Μεγάλη Βρετανία: Τύπος, αντιπολίτευση και πολίτες κατά Σούνακ για την «απρέπεια» και τα Γλυπτά

Πυρ ομαδόν κατά του Ρίσι Σούνακ.

«Είναι μία μαριονέτα της Silicon Valley», είπε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Μ. Βρετανίας, Nadine Dorries.

«Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός έχασε τα ‘’λογικά’’ του», ανέφερε η δημοσιογράφος LBC, Ali Miraj.

Η «απρέπεια» του Βρετανού πρωθυπουργού, αλλά και οι πρόσφατες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC, οδήγησαν ακόμη και γνωστούς πολέμιους της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, να αλλάξουν εντελώς στάση.

«Ήρθε η ώρα να τους δώσουμε τα μάρμαρα», δήλωσε ο Πιρς Μόργκαν.

Αντιδράσεις κατά Σούνακ

Κορυφαίες εφημερίδες και ειδησεογραφικά πρακτορεία συνεχίζουν να κατακεραυνώνουν τον Σούνακ, για την ακατανόητη ακύρωση της συνάντησης με Μητσοτάκη, «που μειώνει τη Βρετανία στα μάτια του κόσμου», όπως έγραψαν οι Financial Times.

«Ακόμη και οι υποστηρικτές του Σούνακ θεωρούν ότι πήρε λάθος απόφαση», υπερθεματίζει το Sky News.

Ενώ, ο Guardian, που επισημαίνει ότι το ξέσπασμα του Σούνακ μετατράπηκε σε ελληνική τραγωδία,  υπενθυμίζει ότι ο αγώνας της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών ξεκίνησε 40 χρόνια πριν, από την Μελίνα Μερκούρη.

Η εφημερίδα επικαλείται μάλιστα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, στα οποία σχολιάζεται ότι η τότε υπουργός Πολιτισμού «έκλεψε την παράσταση» και «επικράτησε με κατεβασμένα χέρια» του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου.

Δημοσκόπηση – κόλαφος

«(Ο Σούνακ) δεν είναι μεγάλος αρκετά για να μιλήσει για τα Γλυπτά». Κι αυτή είναι άποψη που υιοθετούν πολιτικοί από όλους τους χώρους, αλλά και σημαντική μερίδα των Βρετανών πολιτών, οι οποίοι αντιτάσσονται στις ενέργειές του.

Το 49% θεωρεί ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να βρίσκονται στην Ελλάδα και μόλις το 15% ότι πρέπει να παραμείνουν στην Βρετανία, βάσει δημοσκόπησης που διενεργήθηκε.

«Οι καιροί έχουν αλλάξει, τον 18ο αιώνα ήταν διαφορετικά. Πιστεύω ότι πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα», αναφέρουν Βρετανοί πολίτες.

Η ακύρωση της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τις δηλώσεις του για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ήταν:

-Λάθος για το 66% των Βρετανών

-Σωστή για το 11%

Και υπάρχουν κι εκείνοι που βρήκαν τη συμπεριφορά του Σούνακ κωμική, εμπνέοντας επαγγελματίες του είδους.

«Έλγιν, ο κλέφτης»

Την επιστροφή των Γλυπτών στη φυσική τους θέση διατρανώνουν και Έλληνες υπουργοί, με δηλώσεις τους στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

«Μας θυμίζει πάντα την ιστορική αλήθεια ότι Έλγιν ήταν ένας κλέφτης. Ήρθε και έκλεψε τα μάρμαρα από τον Παρθενώνα », ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η διπλωματική «απρέπεια» Σούνακ συνεχίζει να τροφοδοτεί ένταση και στην ελληνική Βουλή.

«Δώσατε την ευκαιρία στον Σούνακ, που δεν είναι καν Βρετανός, δεύτερη γενιάς είναι, να μας ‘ρίξει πόρτα’ και να ευτελίσει την Ελλάδα», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημιούργησε διπλωματικό ζήτημα το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι πώς αυτό το διπλωματικό ζήτημα θα αξιοποιεί υπέρ της χώρας και όχι πώς θα το διαχειριστεί επικοινωνιακά ο Κυριάκος Μητσοτάκης», δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Το θέμα, πάντως, που άγαρμπα επιχείρησε να κλείσει ο Βρετανός Πρωθυπουργός, έχει ανοίξει διάπλατα και αποτελεί κύριο θέμα συζήτησης πλέον και στη Μεγάλη Βρετανία.


Πηγή