Χαιρετισμό στο συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, στην Καλαμάτα, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας πως το 1/3 των πόρων του ΕΣΠΑ θα δεσμεύεται πλέον σε έργα στις περιφέρειες.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε αναφερόμενος πως «συμπληρώθηκαν 41 χρόνια από την ένταξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Αυτό το συνέδριο αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να προσεγγίσουμε ουσιαστικά τον ρόλο των ευρωπαϊκών πόρων στην πρόοδο της σύγχρονης Ελλάδας. Την καθοριστική σημασία των ευρωπαϊκών πόρων αποτυπώνουν διαχρονικά οι αριθμοί αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μόνο στο διάστημα από το 2000 έως το 2017 από τις Βρυξέλλες κατευθύνθηκαν προς την Αθήνα 66 δισεκατομμύρια ευρώ από τις πολιτικές συνοχής».
Και συνέχισε λέγοντας:
Η πατρίδα μας είναι ιστορικά συνδεδεμένη με αυτές τις πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης, οι οποίες κατοχυρώθηκαν έξι χρόνια μετά την είσοδό μας στις ευρωπαϊκές οικονομικές κοινότητες. Έργο το οποίο οφείλουμε αποκλειστικά στον ιδρυτή της παράταξης μας, του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Ήταν η εποχή που η ευρωπαϊκή προοπτική λειτούργησε και ως μια εγγύηση δημοκρατίας και σταθερότητας για τις τρεις χώρες του Νότου οι οποίες έβγαιναν από δικτατορίες. Ακολούθησαν έτσι μετά την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, οι εντάξεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και ταυτόχρονα δρομολογήθηκαν τα διαρθρωτικά ταμεία ώστε να καλυφτεί γρήγορα η ταμειακή υστέρηση των νέων μελών απέναντι στον ισχυρότερο βορρά».
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως στη χώρα μας τα κοινοτικά κονδύλια έγιναν συχνά συνώνυμο της κακοδιαχείρισης και κατά καιρούς δεν έλειψε και η σπατάλη και η απώλεια πόρων. Το ίδιο αλήθεια όμως είναι ότι αυτοί οι ευρωπαϊκοί πόροι προίκισαν επί δεκαετίες την Ελλάδα με υποδομές πρώτης γραμμής. Χρηματοδότησαν επίσης την ίδρυση και την επέκταση πολλών επιχειρήσεων και να επεκταθούν εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις που διαφορετικά δεν θα είχαν γίνει ποτέ».
«Τα σημαντικά που έχουν προσφέρει στην Ελλάδα οι πόροι αυτοί επιβεβαιώνονται και στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο διάστημα 2014- 20 τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα συνέβαλαν κατά 2,6% στην αύξηση του ΑΕΠ των περιφερειών με την μικρότερη ανάπτυξη.
Οι συγκεκριμένες δαπάνες αύξησαν το ποσοστό τους σε σχέση με τις εθνικές από το 34 στο 52%. πια στην Ελλάδα η κακή εμπειρία έχει μείνει στο παρελθόν και τώρα η χώρα μας χάρη στην εξαιρετική δουλειά που κάνει όλο το επιτελείο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων πρωταγωνιστεί πια στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με ρυθμούς εκταμίευσης που σημειώνουν συνεχή ρεκόρ από το καλοκαίρι του 2019» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για την ποιοτική αναβάθμιση της αξιοποίησης των πόρων, λέγοντας πως «κατά τη διάρκεια της πανδημίας πετύχαμε σε χρόνους ρεκόρ εγκρίσεις από τις Βρυξέλλες ώστε να μπορέσουμε να ανακατευθύνουμε πόρους του ΕΣΠΑ προς επείγουσες ενέργειες κατά του κορωνοϊού και κινητοποιήσαμε πάνω από 13 δις. ευρώ τα οποία εντάχτηκαν στον εθνικό σχεδιασμό για την στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, κάτι που αποδεικνύει πως με σωστή και ευέλικτη διαχείριση τα ευρωπαϊκά ταμεία μπορούν να λειτουργούν προς όφελος όλων».
Η Ελλάδα -είπε- είναι το πρώτο κράτος μέλος που έλαβε θετική απάντηση για το Εταιρικό Σύμφωνο για την Πολιτική Συνοχής δηλαδή το παλιό ΕΣΠΑ, ενώ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης των 26,2 δισ. «για το οποίο παλέψαμε πολύ σκληρά στις Βρυξέλλες σε δύσκολες συνεδριάσεις», που συμπληρώνει άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το σχέδιο ανάκαμψης Ελλάδα 2.0 «με συνολικές πιστώσεις που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ και από κοινού με την κοινή αγροτική πολιτική μιλάμε για συνολικό ταμιευτήριο που αγγίζει τα 80 δισ. ευρώ».
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης πως το 1/3 των πόρων του ΕΣΠΑ δεσμεύεται πλέον σε έργα στις περιφέρειες. «Το είπαμε, το κάνουμε πράξη, είναι σωστή πολιτική επιλογή καθώς η Ελλάδα μέχρι σήμερα θεωρείται ως ένα από τα πιο συγκεντρωτικά κράτη μέλη της ΕΕ. Μιλάμε για ποσά που ξεπερνούν τα 8 δις ευρώ, 3 δις ευρώ περισσότερα από την τρέχουσα περίοδο», διευκρίνισε.
Σημείωσε πως «είναι αυξημένες οι ευθύνες της περιφέρειας για τη γρήγορη και σωστή απορρόφηση αυτών των σημαντικών πόρων. Έχουμε όμως απόλυτη εμπισγτοσύνη σε σας, στις διαχειριστικές σας αρχές ότι θα μπορείτε να κινητοποιήσετε αυτούς τους πόρους όπως έχουμε σχεδιάσει».
cnn.gr