Νέα σημαντική καθυστέρηση στην απόδοση ποινικών ευθυνών των υπαιτίων για την εθνική τραγωδία στο Μάτι το 2018, όπου έχασαν τη ζωή τους 103 συνάνθρωποί μας, υπήρξαν δεκάδες εγκαυματίες και καταστράφηκαν πολλές περιουσίες, συνεπάγεται η απόφαση να διενεργηθεί τελικά περαιτέρω κύρια ανάκριση για το κακούργημα της «θανατηφόρας έκθεσης» σε βάρος πέντε πρώην στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Με βούλευμα (υπ’ αριθ. 1368/22) που εξέδωσαν οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας (πρόεδρος ο Γιώργος Κασσίμης και μέλη οι πρωτοδίκες Θεοδώρα Τραϊανίδου και Νίκη Ρεβύθη), αφού αποτίμησαν το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων, ομόφωνα διατάσσεται:
- Η διενέργεια περαιτέρω κύριας ανάκρισης σε βάρος πέντε πρώην στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το κακούργημα της «θανατηφόρας έκθεσης»
- Η παραπομπή σε δίκη για πλημμεληματικές κατηγορίες «συρρικνωμένες» για 13 άτομα.
- Η πλήρης απαλλαγή 10 προσώπων από το χώρο της Αστυνομίας και αντιδημάρχους.
Πλέον, μετά την έκδοση του βουλεύματος, η δικογραφία θα επιστρέψει στον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη, ο οποίος θα ζητήσει την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για τα πέντε αυτά άτομα. Στην περίπτωση που τελικά ασκηθεί η δίωξη, οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι θα κληθούν εκ νέου σε απολογία αυτή τη φορά για το κακούργημα της «θανατηφόρας έκθεσης».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κρίση των δικαστικών λειτουργών για την ποινική αναβάθμιση της κατηγορίας βάρυναν μία σειρά από συγκεκριμένες ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις των πέντε κατηγορουμένων, που συνέτειναν στην προκληθείσα κατάσταση κινδύνου που κατέληξε στο θάνατο των 103 συνανθρώπων μας.
Οι δικαστές αξιολόγησαν ηχητικά ντοκουμέντα από τα οποία προκύπτει ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν τα αναγκαία εναέρια μέρα για την έγκαιρη κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Μάτι, ότι υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής που είχε την ευθύνη για τα εναέρια μέσα την κρίσιμη ώρα δεν βρισκόταν στη θέση του και δεν πρότεινε να σηκωθούν ελικόπτερα που παρέμειναν καθηλωμένα και ότι άλλος υψηλόβαθμος αξιωματικός που βρισκόταν σε φωτιά στην Κινέττα, παρά τις οδηγίες που είχε λάβει να μεταβεί στο Μάτι, έφτασε με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ είχαν αρχίσει οι αναφορές για τους πρώτους νεκρούς.
Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας Γιώργος Πολυκράτης είχε προτείνει προς το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο να καθίσουν στο εδώλιο 27 κατηγορούμενοι, κάνοντας λόγο για “συνδυαζόμενες συγκλίνουσες αμελείς συμπεριφορές που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα».
Ωστόσο, ο εισαγγελέας πρότεινε να δικαστούν οι κατηγορούμενοι για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος και όχι για κακουργήματα, όπως είχε ζητήσει επανειλημμένως ο ανακριτής της υπόθεσης Αθανάσιος Μαρνέρης.
Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας ζητούσε να δικαστούν για: ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως και σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως.
Ανάμεσα στους 27 κατηγορουμένους περιλαμβάνονται τα ονόματα της πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του πρώην δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του 70χρονου που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.
cnn.gr