Ολυμπιακός και Μπαρτσελόνα διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο ΣΕΦ για την 7η αγωνιστική της EuroLeague (21:15, ΕΡΑΣΠΟΡ), στην πρώτη τους σύγκρουση μετά τη σκληρή σειρά πέντε αγώνων στα περσινά Play offs, που κατέληξε σε θρίαμβο των “ερυθρολεύκων” στο “Παλάου Μπλαουγκράνα”.
Η Μπαρτσελόνα βρίσκεται πλέον στο ξεκίνημα της εποχής του Χοάν Πεναρόγια και απολαμβάνει ένα πολύ θετικό ξεκίνημα στην EuroLeague, καλύτερο ίσως και απ’ ότι πολλοί περίμεναν, ιδιαίτερα μετά την ήττα της πρεμιέρας στο Κάουνας, όπου η Ζάλγκιρις την είχε βραχυκυκλώσει πλήρως. Έκτοτε μετράει πέντε συνεχόμενες νίκες και βρίσκεται μαζί με την εκπληκτική ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι στην κορυφή της βαθμολογίας. Αξίζει να σημειωθεί πως το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει υποστεί διαδοχικές ήττες στην ACB, τόσο στην έδρα της από την Μπασκόνια (89-93), όσο και στη Μάλαγα από την Ουνικάχα (103-96).
Όλα αυτά δίνουν μια πρώτη γεύση για τα αποτέλεσματα που έχει καταγράψει έως τώρα η Μπαρτσελόνα, αλλά πολύ μεγαλύτερο νόημα έχει η μελέτη των αριθμών μέσω των οποίων μπορούμε να ερμηνεύσουμε την αγωνιστική της εικόνα.
Με μια πρώτη ματιά στις παραδοσιακές στατιστικές κατηγορίες, η Μπαρτσελόνα αποτελεί την ομάδα που ξεχωρίζει ίσως περισσότερο από όλες στην EuroLeague. Οι Καταλανοί δεσπόζουν στην κορυφή σε ασίστ (21.8), κλεψίματα (9.2) και εύστοχα τρίποντα (11.2) ανά παιχνίδι. Ταυτόχρονα, βρίσκονται στη δεύτερη θέση σε πόντους (87.7) και συνολικές μονάδες αξιολόγησης (103.5) και είναι τρίτοι σε τάπες με 3 ανά ματς.
Οι επιθετικές της επιδόσεις είναι από μόνες τους εντυπωσιακές. Ένα στοιχείο που έρχεται να συμπληρώσει τα παραπάνω νούμερα σε κλεψίματα και τάπες και αφορά την αμυντική της λειτουργία, είναι πως αναγκάζει τους αντιπάλους της σε περισσότερα λάθη από κάθε άλλη ομάδα της διοργάνωσης (14.7). Επιπλέον, σε ό,τι έχει να κάνει με τη γενική της εικόνα, είναι δεύτερη σε net rating (+9.6), πίσω μόνο από τον Παναθηναϊκό του +10.9.
Όλα αυτά δημιουργούν ένα στατιστικό προφίλ μιας κυρίαρχης ομάδας, αλλά η βιωσιμότητα των συγκεκριμένων αριθμών σε βάθος χρόνου είναι μια πολύ απαιτητική πρόκληση για την ομάδα του Χοάν Πεναρόγια. Στο “οπλοστάσιό” της δε θα έχει δυστυχώς, για όλη τη σεζόν, τον Νίκολα Λαπροβίτολα, ο οποίος στα τέσσερα παιχνίδια που πρόλαβε να αγωνιστεί ήταν μακράν ο καλύτερος δημιουργός της, με 6.2 ασίστ κατά μέσο όρο και σχεδόν 54% στο τρίποντο.
Την απουσία του Αργεντινού καταφέρνει να καλύψει προς το παρόν ο “σεληνιασμένος” Κέβιν Πάντερ. Μετά τις έξι πρώτες αγωνιστικές, ο Αμερικανός μετρά 18.7 πόντους σε σκάρτα 25 λεπτά συμμετοχής, 63% στα δίποντα, 48.7% στα τρίποντα και 94% στις βολές, υποπίπτοντας σε μόλις 0.8 λάθη, νούμερα που επίσης μοιάζει πολύ δύσκολο να διατηρήσει μακροπρόθεσμα, παρά την τρομερή ποιότητά του.
Στη γραμμή των ψηλών, οι οποίοι πέρσι “υπέφεραν” απέναντι στους πύργους του Ολυμπιακού, η προσθήκη του Τσιμέζι Μέτου έχει προσφέρει μεγάλη ευελιξία στο παιχνίδι της Μπαρτσελόνα και στα σχήματα που μπορεί να δοκιμάσει, με τον Νιγηριανό να αγωνίζεται και στις δύο θέσεις (4 και 5), έχοντας την ικανότητα να σουτάρει ή ακόμα και να “τρέξει” το γήπεδο. Το “μυστήριο” του Γουίλι Ερναγνκόμεθ όλο και μεγαλώνει, με τον Ισπανό να έχει ακόμη μικρότερο χρόνο συμμετοχής από πέρσι (15:35 λεπτά), ενώ ο Βέσελι παραμένει πολύ αποτελεσματικός και αποδοτικός στα 20 λεπτά που αγωνίζεται.
Το υπόλοιπο ρόστερ είναι ισορροπημένο και πλήρες με τους Σατοράνσκι και Πάρκερ να έχουν και φέτος σημαντικό ρόλο, και γύρω τους να υπάρχει πληθώρα ικανών σουτέρ (Αμπρίνες, Μπριθουέλα οι πιο επικίνδυνοι), καθώς και ο Τζάστιν Άντερσον που με τη μεγάλη ενέργεια και την αθλητικότητά του κερδίζει χώρο στο rotation, όπως και ο πολύ ταλαντούχος back-up πόιντ γκαρντ Χουάν Νούνιεθ.
Όλα τα παραπάνω μας παρέχουν μια αρκετά ικανοποιητική εικόνα του εμποδίου που καλείται να ξεπεράσει ο Ολυμπιακός, που επιδιώκει από την πλευρά του να χτίσει ένα θετικό σερί, σε ένα παιχνίδι που χρειάζεται ιδιαίτερα τη νίκη.
Ανδρέας Φούντας
Πηγή