Μπορεί η θερινή ραστώνη να δίνει «ανάσες» ανάπαυλας στα μέλη της κυβέρνησης, ωστόσο τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε κομματικό επίπεδο είναι συνεχείς οι συσκέψεις και οι ασκήσεις επί χάρτου προκειμένου να προετοιμαστεί η επίσκεψη, αλλά και οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Μπορεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός να απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εντός του φθινοπώρου, η χώρα ωστόσο μπαίνει στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, καθώς διανύουμε τον τελευταίο χρόνο της κυβερνητικής τετραετίας, και τα βλέμματα στρέφονται τώρα στο πακέτο εξαγγελιών -βλ. παροχών- που θα ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης στην τελευταία σε κάθε περίπτωση ΔΕΘ πριν από τις εκλογές, με τους αστάθμητους παράγοντες στην οικονομία να είναι περισσότεροι από ποτέ.
Εκτός από τα ελληνοτουρκικά, σε συναγερμό βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός λόγω την κλιματικής κρίσης και των δεκάδων πύρινων μετώπων, ενώ στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η ακρίβεια και ο δύσκολος χειμώνας που αναμένεται λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, οι υπουργοί θα πρέπει να έχουν παραδώσει τα πεπραγμένα των χαρτοφυλακίων τους, αλλά και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν θέσει για το επόμενο διάστημα, προκειμένου να συμπεριληφθούν στην ομιλία του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη.
Μέτρα στήριξης εν όψει χειμώνα
Μία πρώτη γεύση των κυβερνητικών εξαγγελιών εν όψει ΔΕΘ έδωσε σήμερα, Πέμπτη ο κυβερνητικό Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Ερωτηθείς για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέο πρόγραμμα επιδότησης καυσίμων, ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι οι ανακοινώσεις για το σύνολο της κοινωνικής πολιτικής ενόψει χειμώνα -δηλ. για το Fuel Pass 3 και τα νέα μέτρα στήριξης- θα γίνουν από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την 86η ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ήταν εξίσου φειδωλός στο να αποκαλύψει τις αναμενόμενες εξαγγελίες στη ΔΕΘ: «Αυτό δεν το ξέρω ακόμα και εξαρτάται από την εικόνα της οικονομίας και τις προοπτικές αυτής. Οι όποιες ανακοινώσεις γίνονται όχι με εκλογικούς ή πολιτικούς λόγους, αλλά με σύστημα κι έχοντας πρώτα καλή εικόνα του προϋπολογισμού».
Ωστόσο και αυτός αφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει και νέα επιδότηση καυσίμων από το ερχόμενο φθινόπωρο. «Το Fuel Pass 2 τελειώνει τον Σεπτέμβριο. Θα πρέπει τότε να αξιολογήσουμε ποια θα είναι η πορεία των καυσίμων εκείνη την περίοδο, και οι εκτιμήσεις μέχρι το τέλος του έτους και ανάλογα θα πράξουμε.
«Είναι πολύ νωρίς τώρα για να σας πω αν θα υπάρξει Fuel Pass 3. Σε κάθε περίπτωση ο δημοσιονομικός χώρος θα επιστρέψει στην κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του σχετικού επιδόματος.
Συμπληρωματικός προϋπολογισμός
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Σταϊκούρας εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος για την πορεία των δημοσιονομικών, τονίζοντας ωστόσο πως «η ανταπόκριση των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, επιστρεπτέες προκαταβολές- με τους πολίτες να πληρώνουν την προηγούμενη εβδομάδα 3 δισ. ευρώ χωρίς να μειωθούν οι καταθέσεις) και η πορεία του τουρισμού δημιουργούν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για περισσότερες δαπάνες για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το φθινόπωρο».
«Η έννοια του συμπληρωματικού προϋπολογισμού είναι καθαρά τεχνική έννοια. Η ουσία είναι αν η πορεία της οικονομίας είναι η ορθή, κι αν δημιουργείται το δημοσιονομικό περιθώριο για να βοηθηθεί η οικονομία, η κοινωνία, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Φαίνεται ότι η πορεία της οικονομίας είναι τουλάχιστον ικανοποιητική. Ο τουρισμός πάει καλύτερα από τις εκτιμήσεις, οι πολίτες με συνέπεια πληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και δημόσια τους ευχαριστώ για αυτό, και πάνε και πολύ καλά και οι επενδύσεις. Δημιουργείται ο δημοσιονομικός χώρος για να γίνουν περισσότερες δαπάνες προκειμένου να ενισχυθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις μετά τον Σεπτέμβριο», είπε συγκεκριμένα.
Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε «πιο αισιόδοξος από ό,τι πριν από λίγους μήνες για κοινή ευρωπαϊκή λύση» σε ό,τι αφορά την ακρίβεια και ιδίως για τις τιμές του φυσικού αερίου.
Στον τουρισμό οι ελπίδες
Η όποια αισιοδοξία πάντως στο κυβερνητικό στρατόπεδο οφείλεται κυρίως στη φετινή πορεία του ελληνικού τουρισμού και τα μέχρι στιγμής έσοδα.
«Τα έσοδα του τουρισμού δίνουν τη δυνατότητα στο κράτος να στηρίξει περισσότερο την κοινωνία που δοκιμάζεται από την ενεργειακή κρίση και να έχουμε τις πολύτιμες εφεδρείες που χρειαζόμαστε ενόψει του χειμώνα που έρχεται. Παράλληλα τα έσοδα από τον τουρισμό περνούν άμεσα στην καθημερινή οικονομία και ενισχύουν το εισόδημα των πολιτών» δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Οι αστάθμητοι παράγοντες
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κυβερνητικός σχεδιασμός, εν όψει πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ, τελεί υπό την αίρεση της πορείας που θα διαγράψουν οι εξωγενείς κρίσεις, εξαιτίας των οποίων μπορούν να ανατραπούν οι όποιοι σχεδιασμοί.
Ήταν χαρακτηριστική η αποστροφή του πρωθυπουργού, ο οποίος κατά την κυβερνητική σύσκεψη της Τρίτης στην Κεφαλονιά δήλωσε: «Μην έχουμε αμφιβολία ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολύ ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι δημιουργούν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομία».
cnn.gr