Μητρόπολη Αθηνών: Ουρές για την εικόνα «Άξιον Εστί» – Τα θαύματα και ο ύμνος του Αρχάγγελου Γαβριήλ

Στις ατελείωτες ουρές γυναίκες που έχουν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν για πρώτη φορά την ιερή εικόνα του Αγίου Όρους. Άτομα κάθε ηλικίας, που στέκονται ακούραστα μέχρι να φτάσει η στιγμή που θα περάσουν μέσα στην εκκλησία και θα καταλήξουν μπροστά στην πάνσεπτη εικόνα της Παναγίας, «Άξιον Εστί».

Η θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου θεωρείται ως το σημαντικότερο κειμήλιο του Αγίου Όρους και έγινε σύμβολο της Ορθοδοξίας. Προστάτιδα 20 Μονών στο Περιβόλι της Παναγιάς, αγιογραφημένη τα χρόνια της εικονομαχίας στην Κωνσταντινούπολη, με τον ύμνο που τη συνοδεύει να προκαλεί διαχρονικά κατάνυξη.

Σύμφωνα με την εκκλησία, τους στίχους του ύμνου έψαλε για πρώτη φορά τον 10ο αιώνα ο Αρχάγγελος Γαβριήλ που εμφανίστηκε μπροστά στην επιβλητική εικόνα της Παναγίας με την μορφή ενός άγνωστου μέχρι εκείνη τη μέρα μοναχού μέσα στο Άγιο Όρος.

Από τότε η βυζαντινή εικόνα της Θεοτόκου που κρατάει τον Χριστό στη δεξιά αγκαλιά της θεωρείται ιερή, με τις αναφορές για θαύματα να χάνονται στα βάθη των αιώνων.

Ενώπιον αυτής της εικόνας, κάνοντας 3 μετάνοιες και τον σταυρό τους οι καθηγούμενοι των 20 μονών, υπέγραψαν στις 3 Οκτωβρίου 1913, το ψήφισμα της αιώνιας Ένωσης του Αγίου Όρους με τη Μητέρα Ελλάδα.

110 χρόνια μετά η εικόνα «Άξιον Εστί» που έχει βγει από το Άγιο Όρος μόνο άλλες 7 φορές στο πέρασμα των αιώνων, έφτασε στην Αθήνα με τιμές αρχηγού κράτους.

Η ιερή εικόνα θα παραμείνει στη Μητρόπολη Αθηνών μέχρι τις 15 Μαΐου και το προσκύνημα θα διεξάγεται καθημερινά από τις 7 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα. Κάθε πρωί θα τελείται Θεία Λειτουργία και κάθε απόγευμα παράκληση.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό κάθε 10 λεπτά μπαίνουν στη Μητρόπολη από 30 άτομα, με την αναμονή για ορισμένους να ξεπερνάει ακόμα και τα 40 λεπτά.

Πολλοί με δάκρυα στα μάτια, ε πιστούς να γονατίζουν και να προσεύχονται.

Η εικόνα βγήκε για πρώτη φορά από τις Καρυές το 1963 κατά τον εορτασμό της Χιλιετηρίδας του Αγίου Όρους. Το 1985 μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη για τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου και τα 2.300 χρόνια της πόλης. Το 1987 έφτασε στην Αθήνα κατά την επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου. Το 1994 ταξίδεψε στην Κύπρο και το 1999 και πάλι στην Αθήνα μετά τον καταστροφικό σεισμό. Το 2012 η Θεσσαλονίκη γιόρταζε τα 100 χρόνια απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό και πέρυσι η εικόνα Άξιον Εστί μεταφέρθηκε με τιμές αρχηγού κράτους στην Κομοτηνή, για την εμψύχωση των ακριτών της Θράκης, όπως ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Το προσκύνημα συνεχίζεται, με τις ουρές στη Μητρόπολη Αθηνών να είναι ατελείωτες για το παλλάδιο του Αγιορείτικου μοναχισμού και της Ορθοδοξίας.


Πηγή