς της, Ολεξάντρ Ομπεντίνσκι, φοβάται τώρα ότι δεν θα την ξαναδεί ποτέ.
Μην μπορώντας να πάει να τη βρει λόγω του πολέμου, σε επικοινωνία που είχε με το νοσοκομείο, του είπαν ότι θα μεταφερθεί σε ένα ορφανοτροφείο στη Ρωσία.
Σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση, τουλάχιστον 60.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν περάσει τα ουκρανικά σύνορα, σε «ασφαλείς» ρωσικές περιοχές.
Σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, περίπου 40.000 έχουν εκτοπιστεί παρά τη θέλησή τους, κάνοντας μάλιστα λόγο για απαγωγές.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει ανακοινώσει ότι πάνω από 433.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν φτάσει στη Ρωσία από τις 24 Φεβρουαρίου.
Σε συνέντευξή του στο CNNi, o Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αναγκάζει τους πολίτες να φύγουν από τη Μαριούπολη με προορισμό τη Ρωσία.
«Ανάμεσά τους είναι πολλές χιλιάδες παιδιά, που δεν γνωρίζουμε τι τους συνέβη. Αν είναι καλά στην υγεία τους. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση γι’ αυτό».
Η Μόσχα από την πλευρά της απορρίπτει τις κατηγορίες για υποχρεωτικές απελάσεις, υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία παρεμποδίζει την «εκκένωση» των Ουκρανών στη Ρωσία.
Πολλοί είναι πάντως οι Ουκρανοί που καταθέτουν πως τους δόθηκαν μόνο δύο επιλογές: να φύγουν στη Ρωσία ή να πεθάνουν.
Δέκα από αυτούς, μιλώντας στο CNNi, είπαν πως διατάχθηκαν να αφήσουν άμεσα τα καταφύγιά τους χωρίς να ξέρουν πού πηγαίνουν. Πέντε από αυτούς εστάλησαν τελικά στη Ρωσία.
Όπως υποστηρίζουν Ουκρανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι, καθώς και ανεξάρτητοι παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ρώσοι και αυτονομιστές μεταφέρουν χιλιάδες Ουκρανούς πολίτες στα αποκαλούμενα «κέντρα φιλτραρίσματος» όπου σκανάρονται βιομετρικά ενώ, πριν σταλούν στη Ρωσία, τους κατάσχουν τα κινητά και τα επίσημα έγγραφά τους.
Το ίδιο έγινε και στην περίπτωση της 12χρονης Κίρα. Οι Ρώσοι της είπαν ότι θα τις δώσουν νέα έγγραφα στη Ρωσία.
Τα ρωσικά ΜΜΕ, που όλο αυτό το διάστημα έχουν υποβαθμίσει επανειλημμένα τις βαρβαρότητες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, έδειξαν πρόσφατα ένα βίντεο όπου η Κίρα μιλάει με χαρά για τη δυνατότητα που έχει να μιλάει συχνά στο τηλέφωνο με τον παππού της.
Πρόκειται για «απόδειξη» ότι δεν έχει απαχθεί, σύμφωνα με τον Ρώσο παρουσιαστή, ο οποίος έκανε λόγο για ακόμη ένα «ουκρανικό ψέμα».
Στο μεταξύ, ο παππούς της Κίρα έλαβε ένα ακόμη ηχητικό μήνυμα από την εγγονή του όπου τον συμβουλεύει να μην κλαίει. Έχοντας, ωστόσο, χάσει την οικογένειά της, την ελευθερία και την πατρίδα της, η ίδια δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της.
«Έχω να σε δω τόσο καιρό», λέει.
«Θέλω να κλάψω».
Injured, alone and destined for a Russian orphanage, a 12-year-old Ukrainian girl is recruited for Moscow’s information war, by Phil Black, Sandi Sidhu, Roman Tymotsko and Ivana Kottasová, CNN
cnn.gr