Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε η έλευση του νέου χρόνου σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος την παράσταση έκλεψαν τα τοπικά εορταστικά έθιμα που μάγεψαν κατοίκους και επισκέπτες
Για άλλη μια χρονιά οι Λιβαδιώτες της Κατερίνης έδωσαν χρώμα στις πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις με ένα διονυσιακό έθιμο, τα μπαμπαλιούρια.
Οι άντρες φορούν την στολή του Μπαμπαλιούρη. Ένα μάλλινο παντελόνι, ένα λευκό πουκάμισο, τσαρούχια και ζώνη γεμάτη κουδούνια. Το πρόσωπο καλυμμένο με μάσκα από προβιά ζώου, την λεγόμενη φουλίνα. Ξεχύνονται στους δρόμους και με τα κουδούνια διώχνουν τα κακά πνεύματα.
Οι κάτοικοι του Αχλαδοχωρίου Σερρών υποδέχτηκαν με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο το 2025, αναβιώνοντας το έθιμο της «Σίρνιτσας». Οι δημότες βάζουν φωτιές σε διάφορα ψηλά σημεία του δημοτικού διαμερίσματος, ξορκίζοντας έτσι ό,τι κακό άφησε πίσω της η χρονιά που πέρασε.
Παραμονή Πρωτοχρονιάς και το Λιθόστρωτο στην Κεφαλλονιά, πλημμύρισε από μοναδικές στιγμές επτανησιακής μουσικής παράδοσης, τηρώντας για ακόμη μία χρονιά το έθιμο της κολόνιας. Πρόκειται για ένα παλιό προσεισμικό έθιμο κατά το οποίο ο ένας ραίνει τον άλλον με κολόνια. Αποχαιρετούν έτσι το παλιό έτος και υποδέχονται το νέο με ελπίδα και χαρά.
Πρώτη μέρα του χρόνου και η Aλεξανδρούπολη όπως κάθε χρονιά, η μυρωδιά από τα ψημένα κρέατα, μετέτρεψε όλη την πόλη σε μία παρέα με το κρασί και το τσίπουρο να ρεύουν άφθονα ενώ ζουρνάδες και κλαρίνα έδιναν τον Ρυθμό. Αυτά είναι τα λεγόμενα μαγκάλια της πρωτοχρονιάς ένα έθιμο με μεγάλη ιστορία.
Στην Καλλονή της Λέσβου ο Άγιος Βασίλης λίγο πριν φύγει η χρονιά, έκανε χαρούμενα εκατοντάδες παιδάκια, πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι μοιράζοντας δώρα αλλά και πολλά χαμόγελα.
Πηγή