Μιανμάρ: Στους 1.700 ανήλθαν οι νεκροί – 3.400 οι τραυματίες & 300 οι αγνοούμενοι

Ο Ερυθρός Σταυρός κάνει λόγο για ανθρωπιστική κρίση – Απευθύνει έκκληση για τουλάχιστον 100 εκατ δολάρια για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των σεισμόπληκτων

Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό 7,7 βαθμών της Παρασκευής στη Μιανμάρ συνεχίζει σήμερα να αυξάνεται καθώς σωστικά συνεργεία από το εξωτερικό έχουν σπεύσει στη φτωχή αυτή χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας και τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη.

Η στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής οι νεκροί από τον σεισμό ανέρχονται σε 1.700, οι τραυματίες σε 3.400 και οι αγνοούμενοι σε 300.

Δείτε live εικόνα από τις προσπάθειες διάσωσης:

Ο επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί και ότι η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης, τρεις ημέρες μετά την ασυνήθιστη έκκλησή του για διεθνή βοήθεια.

Η Ινδία, η Κίνα και η Ταϊλάνδη συγκαταλέγονται στις γειτονικές χώρες της Μιανμάρ που έχουν στείλει υλικοτεχνική βοήθεια και διασώστες μαζί με τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και τη Ρωσία.

Ο Ερυθρός Σταυρός κάνει λόγο για ανθρωπιστική κρίση – Απευθύνει έκκληση για τουλάχιστον 100 εκατ δολάρια για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των σεισμόπληκτων

Η Μιανμάρ είναι αντιμέτωπη με ανθρωπιστική κρίση μετά τον σεισμό των 7,7 βαθμών που προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 1.600 ανθρώπων και οι ανάγκες της χώρας για βοήθεια αυξάνονται ώρα με την ώρα, προειδοποίησαν σήμερα αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού.

Ο σεισμός της Παρασκευής, ένας από τους ισχυρότερους που έχουν πλήξει τη χώρα τα τελευταία 100 χρόνια, προκάλεσε την καταστροφή υποδομών, όπως γέφυρες, αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια και σιδηροδρομικές γραμμές, γεγονός που δυσχεραίνει τις προσπάθειες των διασωστών ενώ ταυτόχρονα μαίνεται ο εμφύλιος στη χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας.

«Δεν πρόκειται απλώς για μια καταστροφή. Είναι μια σύνθετη ανθρωπιστική κρίση που προστέθηκε στα υπάρχοντα προβλήματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αλεξάντερ Ματέου, ο περιφερειακός διευθυντής για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού στη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

«Το μέγεθος αυτής της καταστροφής είναι σημαντικό και η ανάγκη στήριξης επείγουσα», πρόσθεσε.

Σωστικές ομάδες από το εξωτερικό έφθασαν σήμερα στη Μιανμάρ για να βοηθήσουν τη φτωχή αυτή χώρα να αντιμετωπίσει την καταστροφή και ο Ερυθρός Σταυρός της Μιανμάρ ανακοίνωσε ότι εθελοντές διανέμουν υλικό με πρώτες βοήθειες και άλλα αντικείμενα όπως κουβέρτες, συσκευασίες με είδη προσωπικής υγιεινής και μουσαμάδες.

«Η καταστροφή είναι εκτεταμένη και οι ανθρωπιστικές ανάγκες αυξάνονται ώρα με την ώρα», ανέφερε η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, έκανε επείγουσα έκκληση για βοήθεια ύψους 113,60 εκατομμυρίων δολαρίων ώστε 100.000 άνθρωποι να λάβουν στήριξη σωτήρια για τη ζωή τους .

Γειτονικές χώρες έστειλαν σήμερα στη Μιανμάρ πολεμικά πλοία και αεροπλάνα που μετέφεραν είδη πρώτης ανάγκης και προσωπικό διάσωσης, καθώς η παροχή διεθνούς βοήθειας αυξάνει τους ρυθμούς της μετά τον ισχυρό σεισμό που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο μεγαλύτερο μέρος της φτωχής αυτής χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας.

Τουλάχιστον 1.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 3.400 έχουν τραυματιστεί από τον σεισμό μεγέθους 7,7 βαθμών που σημειώθηκε την Παρασκευή, έναν από τους πιο ισχυρούς στη Μιανμάρ εδώ και έναν αιώνα, όπως δήλωσε η στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας.

“Όλα τα στρατιωτικά και πολιτικά νοσοκομεία, καθώς και οι υγειονομικοί, πρέπει να εργαστούν από κοινού συντονισμένα και αποτελεσματικά προκειμένου να διασφαλίσουν αποτελεσματική ιατρική απόκριση”, δήλωσε ο επικεφαλής της χούντας, ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

Τα προγνωστικά μοντέλα της γεωλογικής υπηρεσίας των ΗΠΑ USGS εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φθάσει τις 10.000 και οι ζημιές μπορεί να ξεπεράσουν το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας.

Ο σεισμός ταρακούνησε τμήματα της γειτονικής Ταϊλάνδης με αποτέλεσμα να καταρρεύσει ένας υπό ανέγερση ουρανοξύστης και να σκοτωθούν 17 άνθρωποι στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με τις ταϊλανδικές αρχές. Τουλάχιστον 78 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια του κτηρίου.

Η χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει σημειωθεί στη Μιανμάρ εδώ και χρόνια κατέστρεψε κρίσιμες υποδομές, περιλαμβανομένου ενός αεροδρομίου, αυτοκινητοδρόμους και γέφυρες, επιβραδύνοντας τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

«Καμία βοήθεια, κανένας διασώστης»

Ο σεισμός έπληξε μια χώρα που βρισκόταν ήδη στο χάος με έναν εμφύλιο πόλεμο που έχει κλιμακωθεί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021 που ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Τσι και πυροδότησε ένοπλη εξέγερση σε όλη τη χώρα.

Οι συγκρούσεις έχουν πλήξει την κυρίως αγροτική οικονομία της Μιανμάρ, έχουν οδηγήσει στον εκτοπισμό τουλάχιστον 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων και έχουν διαλύσει απαραίτητες υπηρεσίες, όπως η υγεία.

Η αντιπολιτευόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, που περιλαμβάνει μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης, ανέφερε πως οι υπό τη διοίκησή της πολιτοφυλακές κατά της χούντας θα σταματήσουν όλες τις επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες για δύο εβδομάδες από σήμερα.

epa11998555 Family members and friends of missing workers wait during a search operation at the site of a building that collapsed following an earthquake, in Bangkok, Thailand, 30 March 2025. At least 17 people were confirmed dead, 32 injured and 83 were still missing in Bangkok, following a 7.7-magnitude earthquake that struck Myanmar and caused tremors in neighboring Thailand, according to the Erawan Medical Emergency Center. EPA/NARONG SANGNAK

«Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, μαζί με τις δυνάμεις της αντίστασης και συνεργαζόμενες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, θα διεξαγάγουν επιχειρήσεις διάσωσης», ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Σε ορισμένες από τις πιο πληγείσες περιοχές της χώρας, κάτοικοι δήλωσαν στο Ρόιτερς πως η κυβερνητική αρωγή είναι μέχρι τώρα ελάχιστη, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.

Ολόκληρη η πόλη Σαγκάινγκ, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, καταστράφηκε, δήλωσε ο κάτοικος Χαν Ζιν.

«Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι εκτεταμένη καταστροφή – πολλά κτήρια έχουν ισοπεδωθεί», είπε τηλεφωνικώς, προσθέτοντας πως το μεγαλύτερο μέρος της πόλης παραμένει χωρίς ηλεκτρικό μετά τον σεισμό και το πόσιμο νερό τελειώνει.

«Δεν έχουμε λάβει καμία βοήθεια, και δεν βλέπουμε κανέναν διασώστη».

Από την άλλη πλευρά του ποταμού Ιραουάντι, στη Μανταλάι ένας διασώστης δήλωσε πως οι περισσότερες επιχειρήσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας πραγματοποιούνται από μικρές, αυτοοργανωμένες ομάδες κατοίκων που δεν έχουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό.

«Προσεγγίζουμε τα κτήρια που κατέρρευσαν, αλλά μερικές δομές παραμένουν ασταθείς ενόσω εργαζόμαστε», είπε, ζητώντας να μην κατονομαστεί λόγω ανησυχιών ασφαλείας.

Αυξάνεται η βοήθεια μετά τον σεισμό

Υπαίθριο νοσοκομείο

Εκφράζονται φόβοι ότι δεκάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από κτήρια που κατέρρευσαν σε όλη τη Μανταλάι, όμως στους περισσότερους από αυτούς δεν μπορούν να φθάσουν τα συνεργεία διάσωσης ούτε να τους βγάλουν χωρίς βαριά μηχανήματα, όπως δήλωσαν άλλος ένας εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση και δύο κάτοικοι.

«Άνθρωποι εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι στα κτήρια, (οι διασώστες) δεν μπορούν να τους βγάλουν», δήλωσε ένας κάτοικος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Νοσοκομεία σε περιοχές της κεντρικής και βορειοδυτικής Μιανμάρ, περιλαμβανομένης της Μανταλάι και της Σαγκάινγκ, προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στη μαζική εισροή τραυματιών, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Η Ινδία, η Κίνα και η Ταϊλάνδη είναι μερικές από τις γειτονικές χώρες που έχουν στείλει είδη πρώτης ανάγκης και συνεργεία διάσωσης, μαζί με βοήθεια και προσωπικό από τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και τη Ρωσία.

Ινδικό στρατιωτικό αεροσκάφος πραγματοποίησε πολλές εξόδους στη Μιανμάρ χθες, Σάββατο, μεταφέροντας, μεταξύ άλλων, εφόδια και πληρώματα έρευνας και διάσωσης στη Νάι Πι Τάου, την πρωτεύουσα, τμήματα της οποίας έχουν καταστραφεί από τον σεισμό.

Ο ινδικός στρατός θα βοηθήσει να στηθεί ένα υπαίθριο νοσοκομείο στη Μανταλάι, και δύο πολεμικά πλοία που μεταφέρουν εφόδια κατευθύνονται στην εμπορική πρωτεύουσα της Μιανμάρ, τη Γιανγκούν, όπως δήλωσε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ.

Πολλές κινεζικές ομάδες διάσωσης έφθασαν στη χώρα, μεταξύ των οποίων και μία που διέσχισε τα σύνορα προερχόμενη διά ξηράς από την κινεζική νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν, ανέφερε η πρεσβεία της Κίνας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μια ομάδα 78 διασωστών από τη Σιγκαπούρη μαζι με σκύλους διάσωσης, επιχειρεί σήμερα στη Μανταλάι, όπως ανέφεραν κρατικά ΜΜΕ της Μιανμάρ.

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.


Πηγή