Μέση Ανατολή: Μπαράζ επιθέσεων από το Ιράν στο Ισραήλ

Η αντίδραση της Ρωσίας

Με προσοχή και επιφυλακτικά παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στη Ρωσία.

Το θέμα, αν και είναι στην επικαιρότητα, δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, με πληροφορίες να αναφέρουν πως το Κρεμλίνο θεωρεί ότι Ισραήλ και Ιράν θα καταλήξουν τελικά σε συμφωνία και δε θα υπ0άρχει κλιμάκωση της έντασης.

«Τα πάντα εξαρτώνται από την απόφαση που θα λάβει το Ισραήλ»

«Είναι θετικό σημάδι (σ.σ. ότι άνοιξε ο εναέριος χώρος), είπε ο αντιστράτηγος ε.α, Γιάννης Μπαλτζώης.

«Είναι άλλο ένα σημάδι ότι δεν αναμένεται κλιμάκωση». Ωστόσο: «Είναι η πρώτη φορά που το Ιράν χτυπάει το Ισραήλ, δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ μέχρι τώρα. Χτυπήσανε μια βάση νοτιοδυτικά του Τελ Αβίβ. Έχει ιδιαίτερη αξία αυτή η βάση, έχει τα πυραυλικά συστήματα εκεί. Εκτιμώ ότι δεν έχουν μεγάλες ζημιές. Και οι δύο χώρες είναι υπερεξοπλισμένες.

«Θεωρείται βέβαιο ότι θα απαντήσει το Ισραήλ. Συνήθως απαντά κάποια κλικ παραπάνω», λέει, από την πλευρά του ο διεθνολόγος Ιωάννης Παπαφλωράτος.

«Μένει να δούμε να αυτό θα λάβει σάρκα και οστά και αν συμβεί, θα σημάνει αναπόφευκτα μια κλιμάκωση της κρίσης, ενδεχομένως και τη διάχυσή της. Αυτό διότι η Ρωσία φαίνεται ότι διεμήνυσε στους δυτικούς και κυρίως στους Αμερικανούς, ότι εάν πληγεί το έδαφος του Ιράν θα σταθεί στο πλευρό του. Για την ώρα έχουμε μια επιχείρηση του Ιράν που είναι πρωτοφανής».

«Η σημερινή νύχτα θα κρίνει πολλά». «Τα πάντα εξαρτώνται από την απόφαση που θα λάβει το Ισραήλ», λέει ο Πολύκαρπος Αδαμίδης, καθηγητής κοινοτικού δικαίου και διεθνών σχέσεων.

«Είναι δεδομένη η στήριξη και η συμμαχία που παρέχουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ, πλην όμως αναφέρθηκε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να στηρίξουν επιθετικές ενέργειες του Ισραήλ εναντίον της Τεχεράνης, Αυτό είναι σημαντικό υπό την έννοια ότι μπαίνει ένας φραγμός σε ό,τι αφορά ποιες είναι οι δυνατότητες και πού μπορεί να υπολογίζει το Ισραήλ».

«Θα πρέπει να στηρίξουμε το Ισραήλ. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω αν μπορούμε να συνδράμουμε το Ισραήλ. Δε νομίζω ότι σε αυτήν τη φάση μπορούμε να συνδράμουμε σε κάτι διότι το Ισραήλ έχει μια τεράστια πολεμική βιομηχανία που έχει τα πάντα. Από εκεί και πέρα είναι η διπλωματική στήριξη η οποία θα του παρέχουμε. Όπως φαίνεται κάπου εκεί θα καταλήξουν», συμπληρώνει ο κ. Μπαλτζώης.

«Ας περιμένουμε αυτό το βράδυ, εκεί θα ξεκαθαρίσουν όλα».

Το Ισραήλ άνοιξε τον εναέριο χώρο της – Το πρωτο μήνυμα του Νετανιάχου μετά την επίθεση

Η Αρχή αεροδρομίων του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η χώρα άνοιξε ξανά τον εναέριο χώρο της από τις 7:30 π.μ. (τοπική ώρα).

Πρόσθεσε ότι τα δρομολόγια των πτήσεων από το Τελ Αβίβ αναμένεται να επηρεαστούν και οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ελέγχουν τις ώρες πτήσεων.

Το Ισραήλ θα επιτύχει τη νίκη αφού απέκρουσε μια ομοβροντία ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, αναφέρει στην πρώτη δήλωσή του μετά την επίθεση του Ιράν ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Αναχαιτίσαμε, αποκρούσαμε, μαζί θα νικήσουμε», έγραψε ο Νετανιάχου σε σύντομη ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Έκτακτο ΚΥΣΕΑ για τις ανησυχητικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Συνεδριάζει εκτάκτως υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το ΚΥΣΕΑ στις 18:00 μετά την επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

Στον απόηχο της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ και με το τελευταίο να ορκίζεται οργισμένη απάντηση, σήμανε συναγερμός και στην Ελλάδα, με το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) να συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Κυριακής, και τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια να επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα από τις ΗΠΑ.

Φόβοι για «εκτόξευση» των τιμών των καυσίμων μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ – Τι είπαν Π. Σωτήρης και Κ. Ιατρίδης

Η πρώτη αντίδραση της Κίνας – Καλεί το Ισραήλ να μην απαντήσει

Η Κίνα καλεί για αυτοσυγκράτηση, καλεί και τις δύο πλευρές να σταματήσουν οι διαμάχες και οι επιθέσεις. Καλεί επίσης το Ισραήλ να μην απαντήσει και καταδικάζει την επίθεση του Ιράν.

Υπενθυμίζεται πως η Κίνα έχει στενούς διπλωματικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ που είχαν καλέσει το Πεκίνο την προηγουμένη βδομάδα να παροτρύνει την Τεχεράνη να μην εξαπολύσει αντίποινα στο Ισραήλ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους Financial Times, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν τονίσει πως δεν είχαν δει κάποια ενέργεια από την Κίνα να σταματήσει το Ιράν από οποιασδήποτε ενέργεια.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν 31 τραυματίες ενώ δεν είναι άμεσα από τα ιρανικά χτυπήματα. Μεταξύ αυτών ένα 7χρονο κορίτσι είναι στο νοσοκομείο μετά από τραυματισμό λόγω θραυσμάτων μετά από αναχαίτηση πυραύλου.

Συνεδρίαση των G7 ζητά ο Μπάιντεν

Σύμφωνα με το BBC ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συγκαλέσει τους ηγέτες των G7 για να συντονίσουν μια ενιαία διπλωματική απάντηση στην απάντηση του Ιράν.

Ο Μπάιντεν λέει ότι ενώ οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποιες επιθέσεις στις δικές τους εγκαταστάσεις παραμένουν σε επαγρύπνηση. Τονίζει δε ότι οι ΗΠΑ θα πάρουν όλα τα μέτρα για την προστασία του λαού τους.

Σήμερα Κυριακή θα συνεδριάσει το συμβούλιο ασφάλειας του ΟΗΕ ώστε να χαρακτηρίσει το δώμα των «Φρουρών της Επανάστασης» του Ιράν ως τρομοκρατική οργάνωση.

Θ. Τσίκας: «Δεν είμαι βέβαιος ότι το Ισραήλ θέλει να γενικεύσει την σύρραξη»

Παναγιώτης Σωτήρης: «Αναμενόμενη η επίθεση του Ιράν»

Ο συντάκτης διεθνών ειδήσεων του in.gr, Παναγιώτης Σωτήρης, μίλησε στο MEGA για το εάν αναμενόταν η εν λόγω επίθεση από το Ιράν.

«Αυτή η επίθεση η οποία με έναν τρόπο ήταν αναμενόμενη και όχι βέβαιη. Και αυτό γιατί το Ισραήλ, κάνοντας αυτό το χτύπημα στην Δαμασκό, χτυπώντας δηλαδή ένα διπλωματικό κτίριο και σκοτώνοντας υψηλόβαθμα στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης είχε ασκήσει μία πίεση προς το Ιράν σαν ήθελε να το «παρασύρει» σε μία απάντηση. Από την άλλη μεριά η επίσημη ισραηλινή «δικαιολογία» είναι ότι «χτυπώντας τα στελέχη του Ιράν περιορίζει την δυνατότητα του Ιράν να συντονίζει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ μέσω των συμμαχικών δυνάμεών του. Θα μπορούσε ωστόσο κανείς να πει πως θέλει να το «παρασύρει» στην σύγκρουση. Υπήρξαν προφανώς παρασκηνιακές προσπάθειες να μην υπάρξει αυτή η επίθεση. Το μπαράζ δημοσιευμάτων της Πέμπτης και της Παρασκευής που προανήγγειλαν μια επίθεση σημαίνει ότι μέσα από κάποια κανάλια είχε ειπωθεί ότι θα χτυπήσουν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Και προσέθεσε ο Παναγιώτης Σωτήρης: «Η επίσημη τοποθέτηση από της πρεσβείας του Ιράν ήταν ότι αυτό ήταν ένα χτύπημα ανταπόδοσης. Ήταν ένα είδος επίθεσης που θα στείλουν πολλά, λίγα θα περάσουν και ότι ήταν ουσιαστικά ένα χτύπημα ανταπόδοσης. Στο έδαφος του Ισραήλ δεν αναφέρονται θύματα. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς το Ισραήλ βλέπει τα παρακάτω βήματα: αν δηλαδή όντως χτυπούσε για να περιορίσει την δυνατότητα του Ιράν να συντονίζει επιθέσεις εναντίον του, ή αν ήθελε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση. Αυτό θα φανεί από το είδος της ανταπάντησης και αν υπάρχει. Ιράν και Ισραήλ είναι οι πιο ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις της περιοχής. Το Ισραήλ έχει μια τεχνολογική υπεροπλία, είναι πυρηνική δύναμη, ενώ το Ιράν βάσει των ενδείξεων δεν είναι. Το Ιράν είναι κοντά στο να αποκτήσει πυρηνική γόμωση σε επίπεδο όπλου. Και το «κοντά» είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Το Ιράν έχει ετοιμοπόλεμες δυνάμεις».

Φόβος για την γενίκευση του πολέμου μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσινγκτον Πέτρος Κασφίκης τόνισε μιλώντας στο MEGA Πως, «οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή από την στιγμή που ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος και ο πρωταρχικός στόχος που είχε θέσει η Ουάσιγκτον ήταν να μην υπάρχει γενίκευση αυτής της κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο. Θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξει απάντηση από το Ισραήλ και μετά απάντηση από το Ιράν αντίστοιχα. Το Κογκρέσο δεν ενθαρρύνει σε πολιτικό επίπεδο μια απάντηση από το Ισραήλ γιατί το Ιράν θα απαντήσει αντιστοίχως».

Πολ. Αδαμίδης: Άνοιξαν« οι πύλες της κολάσεως – Αναμένεται σύμμετρη απάντηση από το Ισραήλ στο Ιράν»

Ο Πολύκαρπος Αδαμίδης, Καθηγητής Κοινοτικού Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, ανέφερε πως, «τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα, γιατί από την στιγμή που το Ιράν επιτέθηκε με μαζικότητα και σφοδρότητα, και το Ισραήλ ετοιμάζει την απάντηση του, αυτό δημιουργεί μια σειρά από άλλες εξελίξεις ντόμινο στην περιοχή. Θα λέγαμε πως αναμένεται η μαζική επίθεση της Χεσμπολάχ στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο με αποτέλεσμα να έχουμε μία γενικευμένη σύρραξη. Ενδεχομένως να έχουμε μία διάχυση του πολέμου», τόνισε αρχικά

«Σαφώς και το Ισραήλ θα δώσει μία «σύμμετρη απάντηση», δηλαδή αντίστοιχη απάντησή. Έχουν ανοίξει οι «πύλες της κολάσεως» και είναι δύσκολο να ελέγξουμε τις εξελίξεις. Ήταν θέμα γοήτρου να απαντήσει το Ιράν», συμπλήρωσε.

Ο αντιπρόεδρος έν. Αστυν. υπαλλήλων Αττικής, Νίκος Ρήγας ανέφερε στο MEGA πως, θα υπάρχει διακριτική παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. σε μέρη στην Ελλάδα που αποτελούν στόχους, όπως γίνεται ακόμη και σήμερα.

Κ. Ιατρίδης: «Χτύπημα γοήτρου η επίθεση στο Ισραήλ από το Ιράν – Εκτιμώ πως δεν θα γίνει γενικευμένη σύρραξη»

Ο αντιπτέραρχος ε.α. Κωνσταντίνος Ιατρίδης μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

«Μετά το χτύπημα που έκανε στο προξενείο το Ισραήλ, το οποίο δεν το παραδέχθηκε το Ιράν ήταν αναγκασμένο να απαντήσει, όχι βέβαια με χτυπήματα που θα προκαλούσαν μια γενίκευση του πολέμου αλλά με ένα χτύπημα σαν το χθεσινό. Έκανε ένα χτύπημα αναλογικό μόνο και μόνο για το γόητρο του Ιράν. Ο Ιράν δεν θα έκανε χτυπήματα που θα προκαλούσαν ευρύτερης κλίμακας κρίση γιατί ήξεραν ότι όλος ο κόσμος, έχουν ισχυρότερα όπλα και θα μπορούσαν ακόμη και διαστημικά να ισοπεδώσουν το Ιράν», εκτίμησε.

«Θα έχουμε οικονομικές συνέπειες αλλά δεν πρόκειται να επιδιώξει το Ιράν μία γενικευμένη σύρραξη», συμπλήρωσε ο κ. Ιατρίδης.

Γ. Κουτσομύτης: «Στρατηγικού επιπέδου η απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν – Πιθανώς να χτυπηθούν ιρανικές πυρηνικές βάσεις»

Ο διεθνολόγος Γιάννης Κουτσομύτης, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ και για το ότι αναμένεται σκληρή απάντηση από το Ισραήλ.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, ότι έληξε η Συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ, και εξουσιοδοτήθηκαν οι Νετανιάχου, Γκαλάντ, και Μπεν Γκανς να δώσουν αυτοί το εύρος της απάντησης που θα δώσει το Ισραήλ στην ιρανική επίθεση. Υπήρξαν αντιδράσεις από την ακροδεξιά πλευρά που ήθελε η απόφαση για το εύρος των επιθέσεων να γίνει από την ολομέλεια του υπουργικού συμβουλίου και όχι από το κλειστό υπουργικό συμβούλιο που δεν μετέχουν όλοι οι υπουργοί», είπε αρχικά.

Και συνέχισε: «Συμφώνα με την απόφαση, η απάντηση του Ισραήλ θα είναι στρατηγικού επιπέδου δηλαδή με χειρουργικά χτυπήματα μέσα στο Ιράν και πιθανολογώ ότι θα γίνουν προσπάθειες να χτυπηθούν πυρηνικές βάσεις του Ιράν διότι και το χτύπημα που έγινε στην Δαμασκό ήταν στρατηγική απόφαση του Ισραήλ να χτυπήσει την παρουσία του Ιράν στην Συρία και παράλληλα και στον Λιβανό με την ενίσχυση της Χεσμπολάχ».

«Είναι μία δύσκολη στιγμή για την διπλωματία της Ελλάδας και της κυπρίου σε αυτή την συγκύρια για τι διατηρούμε καλές σχέσεις με τα αραβικά κράτη. Έγινε μαΐστρα επικοινωνία. Έγινε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία του Κύπριου ΥΠΕΞ με τον Ιρανό ΥΠΕΞ προκειμένου να αποτραπεί μια ευρύτερη επίθεση αλλά το Ιράν είχε πάρει την απόφασή του. Αναμένεται και η απάντηση της ελληνικής πλευράς σε αυτό το χτύπημα. Πιθανότατα να υπάρξει αντίδραση και από την ΕΕ γι’ αυτή ην επίθεση. Δεν είμαστε έτοιμοι να φτάσουμε ακόμη σε έναν ενδεχόμενο Γ’ παγκόσμιο πόλεμο, η Ρωσία δεν έχει αντιδράσει ακόμα σε αυτή την εξέλιξη, στην Κίνα τα επίσημα ΜΜΕ τηρούν μία θετική στάση στο Ιράν και επικριτική στο Ισραήλ. Μόνο οι ΗΠΑ έχουν πιστεύω το πολικό βάρος να παίξουν τον ρόλο του διαμεσολαβητή για μία αποκλιμάκωση. Το Ιράν δεν έχει δείξει ότι θέλει να πάει σε μία γενικευμένη σύρραξη».

Περισσότερα από 150 drones έχουν καταρρίψει ΗΠΑ, Βρετανία και Ισραήλ.

Υπάρχει «φόβος» για τα αντίποινα του Ισραήλ τις επόμενες ώρες.

Η αεράμυνα του Ισραήλ σύμφωνα με πληροφορίες κατέρριψε 100 βαλλιστικούς πυραύλους.

Διπλωματικός πυρετός μεταξύ Νετανιάχου και Μπάιντεν. Ο Νίκος Δένδιας που είχε μόλις φτάσει στις ΗΠΑ επιστρέφει εκτάκτως στην Ελλάδα.

Εικόνα από το τηλεφώνημα Νετανιάχου -Μπάιντεν.

Ήχοι εκρήξεων ακούστηκαν στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με μαρτυρίες, τους οποίους τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αποδίδουν σε εναέριες αναχαιτίσεις.

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε νωρίτερα το Ιράν να μην προχωρήσει σε επίθεση, καθώς όπως είπε κάτι τέτοιο θα σήμανε μία ευρύτερη ανάφλεξη.

Την ίδια ώρα, στη Δυτική Όχθη έποικοι με πρόσχημα ότι αναζητούν ένα 14χρονο αγόρι εισβάλλουν σε χωριά Παλαιστινίων, βάζουν φωτιές σε σπίτια και κτίρια. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν αναφορές για ένα νεκρό και δεκάδες τραυματίες.

«Απόψε εντοπίσαμε περισσότερα από 100 drones που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ», είπε και πρόσθεσε: «Θα ήταν πιθανόν να δούμε και άλλα κύματα drones στην πορεία».


Πηγή