Microsoft: Χάκερ της Κίνας κατασκοπεύουν αμερικανικές βάσεις και υποδομές

Ομάδα χάκερ που χρηματοδοτείται από την Κίνα διείσδυσε σε «κρίσιμες υποδομές» των ΗΠΑ, από τις τηλεπικοινωνίες ως διακομεταμιστικούς κόμβους, προειδοποιούν η Microsoft και Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε πάντως λόγο για εκστρατεία παραπληροφόρησης που ξεκίνησε η Ουάσινγκτον για γεωπολιτικούς λόγους.

Αν και είναι ακόμα ξεκάθαρο πόσοι οργανισμοί επηρεάστηκαν, η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με το FBU και υπηρεσίες στον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και τη Βρετανία, για να εντοπίσει τυχόν παραβιάσεις.

Οι χώρες αυτές εκτίμησαν ότι ενδέχεται να έχουν μπει κι αυτές στο στόχαστρο.

Αν και η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι γνωστό ότι κατασκοπεύουν η μία την άλλη, αναλυτές εκτιμούν ότι η κινεζική κυβερνοεπιχείρηση είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει αντιληπτές σε αμερικανικές υποδομές κρίσιμης σημασίας, σημειώνει το Reuters.

Αναλυτές της Microsoft δήλωσαν με «μέτρια βεβαιότητα» ότι η κινεζική ομάδα, γνωστή ως Volt Typhoon , αναπτύσσει ικανότητες που θα μπορούσαν «να προκαλέσουν προβλήματα σε κρίσιμες υποδομές τηλεπικοινωνιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ασίας στη διάρκεια μελλοντικών κρίσεων».

Σύμφωνα με την εταιρεία, η Volt Typhoon είναι ενεργή από τα μέσα του 2021 και μεταξύ άλλων έλαβε στο στόχαστρο βασικές υποδομές στο νησί Γκουάμ του Ειρηνικού Ωκεανού, στο οποίο βρίσκονται σημαντικές στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ.

Η επιχείρηση στοχοποιεί «τον τομέα των τηλεπικοινωνιών, της βιομηχανίας, των δημόσιων υπηρεσιών, των μεταφορών, των κατασκευών, του Πολεμικού Ναυτικού, της κυβερνήσης, των τεχνολογιών ενημέρωσης και της παιδείας» ανέφερε η Microsoft.

Σύμφωνα με την εταιρεία, «η συμπεριφορά που παρατηρήθηκε υπονοεί ότι ο δράστης της απειλής έχει σκοπό να κατασκοπεύσει και να διατηρήσει την πρόσβαση (στις υποδομές) χωρίς να γίνει αντιληπτός.

Η διευθύντρια της Αμερικανικής Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας των Υποδομών Τζεν Ίστερλι επίσης προειδοποίησε για τη Volt Typhoon. «Εδώ και χρόνια η Κίνα διεξάγει επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο για να κλέψει την πνευματική ιδιοκτησία και ευαίσθητα δεδομένα οργανισμών κρίσιμων υποδομών» είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP, in.gr