Μενέλαος Θεοδωρουλάκης: «Η πρώτη συμβουλή που θα έδινα είναι πως κανένας δεν μπορεί να το ξεπεράσει μόνος του» – Ο υπεύθυνος της γραμμής 10306 στο MEGA

Οι ειδικοί ψυχικής υγείας στέκονται από την πρώτη στιγμή δίπλα στους συγγενείς μετά το δυστύχημα στα Τέμπη. Η γραμμή υποστήριξης ψυχικής υγείας 10306 είναι δίπλα στους επιβάτες ώστε να μπορέσουν να το ξεπεράσουν.

«Από την πρώτη μέρα μετά από εντολή της κ. Ράπτη, η γραμμή υποστήριξης 10306 έχει επικοινωνήσει με όλους τους επιβαίνοντες πλην των τραυματιών στα Τέμπη. Σήμερα και χθες, επικοινωνήσαμε και με τους τραυματίες. Η κατάσταση ήταν πρωτόγνωρη αλλά ήδη έχουμε επικοινωνήσει με τη πλειονότητα των επιβατών και των συγγενών. Οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να νοιώσουν αβοήθητοι και να πάρουν την αναγκαία υποστήριξη ώστε ο πόνος του δυστυχήματος να ην μετατραπεί σε ψυχικό πόνο», είπε ο κ. Θεοδωρουλάκης.

Στη συνέχεια, ο κ. Θεοδωρουλάκης ανέφερε πως το τηλεφώνημα είναι η αρχή της επικοινωνίας και συνεχίζουν με συνεχή διαδικτυακή ψυχολογική υποστήριξη με εξειδικευμένους ψυχοθεραπευτές καθώς και 24 κέντρα ψυχικής υγείας σε νοσοκομεία, όπου δια ζώσης θα μεταφερθούν εκείνοι που συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα, όπως αυπνία.

Με απόφαση της κυβέρνησης, όλες οι αναγκαίες θεραπευτικές πράξεις καλύπτονται από τον ΕΟΠΥ. Ακόμα και εάν επιλέξει να πάει σε ιδιώτη γιατρό, το ποσό θα καλυφθεί.

«Η πρώτη συμβουλή που θα έδινα είναι πως κανένας δεν μπορεί να το ξεπεράσει μόνος του. Αυτό που τους λέμε είναι να στραφούν στους φίλους, συγγενείς και ειδικούς. Ακόμα τους αφήνουμε να μιλήσουμε και να εκτονωθούν. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι η αυπνία και οι εφιάλτες. Στη διαδικασία πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας, πήραμε εμείς τους 192 επιβαίνοντες από την Τετάρτη για να τους ενημερώσουμε για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και για τα μέτρα υποστήριξης. Τώρα, τους ενημερώνουμε πως είμαστε στη διάθεσή τους και εκείνοι μας καλούν άμα μας χρειαστούν», πρόσθεσε.


Πηγή