Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ προειδοποιεί με χερσαία εισβολή στον Λίβανο – Διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση

Δεκάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στον Λίβανο καθημερινά από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ενώ πάνω από μισό εκατομμύριο έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τις εχθροπραξίες στην μεθόριο με το Ισραήλ.

«Ακούτε τα μαχητικά από πάνω. Χτυπάμε όλη μέρα. Αυτό γίνεται τόσο για να προετοιμάσει το έδαφος για την πιθανή χερσαία εισβολή μας όσο και για να συνεχίσουμε να πλήττουμε τη Χεζμπολάχ», λέει ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού στο Ισραήλ.

Αυτές οι δηλώσεις έρχονται σχεδόν ταυτόχρονα με την κλήση σε ετοιμότητα δύο εφεδρικών ταξιαρχιών του ισραηλινού στρατού για επιχειρησιακές αποστολές στον βορρά.

Εκατοντάδες νεκροί

Πάνω από 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Το Ισραήλ λέει πως έχει χτυπήσει πάνω από 2.000 στόχους της Χεζμπολάχ μέσα σε τρεις ημέρες και είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τα χτυπήματα μέχρι να πετύχει τους στόχους του.

«Είμαστε αποφασισμένοι να επιστρέψουμε τους κατοίκους μας στον βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους. Καταφέρνουμε χτυπήματα στη Χεζμπολάχ που δεν φαντάζονταν. Το κάνουμε με δύναμη, το κάνουμε με δόλο. Σας υπόσχομαι ένα πράγμα: Δε θα ησυχάσουμε μέχρι να έρθουν σπίτι», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου.

Από την άλλη πλευρά των συνόρων, χιλιάδες αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα. Πάνω από 500.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους από την αρχή των εχθροπραξιών.

Τα χτυπήματα εκατέρωθεν δεν σταματούν. Μόνο το πρωί της Πέμπτης, το Ισραήλ είπε πως έπληξε, δια αεροπορίας και πυροβολικού, πάνω από 100 σημεία στον νότιο Λίβανο, την στιγμή που η Χεζμπολάχ απάντησε εκτοξεύοντας περισσότερες από 40 ρουκέτες προς την περιοχή Άκρε του Ισραήλ.

Σημειώνεται πως στα σύνορα των δύο χωρών, ισραηλινά άρματα μάχης έχουν αυξήσει την παρουσία τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια χερσαία επιχείρηση.

Η «μάχη» της διπλωματίας

Ο φόβος για μια γενικευμένη σύρραξη μεγαλώνει. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν όμως επιμένει:

«Ένας γενικευμένος πόλεμος είναι πιθανός. Αλλά πιστεύω πως υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξει μια συμφωνία που θα μπορέσει να αλλάξει ολόκληρη την περιοχή».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και οι σύμμαχοί τους προτείνουν μια κατάπαυση του πυρός για 21 ημέρες ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του πολέμου.

«Αυτή η συμφωνία θα δημοσιοποιηθεί πολύ σύντομα και βασιζόμαστε σε όλα τα μέρη να την αποδεχθούν χωρίς καθυστέρηση, προκειμένου να προστατευθούν οι άμαχοι πληθυσμοί και να επιτραπεί η έναρξη διπλωματικών διαπραγματεύσεων», είπε ο πρέσβης της Γαλλίας στον ΟΗΕ.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έγινε στη Νέα Υόρκη, ο αναπληρωτής πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη απηύθυνε έκκληση για να ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για μια ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.


Πηγή